Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Tanítani lenni egy sértődékeny...

Tanítani lenni egy sértődékeny, befeszült világban?

Figyelt kérdés

A történet röviden annyi, hogy pályaváltó vagyok, 25 évesen kezdtem az új szakom. Eredetileg levelezős voltam, de a szakirányom miatt most összemostak minket a nappalisokkal részben. Próbáltam velük kijönni, de olyan érzésem van, mintha szándékosan nem akarnának érteni és mindenen direkt meg akarnának sértődni, amin az én korosztályomban csak jól szórakozunk. Nem vagyok egy bully, de nekünk még a humor része volt kicsit csípkelődni. Általában úgy poénkodtam eddig, hogy magamat is belevettem és "rólunk" szólt a vicc, de ezen is csak a sértődés ment. Pedig távol álljon tőlem a szexizmus és hasonlók. Szerencsére nem tudják, hogy ki vagyok, mert a discord szerveren, ahol zajlik a beszélgetés, mindenki usernevek mögé bújva kommunikál.

Most járok a szakom végén, szeretném folytatni mesteren és több oktatóm is próbál minket behúzni laborok tartására, mert nincs rá tanár. Szerettem volna én is labvez lenni, de félek, hogy beégek, mert megint félre megy valami. Azóta sem tudom, hogy mi sértő van néhány mondatomban, mert sem a szüleim korosztálya, sem az enyém nem lát benne semmit, csak ők.

Például volt, mikor egy másik egyetem hallgatóit ekézték, hogy milyen fékevesztettek és elborultak. Én pedig csak poénból válaszoltam rá, hogy "azért mi sem panaszkodhatunk x meg y dologgal". És ezen totál megsértődtek, hogy akkor mit keresek itt meg hogy én mit fikázom őket. Ha a korombeliek között nyögök be hasonlót, nevetve értenek egyet és idézik fel a közös hülyeségeinket, nem pedig sértetten próbálják maguk mosdatni. De ez csak egy példa. Mást is kikezdtek más hasonló miatt, aki tartott nekik labort, hogy hogy képzeli.

Szeretnék úgy tanítani, hogy poénkodok közben és kicsit laza, szórakoztató módon adom át az anyagot, de félek, hogy a mostani alapszakos gólyákkal ott is csak a felesleges feszültség lesz. Gyakorlatilag bármi kicsúszhat a számon, ami miatt kitör a forradalom.

Akik egyetemen vagy középiskolában tanítják ezt a generációt, azok hogyan tudnak hozzájuk alkalmazkodni úgy, hogy ne egyből ők legyenekaa főg*cik? Tényleg csak tojásokon lépdelős, humort nélkülöző, babusgató stílusban működik ez?

2023. jún. 13. 10:13
 1/5 anonim ***** válasza:
53%

Vagy 10 évvel vagyok idősebb nálad, de Isten őrizz, hogy ezt a "boomer" mentalitást elsajátítsam. Azért Te sem gondolhatod komolyan, hogy az az 5-7 év plusz olyan lényeges lenne.

A leírtak alapján nekem az jön le, hogy a problémának semmi köze nincs a generációs különbséghez, sokkal inkább az érzelmi intelligenciához. Ami elég lényeges akkor, ha valamilyen tudás elsajátításában támogatsz másokat.

Meg pl. a másik egyetem ekézésére (amit egyébként sok helyen a gólyákba verik bele a legelején) lényegesen éretteb reakció lett volna, ha inkább megvéded azt a másik intézményt.

Az viszont nem világos, hogy most Te mit is tanítanál. De mindegy is, úgy nem megy, hogy alapból kevesebbre tartod a fiatalabb generációt.

Mielőtt felmerülne a kérdés: pár éve tanítottam is, szóval van rálátásom a fiatalabb generációra.

2023. jún. 13. 10:30
 2/5 A kérdező kommentje:

Nem gondoltam én sem, hogy ez a pár év ennyit számít, amíg nem tapasztaltam. Ha az érzelmi intelligenciámmal lenne baj, akkor nem csak ebben a közösségben lennének problémáim, hanem már az "enyémek" is utálnának és egy tuskónak tartanának. De én ahhoz szoktam, hogy alapvetően kedves, jófej embernek tart az, aki ismer.

Nem értem, miért kell mindig mindent halálosan komolyan venni, miért nem lehet kicsit megállni és mosolyogni valamin ahelyett, hogy tovább pörgetjük magunkat. Kinek van energiája mindenen ennyit lihegni és elefántot csinálni a bolhából?

2023. jún. 13. 10:33
 3/5 anonim ***** válasza:
61%

Ok, szóval rendíthetetlen vagy abban, hogy Te jól látod ezt a korosztályt. Rendben. Nem is fárasztanálak akkor azzal, hogy több száz fiatal diákkal mennyire ellenkező tapasztalatom volt.

Egyébként ha az érzelmi intelligencia tekintetében rendben vannak a dolgok, akkor

- megérted, valaki miért bántódik be

- nem érzed leküzdhetetlen akadályként azt a lehetőséget, ha esetleg valaki megbántódik

A kettő közül viszont egyik sem illik rád.

2023. jún. 13. 10:43
 4/5 anonim ***** válasza:
60%
Nem biztos, hogy neked kellene emberekkel foglalkoznod, erre nem gondoltál még? Változatos korosztállyal dolgozom együtt a pályakezdőtől a nyugdíjasig, mégsincsenek ilyen problémák akkor sem, ha poénkodunk, mert nem poénkodik senki más ember kárára, ebből egyébként általános iskola végére legkésőbb illene kinőni. Gyerekkoromban engem csúfoltak olyan dolgokkal, amikről nem tehettem, amiken nem tudtam változtatni, amik enélkül is kellemetlenek voltak, és rosszul esett.
2023. jún. 13. 10:53
 5/5 Internyet ***** válasza:
60%

Ja az éretlen, ha valaki visszaoltja őket és hogy képzeli, de vpn-en tolni a mocskolódást több felhasználóval markmyprofessoron és bosszúhadjáratot indítani egy tanár miatt, mert nem tolja ki a kényes kis valagad miatt a határidőt, az nem gyerekes, ugye? Mert nálunk a szakon konkrétan ezt csinálják a rohadékok. Az is milyen érett és milyen viceske, hogy állatok módjára basszuk szét a kolit, de ha valaki a mi mesterrasszunkra rosszat mond, már megy a hisztike...

A tököm tele van a generációmmal. Nem azzal lenne baj h nyomorult snowflakek, hanem hogy mellé gusztustalan szinten mennek utána másoknak.

Fogalmatok sincs, hogy milyen emberekről van szó, csak játsszátok az agyatokat, mintha az lenne a hibás, aki nem ért toxic emberekhez.

2023. jún. 13. 11:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!