Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Eltartási szerződés - jól...

Eltartási szerződés - jól csinálom?

Figyelt kérdés

Egy hónappal ezelőtt kötöttem tartási szerződést egy édes 80 éves bácsival a házára. Jó kapcsolat volt a miénk. A szerződéskötéskor megállapodtunk abban, hogy mivel magányos és fél egyedül élni a házban, így a felső szintre költözöm és a tartást is így nyújtom. Az elmúlt egy hónapban viszont a bácsi érezhetően kezd kifordulni magából, szokatlan neki a helyzet, ezáltal egy olyan arcát is kezdem megismerni, ami teljesen eltér attól az embertől, akivel én szerződést kötöttem.

Fontos: Ő korábban egyedül élő, özvegy bácsi volt, akit az utóbbi időszakban többször találtak meg romák és csak a szerencséjének köszönhető, hogy nem törtek az életére. Szellemileg ép, azonban demencia kezdeti jelei mutatkoznak rajta, fizikailag viszont már annyira rosszul “áll”, hogy bot/járókeret/rollátor használata nélkül menni sem tud pár méteren túl. Még nyár óta is romlott a járása. Barátai, családtagjai nincsenek, csak a házáért álltak páran sorba. Én voltam az egyedüli igaz barátja, tényleg szeretettel állok felé. Ezt tudta ő is és emiatt szerette volna vagy rám hagyni a házat, vagy nekem ajándékozni, netán tartási szerződés útján.

Megkötöttük a tartási szerződést, én tisztességesen csinálom a dolgom.

Az öreg viszont október eleje óta nyolcszor szállt vitába és ordítozott velem. Először egy, az örökségére hajtó “barátnője” uszításából kezdte el kérlelni, hogy falazzuk be az alsó szintet neki, mert én majd ki fogom őt onnan túrni és kidobom az utcára. No comment. Majd folytatódott mindenféle, a tudatlanságából fakadó dolgokkal, ezeket követően pedig azért ordítozott velem, mert meg szeretne 80 évesen tanulni számítógépezni és okostelefont használni, és én milyen szemét vagyok, amiért nem tanítom meg ezekre. Most azt találta ki, hogy fáj a foga, ő magánfogászatba kívánkozik menni állapotfelmérésre, foghúzásra, gyökérkezelésre, kettő fogának a pótlására, vagy ha szükséges az egész beépített fogsorának a cseréjére a saját költségén. Mindezt azért, mert egy hátsó foga hiányzik, a másik hátsó foga meg mozog. Volna is rá annyi pénze, én viszont húztam egy határt, és nemet mondtam, mivel teljesen nonszensznek érzem.

Én úgy gondolom, hogy egy 80 éves öregfiú, aki járni nem tud, ráadásul fogat sem mos, az ne akarjon 5-700 ezer forintokat, rosszabb esetben milliókat elkölteni fogra. Más kérdés, ha egy olyan korabeli idősember teszi ezt, aki tényleg igényes magára, és indokolt a fogpótlása, de ez az öreg nagyon igénytelen, és semmi szüksége rá.

Mit gondoltok, jól tettem, hogy megtiltottam neki? Netán túlmentem egy határon? Ti mit kezdenétek akkor, ha kötnének egy addig kedves idősemberrel egy ugyanilyen szerződést, majd az pokollá teszi az életetek? Szeretetotthon? Szerződés felbontása?

2023. nov. 6. 02:18
1 2 3 4
 11/31 A kérdező kommentje:

9-es: arról álmodozhatsz. :) A ház már az én nevemen van, neki már csak haszonélvezeti joga és tartásjoga van. Rajtam kívül senkije nincs, a tartást pedig maximálisan nyújtom. És igen, az lesz, amit én mondok. Akinek van időskorú hozzátartozója, érti az én álláspontom, a sok irigy, rosszindulatú idegbeteg pedig, akik csak ácsingóznak egy tartási szerződés után Anyu, Apu házából meg a bérelt szobákból, irigykedjenek csak tovább :)

8-as: Roppant primitív ember lehetsz.

