Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Milyen hatással van a szókincs...

Milyen hatással van a szókincsre ha valaki kéziszótárból tanul rengeteg idegen kifejezést és nem anyanyelvi környezetben?

Figyelt kérdés

2023. júl. 4. 08:09
 1/8 anonim ***** válasza:
69%
Tapasztalatból írom, hogy rosszabb, kevésbé hatékonyabb szótárat magolni, mintha ugyanazokat a kifejezéseket filmekből, olvasásból, vagy anyanyelvi környezetből venné át.
2023. júl. 4. 08:56
 2/8 anonim ***** válasza:

Ha az áltagos szavakra gondolsz, akkor nem lesz olyan hatékony mintha filmbe vagy könyvbe hallanád egy adott szövegkörnyezetbe. Minden esetre ha így akarsz eljárni akkor mindenképp gyakorold őket nap mint nap, alkoss velük mondatokat - ami dedósan hangzik, de könnyen kerülhetsz olyan szituációba, hogy ismered a szót amit használni akarsz de mikor elkezdenéd beépíteni a beszédedbe akkor hirtelen nem tudod hogyan ragozd, ragozva van-e már eleve (például az optimálist nem lehet legoptimálisabbnak ragozni, nincs értelme) vagy mit-hogyan tudsz benne használni.

Ha viszont olyan szavakra gondolsz amik inkább szakzsargonok - de nem a te szakmádba -, azt nem érdemes tanulni, nem fogod használni és ezért el fogod őket felejteni.

Ahogy például a nap idegen szavát se érdemes bemagolni ( [link] mert mint láthatod... a mai nap szava a konszekrál. Ha így mondod majd, hogy valamit felavatsz akkor a legtöbb ember néz rád mint a hülyére, hogy mi a francot akarsz.

2023. júl. 4. 09:02
 3/8 A kérdező kommentje:
Miután kiírom őket utána nézek az árnyaltabb jelentésnek is. H hol fordulhat elő
2023. júl. 4. 09:17
 4/8 anonim ***** válasza:
56%
Ha nem titok, melyik nyelv tanulásáról van itt szó konkrétan és mihez kell, pld. munkához?
2023. júl. 4. 09:18
 5/8 A kérdező kommentje:
Angol és egy külföldi képzéshez
2023. júl. 4. 09:21
 6/8 A kérdező kommentje:
Itt már kb egy erős B2, C1-es nyelvtudás bővítéséről van szó.
2023. júl. 4. 09:33
 7/8 anonim ***** válasza:

Nekem sem a szótár magolása segített, hanem, hogy rettenet sokat olvastam angolul, mindenre ezen a nyelven kerestem rá, eredetiben néztem a sorozatokat, filmeket. Eleinte könnyedebb, szakszavak nélküli dolgokat választottam, majd fokozatosan nehezítettem, nehezebb, komolyabb témákra váltottam. Különféle akcentusos beszédeket/videókat is hallgattam még pluszban.

Így nemcsak a kifejezések, szavak maradtak meg, hanem a fülem/agyam átvette a mondatok szerkezetét, kifejezések helyes (szituációkbeli) használatát és természetesen jön már az egész, nem kell megállnom gondolkodni.

2023. júl. 4. 11:13
 8/8 anonim ***** válasza:
53%

Szerintem nem igazán kéziszótárból kellene tanulna a szavakat, hanem szakszövegből pl. amikor eleve szövegkörnyezetben van.

Nekem pl. angol és német orvosi szaknyelvből van felsőfokúm, nem orvosi szótárt magoltam, hanem szakkönyveket, orvosi cikkeket olvastam a szókincsnöveléshez.

2023. júl. 4. 16:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!