Miért van az ha valakit szembesítek a hibájával, akkor nem válaszol?
Kérdező, jóból mondom, de a direkt szembesítés a legritkább esetben szokott jó eredményt elérni. Súlyos árakat kellett nekem is fizetnem mire megtanultam a makacs fejemmel végül a leckét...
Tehát vázolom hogy kb mi történhet szerintem, milyen scenariok. És egyiknél sincs jó végkifejlett!
1. Megsértődik, és innét különböző dolgok esélyesek, vagy visszatámad, vagy ignorál, de a lényeg hogy a kritikád így se fog átmenni, mert a védekező egó meggátolja.
2. Alapból se egy jellembajnok ember, és mondjuk letagadja, vagy rádkeni hogy miattad van így. Téged fog felidegesíteni ez, és akkor vitázhattok egy parttalan hülye vitával, loss loss scenario.
3. Jól megbántod. Akkor egy értékes de érzékeny emberbe generáltál negatív érzéseket, és hiába van igazad de nem feltétlen így kellett volna megoldani. És lehet változik, de romboltad a viszonyotokat, esetleg ő is jobban utálni fogja így az embereket kicsit, akár egyre inkább.
4. Akinek felhánytorgatod a hibáját, igazából lehet azért is generálta azt a hibát, mert nem tart sokra, nem tisztel, nem jelentesz neki annyit. Ha most neki elkezded a szembesítést, az mégannyira se fogja meghatni. Esetleg letilt, mint idegesítő körülményt, vagy mint meghibásodott tárgyat ahogy kidobnak az emberek.
Lehet vannak még bőven pontok, a lényeg hogy ezzel senki nem nyer. Szembesítés helyett kifinomultabb módszereket ajánlok, némi asszertív kommunikációval és empátiával megtámogatva.
"Miért az összes válaszoló a kérdezőt okolja? Arra senki nem gondol, hogy a másik félnél keresendő a hiba?"
Nem igazán adott mankót a kérdező, hogy tulajdonképpen mi is a probléma, legalábbis a kérdés kifejtésében semmi nincs, mi meg nem vagyunk gondolatolvasók, szóval illene részletezni a dolgot. A kommentjeiben meg szintén vannak összefüggéstelen dolgok, szóval jó volna egy részletesebb kerek sztori, legalább a kérdező oldaláról, aztán lehet róla beszélgetni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!