Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mitől függ, kinek segítenek?

Mitől függ, kinek segítenek?

Figyelt kérdés

Ritkán járok Bpen, most a Nyugati pályaudvarnál vártam egy bő órát, közben nézegettem az embereket.

Ami szemét szúrt: A csarnok és a McDonalds között egy vak fiú lufikat árul. Nyilván, ez nem olyan dolog, amit minden háztartásba, minden nap meg kell venni, de mégis. Dolgozik, hogy pénzt keressen. Alig álltak meg páran nála, az egy óra alatt szerintem egy darabot sem adott el, nem volt vevője.

Alig két méterre tőle részeg csöves fetreng a saját mocskában, vizelettócsa közepén, magáról sem tudva szorongat egy piszkos eldobhatós poharat. Amibe sorra hullanak az érmék. Az ember felébred, megnézi a poharát, a zsebébe tömi a pénzt, újra hullanak az érmék. Mellette a vak ember hallja ezt, egyre elkeseredettebben kiabál, kínálja a lufikat. Végül vettem tőle egyet, nem kértem a visszajárót, erre azt mondta, válasszak még egyet.

Nem értem, miért nem neki segítenek, miért a részeg hajléktalant pénzelik az emberek?

2023. jún. 13. 22:24
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Pszichés oka lehet, amit már fentebb írtak. Egyik, hogy a vak fiú jobban szituált. A másik pedig, hogy a vak fiú árusít, és első gondolata az embernek, hogy nincs rá szüksége.

Te meg milyen álomvilágból szedted ezeket az összegeket? A 100ezer ami reális talán. + a 30ezer fogyi. De élj már meg ennyiből. Aztán taníts.

2023. jún. 14. 09:33
 12/18 anonim ***** válasza:

11, épp most nyújtottam be rájuk a kérelmet.

NÉzz utána a rokkantsági támogatásnak. Ha a kérelmet megelőző időszakban a fizetés elérte a bruttó 300.000 forintot, akkor a maximális 194.000 (nettó) támogatást ítélik meg, feltéve ha a komplex minősítésen legalább D kategóriát, azaz 70%-os egészségkárosodást ér el az ember. Márpedig ezt a szintet még úgy is el lehet érni, hogy az ember nem teljesen vak Pl én is ide vagyok sorolva, pedig még képes vagyok pl kontrasztosítva elolvasni amit írsz.

A kategória megállapításába egyébként minden egészséget érintő dolgot is beleszámolnak, szóval ha lúdtalpad van, gerincferdülésed, laktózérzékeny..... de nekem anélkül is megadták, pusztán a szemészeti papírom alapján.

A komplex minősítés alapján amúgy megváltozott munkaképességű státuszt is megkapja az ember automatikusan, amivel 7-10.000 forintos adókedvezmény is jár (azaz alkalmazotti munkaviszony esetén ennyivel többet kapsz meg a bruttódból), ráadásul a munkáltató adókedvezményt kap, ha alkalmaz megváltozott munkaképességűt, szóval valamennyire előny is.

A fogyatékossági támogatás meg simán a szemészeti lelet (és nyilván a kérelem) alapján van megítélve, ehhez még a komplex minősítés sem kell.

Ez ideális esetben összesen akár nettó 220.000 forintos fix jövedelmet is jelenthet pusztán azért, mert emberünk vak.

De mint említettem, a rokkantsági támogatás mértéke függ a korábban kapott munkaviszonyból származó jövedelemtől. Márpedig az a vak, aki lufit árul az aluljáróban valószínűleg sosem dolgozott pl irodában bruttó 300-400ért, így valószínűleg a 194ezres támogatást sem tudja kimaxolni.

2023. jún. 14. 09:45
 13/18 anonim ***** válasza:
100%

Épp ezért nem értem miért jöttél ezzel a példával. Ha magad is belátod, hogy nem mindenki lett most leszázalékolva, és nem több százezres fizetés után.

Ismerek olyat aki több évtizedet dolgozott, legalább 20 éve le van százalékolva, vaknak van minősítve, és 100-110ezer között van valahogy a rokkantságija.

2023. jún. 14. 10:50
 14/18 anonim ***** válasza:

13, azt mondtam, hogy AKÁR annyit is kaphat.

Mindenesetre több, mint amit a koldus kap úgy, hogy nem kell csinálnia semmit. Azért hoztam fel, hogy rámutassak, lehet a hó végén a vak csávó így is több pénzhez jutott, mint a koldus.

2023. jún. 14. 10:53
 15/18 anonim ***** válasza:

Biztos többhöz. De a jelenség akkor is érdekes. Hogy aki dolgozik, annak nem adunk, aki koldul annak igen.

Mondjuk...lehet épp ezért. Mert az emberek nem a segítségkérést látják a vak srác árúsításában. Hanem egy sima árusítót. Lehet nem is feltétlen jut eszükbe, hogy saját magának árul, hanem sima eladónak gondolják.

2023. jún. 14. 11:12
 16/18 anonim ***** válasza:
A műanyag betiltotta. Én ne koldultam ,de egy kezemen meg tudom számolni hány ezret kaptam otthon. A románoknak csörög. Nincs jövedelmem havi 3-4000ft-bol csovezek.
2023. jún. 16. 17:00
 17/18 lufix válasza:
Többek: Honnan tudjátok hogy az a csöves mennyi pénzt vakar össze fetrengésből? ami bár nem látszik rajta mert lehet ha visszaváltaná az üres üvegeket megvehetné a parlamentet, csak éppen a befolyó összeg piára megy, és hát miért ne fetrengene amíg akad olyan aki dob neki addig ő fetrengeni is fog, mert megfizetik neki hogy ott fetrengjen.
2023. jún. 21. 18:52
 18/18 lufix válasza:
A nyakában van egy tábla, Minden egyes léggömb megvásárlásával egy látássérült családnak segítesz. Bontatlan kutya és macskatáppal is fizethetsz, a tét nélküli adományokat külön köszönjük! Vittünk neki 1 szelet pizzát, Felujjongott, és még lufit is kínált érte. Mi ki akartuk fizetni az árát pluszba, de nem engedte. Azt mondta, a Pizzával bőven kifizettük, lévén nem kell megvennie, így az a pénz a zsebében maradt. És valóban Boldogan látott neki az ennivalónak, Nem láthatta Tisztes távolból figyeltük, ahogy vártuk a villamost, telefonált, és mesélte hogy kapott enni, és hogy milyen jó is ez. Kérdem én ha már az utcán támogatunk Ki méltóbb rá? az aki ilyen szinten hálás? vagy az, akinek elvisszük, és jó esetben ugyan ott találjuk meg a földön ahol feküdt, rosszabb esetbe hozzánk vágja hogy bár inkább az árát adtad volna ide. Ennyit a hajléktalan emberek szükségéről. Ezeknek egy dologra kell a pénz, hogy istenesen benyomjanak. és csak a fene tudja mennyit szed össze 1 ilyen nap pusztán a semmittevésért. de nyugtassátok magatokat ezzel hogy mert egy vaknak úgy is van pénze. vélhetően jókedvéből ül ki esőben hóban fagyban döglesztő nyári melegben gyakran szinte a semmiért.
2023. júl. 5. 07:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!