Mi a véleményetek az olyan nevekről (lásd alább), amelyek eleve becézett alakok?
A Panka pl. szerintem röhejes. Családunkban is van, most még 8 éves, cuki, de felnőtt nőnek....
Amúgy középsuliban volt egy lány, ilyen becézett formát anyakönyveztek neki, 18-at amikor betöltötte, első útja az hivatalba volt, nevet változtatni, vagyis a neve nem becézett formáját felelni, ez 84-ben volt. Addig az összes tanár az ő nevén ionizált, kínos volt neki.
14-esnek: :) Szerintem ironizál-t akart írni, én is elmosolyodtam. :):)
irónia:gúny,mely dicséretet színlelve bírál. :):) Ezt még az irodalom-könyvünkből jegyeztem meg általánosból. :):) Egyszer ezekből írtunk dogát, és akkor kellett tudni. :):)
*Ja,amúgy, #15-ös vagyok; eddig még nem szóltam hozzá[15.komment előtt.] ; akkor már gondoltam írok választ magára a kérdésre is. :):)
Hedvig túl fiús, emiatt nem zavar; hogy a Hédi-név meg hivatalos papírokon becenévszerű; és szóval valaki tehát mégis a becégett alakot adja. A Hedvig kemény, maszkulin, férfias hangzású, majdnem olyan, mint a Ludvig, ami viszont ténylegesen fiúnév. Szóval a Hédi bár nekem kicsit becenévszerű, de azért okés; inkább Hédi legyen valaki hivatalosan; mint Hedvig. De, ha már nem a becézett alakot akarják adni, akkor már legalább adjanak mellé második keresztnevet is; ami már egyértelművé teszi; hogy nő. Pl Hedvig Angelika, Hedvig Tünde, Hedvig Krisztina, Hedvig Róza, Hedvig Miléna, Hedvig Petra, stb.
Katalin-Kata , hát, nemannyira örülök, ha valaki szimplán/simán csak Kata, de elfogadom. Egyébként lakik itt a környéken egy Kata, meg vannak még máshol Kata nevű rokonaink is. Nekem a Kata nevű rokonok alapján/után (akik Katalinok) egészen evidens volt; hogy az a szomszédunk aki Kata, ő is Katalin; de nem, anya mondta, hogy ő hivatalosan is csak simán Kata. (pedig már 40 fölött van.) Ez a név amúgy még nekem Kataként is belefér amúgy. Főleg talán csak azért, mert ebből tudtam meg; hogy már régen is csináltak ilyet; hogy csak a becézett formát adják/adták. Amúgy neki pl a vezetéknevéhez talán nem illene annyira a hosszú alak, lehet azért is döntöttek anno emellett-én nemtom- de amúgy Katalinnal is meg lehetne szokni végülis azt a vezetéknevet. De meg még amúgy a Kata belefér azért is, mert nem teszi olyan komolytalanná az egész nevet; meg még szépen is hangzik. Tehát a Kata is még nekem belefér; de a Katinka, Katica nevek anyakönyvezve már zavarnának. Meg pl Terka, Dorka, Csendike, Cseperke ezek tényleg hát má' nem olyan jók. a Zsófi elnevezés viszont már számomra is komolytalan, nem lett volna semmi baja annak a szülőnek, ha tényleg a Zsófiát adja. :D Aztán szólíthatta Zsófinak akkoris. De a Zsófiát komolyan veszik, az a név tiszteletet parancsol; Zsófi meg csak egy sima kislány. Mondjuk igen, tűnhet keménynek a Zsófia-név; de ez még nem adhatna okot szerintem; hogy valaki a gyerekét Zsófia helyett Zsófiának nevezze hivatalosan is. Ráadásul azt hinnék; ha meglátnák hivatalos papírokon a Zsófit, hogy elírta a saját nevét; nem tudná leírni a saját nevét. Azt hinnék lemaradt egy betű. És az a gyereknek lenne ciki, nem a szülőnek. Ha Zsófinak akarja szólítani; adja a Zsófiát. Max, ha túl keménynek érzékeli, adjon még mellé egy lágyabb, lájtosabb második keresztnevet pl Dalma, Regina, Angelika, Dorina, Anna, Nilla, Erika, Etelka, Zita, Valentina, Olga, Laura, Olívia, Tamara, Hilda, Aliz, Gabriella
*szóval ezért ha felnőnék, amint lehet, meg is változtatnám. Minél hamarabb.
1-már mindenki Zsófinak ismer, úgyhogy Zsófia lennék; arra változtatnám, de lehet, hogy pl Szofiára is még ráadásul; mert az nekem jobban tetszik; a kettőt egymás után nem raknám, mert az úgy már sok,és olyan,mintha nem tudnám eldönteni,és az is kellemetlenséget szülhetne.:)
2-vennék föl mögé egy olyan második keresztnevet; ami már nekem nagyon tetszik; ha önmagában a Zsófiával nem lennék elégedett.
Szóval,sok energiát (meg úgy tudom pénzt is, mert pénzbe -talán 10000?- kerül a névváltoztatás) megspórolnának a szülők a gyereküknek; ha szimplán csak a Zsófiát adnák. Az már egy bevált név. Ne akarják már még felnőttként is "untyurgatni". Legyen neki egy komoly felnőtt neve;és úgy becézik , ahogy akarják. Szóval, van egy komoly név, meg van egy becenév.
(Persze a becenév is lehetőleg a gyereknek tetsszen. De,ha nem a beceneve a gyereknek a rendes,hivatalos neve; akkor még van lehetőség rajta változtatni hivatalba járkodás, meg papírmunka nélkül is. Mert pl lenne egy Brigi, vagy egy Zsuzsa, és akkor ők már valamilyen szinten be vannak korlátozva, de mondjuk,ha nem Brigitta/Zsuzsanna; még akkoris akár hívathatják magukat Gittának/Zsannának,ha nekik pl úgy jobban tetszik attól függetlenül; hogy nincs benne a nevükben; de mondjuk tudvalevő; hogy a nevük eredetében/eredeti verziójában bennevan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!