7-es: Nem fogod fel, hogy ez a fog-dolog nála egyszerű mánia és semennyire nem ad ő sem az egészségére, sem másra? Most ez a vágya, jövő héten pedig hajbeültetés? Utána térdműtét? Majd pedig botox? 80 éves, értsetek már meg, hogy ennyi idősen az ember ha van rá sem fogat csináltat, mert nem az a prioritás.

2023. nov. 6. 08:13
 12/31 anonim ***** válasza:
80%

Lol, mindenki rád irigykedik, aki 80éves szaros, idegen seggeket mos😂

Mi a prioritás?

Hagy tippeljek: felújítani a kis házikót, h nagggysádnak legyen mibe helyezni a popót.😂

2023. nov. 6. 08:16
 13/31 anonim ***** válasza:
88%

"80 éves, értsetek már meg, hogy ennyi idősen az ember ha van rá sem fogat csináltat, mert nem az a prioritás."

A nagyapám 85, kertészkedik, és a minimum hogy heti kétszer hajat mos és borotválkozik. Nyilván a fogai is rendben vannak.

Nagyon nem tűnsz szimpatikusnak az alapján ahogy beszélsz az idősekről....

Senki nem a házat irigyli, vagy a helyzetedet. De az egészség az egészség. És annak karbantartását megtagadni egy embertől méltánytalan.

2023. nov. 6. 08:17
 14/31 A kérdező kommentje:
Jó órabérben “mosom a szaros, 80 éves idegen seggeket” :) A ház Budapest egyik exkluzív környékén van egy 930m2-es telken, szóval igen, irigykedhetsz :)
2023. nov. 6. 08:18
 15/31 anonim ***** válasza:
80%

"Barátai, családtagjai nincsenek, csak a házáért álltak páran sorba. Én voltam az egyedüli igaz barátja, tényleg szeretettel állok felé."

Csak a plafon belé ne szakadjon.

2023. nov. 6. 08:21
 16/31 A kérdező kommentje:
13-as: Szóval szerinted valakit, aki szemétben, koszban-mocsokban élt, és penészes ételeket evett eddig, érdekli az egészsége? Nem, elárulom, hogy nem az érdekli ebben az egészben, egyszerű hóbort ez most nála. Örülök, hogy a te nagyapád ilyen, de ez a bácsi abszolút nem ad magára, az egészségére sem. Abszolút nem tagadom meg a karbantartását, de magánba biztos nem megy. És igen, azért van jogom megtagadni, mert az én segítségem nélkül nem jut el fogorvoshoz, mivel menni nem bír.
2023. nov. 6. 08:23
 17/31 anonim ***** válasza:
83%

👏

Ez igen, micsoda órabér😂😂😂

Egy hónapja írtál alá és máris sír a szád😂

Kívánom annak az áldott bácsinak, h 102 évig éljen😇🙏

2023. nov. 6. 08:24
 18/31 anonim ***** válasza:
83%
Szegény bácsi. Nem, nem csinálod jól.
2023. nov. 6. 08:41
 19/31 anonim ***** válasza:
81%
Egyértelmű, hogy pszichopata vagy. Az elején még "kedves bácsi", de a válaszokban már kimutattad a fogad fehérjét. A bácsit nagyon sajnálom. Remélem, valamelyik rokon megtámadja a szerződést.
2023. nov. 6. 08:53
 20/31 anonim ***** válasza:
86%
Csak halkan jegyzem meg, hogy ha a bácsi nincs gondnokság alatt, márpedig nincs, ha eltartasi szerződést kötött veled, akkor joga van azt a szerződést bármikor semmissé tetetnie. De kapaszkodj, ha nem is teszi, ahhoz joga van, hogy kibaxxon a házból. Hiába van a neveden -amit amúgy kétlek- ő q haszonelvezo
2023. nov. 6. 09:31
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!