Egyes emberek miért nem értik, hogy a boltokban nem termékszakértők dolgoznak?
Talán, ha leírnád, milyen boltban dolgozol és milyen termékről mit kérdeztek.
Ha pl. bemegyek egy kertészeti szakboltba, igenis elvárom, hogy tudjanak válaszolni a kérdéseimre. Ha a Decathlonba bemegyek, a sportszerrel kapcsolatos kérdésemre tudjanak válaszolni. Egy általános jellegű élelmiszer-háztartási boltban viszont megértem, ha a pont ott forgalmazott vetőmagokhoz vagy ping-pong ütőkhöz nem értenek.
"Egy nagy üzletben dolgozom"
"nem tartozik a feladataim közé a vásárlókkal foglalkozás"
A kérdés akkor már csak az, hogy milyen munkakörben dolgozol. Egy takarítótól, árufeltöltőtől, pénztárostól vagy egy biztonsági őrtől nyilván nem várom el, hogy ismerje az összes terméket és mindenről pontos tájékoztatást adjon. Ezért nem is kérdezek tőlük a termékekről, mert nem az a szakterületük, nem az ő dolguk. De ha eladó vagy, akkor ismerned kell a forgalmazott termékeket, mert te képviseled a céget a szaktudásoddal. És igen, régen ezért volt kötelező tantárgy a kereskedelmi tanulóknak az áruismeret, hogy a vásárlóknak megfelelő, szakszerű tájékoztatást tudjanak adni a felmerülő kérdésekre, problémákra. Ma már gyakran bárkit odaállítanak a pult mögé eladónak nulla áruismerettel, örülnek, ha egyáltalán találnak valakit az adott állásra, pozícióra. Azt gondolják, hogy "eladni" bárki képes áruismeret nélkül is, csak jöjjön a bevétel. A vásárló meg érdeklődjön az adott termék iránt otthon az interneten, keresse meg ott a válaszokat a felmerülő kérdéseire. Ha eladói munkakörben dolgozol, elvárható, hogy szinte minden terméket ismerj és tudj információt adni róluk. Ha meg nem eladóként dolgozol és éppen nem tudsz segíteni a vásárlóknak a felmerülő kérdések megválaszolásában, akkor annyit mondasz, hogy "sajnos nem tudom, nekem más a feladatom, de az eladó kollégától kérhet segítséget, információt, ő készséggel válaszolni fog önnek".
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!