Nekem és a kutyámnak ugrasztotta a lovát egy őrült, mit tennétek?
Bosszúból a kb. egy tonnás lovát nekem és a németjuhász kutyámnak akarta ugrasztani, hogy "na nézd meg hogy fél a kutyád a lovamtól,nem fordítva bazz+". Annyi volt a szerencsém, hogy a lónak több esze volt és egy nagyot dobbantott, de nem ugrott nekünk, csak 5 centire megállt. A kutya meg összehúzta magát, belecsúszott a tüskébe és a mély árokba. Pórázon volt és szerencsém volt, hogy nem kezdett ugatni és megvédeni magát. Aztán nehezen eltakarodott baz+olva. Így akart erőt fitogtatni. A lovak rá sem hederítettek, szépen mentek.
Annyi volt a sztori, hogy van egy alak, aki lovagoltat, most is kint voltak 5 lóval. Én is arra sétáltattam pórázon a kutyámat. Ez egy kb. egy 2-3 méter széles földes erdei út, de oldalt nagyon mély árok és tüske volt, mert bementem volna. Bezavarodott, hogy más is arra megy. Mikor láttam, hogy jönnek, messziről már, szépen az útszélére leültettem a kutyámat, fogtam a pórázt is, hogy megvárom, hogy elhaladnak a lovakkal. Egyet se nyikkantott, ugatott, nagyon jó fiú volt. Más erre szabadon sétáltat. Ez messziről neki állt nekem ordítozni, hogy "bazz+" legalább 20-szor, "gyere elő baz+, ha mersz, na nem tudsz magyarul, gyere elő, mi lesz már, normális vagy baz+, mi lesz már" és hasonlók. Ekkor kiléptem, ekkor a ló egy pillanatra megállt, mert a gazdája kiállított az útra. Nekem akart itt jönni, de ugyanúgy visszálltam a szélére a kutyámmal. Utána is ordítozott, hogy "nem tudsz magyarul, gyere ki elénk", de csak álltam az útszélén, előttük nem tudtam volna visszafordulni, másik irányba ott voltak, oldalt csapda, mondom neki félrementem. Erre a lovak szépen mentek volna, de egyszer vsak hirtelen nekem akarta ugrasztani és rám fordítja... Mert hogy "megijesztettem a lovát". Pórázon sétálttam, szépen félreálltam, a lovak meg sem ijedtek, nem az öcé az út, de ha megijedtek volna sem tudtam volna mit csinálni, mint félreültetem. A kutya normálisan viselkedett, egy vakkantás stb. sem volt. Erre egy embernek akarta ugrasztani nyomorult lovat, ami simán elment volna melletünk. Meg ez a stílus akkor sem megengedett. A másik, hogy nem tudom miért kellett volna kiállnom az 5-6 lovas elé az út közepére és ezért "nem tudok magyarul, káromkodik" és nekem támad az 1 tonnás lovával. A többi lovas sem szólt rá a túravezetőre. Ha a kutyám nem higgadtan viselkedik, amikor nekünk uszította, nagyobb baj is lehetett volna. Ugat, harap, a ló bevadul.. De ha csak engem rugat föl a lovával. És alapjáraton miért nem lehett volna normálisan elhaladni, mint káromkodni, meg egymásnak akarta ugrasztani őket.
Ez egy nagyon ijesztő és kellemetlen élmény volt. Sajnálom, hogy ilyen történt veled és a kutyáddal. A lovas viselkedése teljesen elfogadhatatlan és veszélyes volt. Nem volt jogosult így bánni veled, a kutyáddal vagy a lovával. A lovak érzékeny és intelligens állatok, nem szabad őket ilyen módon használni. Remélem, hogy a kutyád rendben van, és nem sérült meg a tüskés árokban. Te is vigyázz magadra, és próbálj megnyugodni.
Ha szeretnél panaszt tenni a lovas ellen, akkor talán érdemes lenne felvenni a kapcsolatot a Magyar Lovas Szövetséggel. Ők foglalkoznak a lovas sportokkal, és elvárják, hogy a tagjaik betartsák az etikai szabályokat. Lehet, hogy tudnak segíteni neked abban, hogy megtaláld a lovas nevét és címét, vagy hogy eljuttasd hozzájuk a panaszodat. Ha van tanúd vagy bizonyítékod az esetről, akkor az is hasznos lehet.
Ha pedig szeretnél valami vidámabbat nézni, akkor ajánlom neked ezt a videót a lovakról és a kutyákról, akik barátok lettek. Talán ez mosolyt csal az arcodra. 😊
1 tonna helyett volt vagy 500 kiló az a ló.
Bunkón viselkedett, ráadásul veszélyeztetett téged is. Érdemes volna megkeresni a lovardát, a helyedben elmennék és megpróbálnám megbeszélni vele a dolgot. A kutyát ne vidd. A megbeszélés kimenetelétől függően lehet esetleg továbblépni hivatalos útra a dologban.
Hogy kicsit a másik oldal is érthető legyen: valószínűleg a hócipője is tele van a kutyásokkal, akiknek szabadon bóklászik a neveletlen ebecskéje, és rendszeresen megtámadják a lovakat. Így már a kutya látványától is elszáll a lila gőz az agyában, ez azonban nem mentség a viselkedésére.
Ezt írtam én is, te és a kutya normálisan viselkedtetek, az ő viselkedése menthetetlen (2. vagyok).
Így viszont nincs értelme elmenni hozzá megbeszélni a dolgokat, ki tudja, hogy reagálna rá. Vagy viszel magaddal markos barátokat a beszélgetéshez. :/ A jogi útnak sem sok értelme van, a te szavad lesz az övé ellen, nincs videófelvétel vagy független tanu aki kiállna melletted. Csak szereznél egy örök haragost a faluban.
Elkerülni nem tudod azt az utat ahol ők szoktak menni?
A földes út szélére ültettem le, hogy megvárjam, hogy elmenjenek. A ló akkor torpant meg kicsit, amikor kikiabált 20 b+-el és mocskolással az út közepére, azt hittem először valamit akar mondani, vagy nem értettem mit akar. Arra volt jó neki, hogy elmondhassa, "megijesztetten a lovát", direkt csinálta. Szerintem a másiknak akart nagymenőzni és produkálni magát.
Szólni nincs értelme, káromkodna, mocskolódna és hazudna. Szerintem még azt is kitalálná, hogy a kutyára fogna valamit. Az lesz, hogy ezt az időpontot elkerülöm és talán nem találkozom vele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!