Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Meg lehet bocsátani egy...

LuckyLevi kérdése:

Meg lehet bocsátani egy háborús bűnösnek?

Figyelt kérdés
2023. aug. 30. 22:57
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
91%

Szolojov, értem amit mondasz, és van is igazad: a történelmet a győztesek írják.

Ugyanakkor azt azért ne tegyük egy lapra, hogy egy háborús bombázás során rámégy a civil lakosságra - ami rohadt etikátlan dolog - azzal, hogy egy nyugalmi időszakban, egy kapitulált ország civiljeit haláltáborokban irtod. A német háborús bűnösök sem azért lettek elítélve, mert szarrá bombázták Londont, Coventryt, hanem mert etnikai alapon, minden katonai indok nélkül mészároltak embereket.

Nem ugyanaz, nem ebben kell igazságot keresni.

2023. aug. 31. 12:21
 22/26 anonim ***** válasza:
91%
17-es, ma is vannak háborús bűnösök: a délszláv háború után is ítéltek el embereket a hágai bíróságon, akik ma is ott ülnek börtönben. De az orosz-ukrán háborúban is történtek háborús bűnök. A szíriai polgárháborúban úgyszintén, habár ezeket valószínűleg sosem fogják felelősségre vonni.
2023. aug. 31. 12:25
 23/26 A kérdező kommentje:

Eléggé szétfolyik a kommunikáció az oldalon. Egyesek joggal jönnek, mások társadalmi hatásokkal, egyesek még leragadtak ott, hogy ki a háborús bűnös, vagy hogy mi a börtön szerepe. Ez mind szuper. Viszont Én szimpla morális szempontokat vártam volna.

Tehát legyen az a sztori, hogy van egy háborús bűnös és egy civil szervezetnek kell fizetned 1000Ft-ot, hogy bíróság elé vigyék. Tudod, hogy már nem százas, 90+-os. A szervezet megbízható és nem játsza el az öreg, hogy demens. Befizetnéd az ezrest?

2023. aug. 31. 14:01
 24/26 anonim ***** válasza:

"Befizetnéd az ezrest?"

Érdekes kérdés. Azért, hogy bíroság elé vigyék, valószínűleg igen, de ezer forint nem nagy pénz. Ha azt kérdeznéd, százezret fizetnék-e, egy szinte halott ember elszámoltatásáért már szinte biztosan nem.

Viszont azért, hogy börtönbe zárjanak egy 90+-is demens félhullát, már lehet, hogy egy ezrest sem. Nem azért mert sajnálom, nem sajnálom. Csak - ahogy korábban írtam - ezt én már leírnám. Kicsit olyan érzés, mint lemosni az autót, mielőtt a roncstelepre viszem.

2023. aug. 31. 14:10
 25/26 anonim ***** válasza:
#23 Nem, nem fizetnék ezrest. Nem szoktam adakozni sem, nemhogy még így negatív irányba jótékonykodjak.
2023. aug. 31. 19:02
 26/26 anonim ***** válasza:

23-ra:

Nem, nem akarnám, két okból sem.

1. Évtizedekkel a cselekmény elkövetése után már nem akarnám a felelősségre vonását.

2. Egy 90+, szellemileg demens embernek nem akarnám a felelősségre vonását.

A 2. pont egyébként jogi aggályokat is felvet. Egy demens ember aligha tud megfelelően gondoskodni jogi védelméről. Nem tudja a javára szolgáló körülményeket megfelelően prezentálni. Így ezen az alapon sérülne a tisztességes eljáráshoz való joga (akármilyen bűncselekménnyel gyanúsítják).

2023. szept. 1. 10:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!