Ha az egész nevemet megváltoztatom akkor majd valamilyen ügybe a papíroknál a születési névnél az eredetivel kell aláírnom?
Allitolag a szuletesi anyakonVit is atirjak.
A llitolag a szemelyiben ais az uj nev lesz stuletesi nevkent beurva.
Kormanyablaknal menj be es kerdezd meg oket,h konyvelik!
Illetve az is erdekes,h utana hogy allnak szoba veled a bankban meg mvm irodaban stb.
Ha engedélyezik, annak nyomós oka kell legyen.
Igen, van, amikor kérik a születési nevedet. Nem írják át az anyakönyvi kivonatodat.
Névváltoztatás esetén sem tűnhet el maga a személy az eredeti nyilvántartásból.
Kivéve az örökbe fogadott gyerekeknél, de az egészen más tészta, de a hatóságok által nyomon követhető.
Vagy azoknál az ismeretlen csecsemőknél, akiket inkubátorba tesznek, s otthagyják a kórház portáján. Az ő születési nevük az lesz, amit akkor kapnak, pl. Péntek Sándor, megállapítanak egy kb születési napot, örökbe adják, s az új szülők kerülnek be az anyakönyvibe.
Kereszt- és családnevem is megváltoztattam, ilyenkor a 'születési név' az, amit kérésedre megváltoztatnak, tehát soha, sehol nem kell megmondanod vagy beírnod a régit, nemhogy aláírnod. Az új neved szerepel majd születési névként az anyakönyvi kivonatban is természetesen. Át kell íratni mindenütt, ha ezzel megvagy, el is felejtheted a régit. Na jó, felbukkanhat éppen, én például pár éve kaptam egy felszólítást a földhivataltól, hogy elgazosodott egy telek, amit gyerekkorunkban az öcsém és az én nevemre vettek, tegyük rendbe, a jóképességű irodista pedig az eredeti nevemre írt, zárójelben az újat is megadva.
A kettessel ne foglalkozz, fogalma sincs, miről beszél. Annyira kell a nyomós ok, hogy keresztnév-változtatáskor rendre azt írják be indoknak, hogy "jobban illik az egyéniségemhez", családnév esetében ez vicces lenne, de elfogadják, hogy rossz a viszonyod az apáddal, nem akarod a nevét viselni, hátrányt jelent, mert a származásodra utal, de sokan csak szeretnének ritkább nevet, pl. Boldogkői Zsolt és Toroczkai László eredezileg Tóth és Kovács volt.
Születési név változtatás után új születési neved lesz, új születési anyakönyvi kivonatot kapsz, minden okmányodat lecserélik. Ha születési nevet kell beírni valahová, oda is az új nevedet kell írni, hiszen a születési név változott meg.
Kapsz majd egy papírt postán a névváltoztatásról, szükség esetén be tudod mutatni, azon látszik, hogy miről mire változott a neved. Nekem még sehol nem kérték. Személyi alapján átírták a nevem és a születési nevem is az újra, ha valahol a régi volt megadva.
Legyszives irjatok le altalanosagban hogy milyen hivatalos okmanyokat kell felkeresnem nevvaltozaskor.
Nagyjabol osszeirtam mar. Csak hatha kimaradt valami. Koszonom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!