Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Szerintetek önző vagyok, hogy...

Szerintetek önző vagyok, hogy nem segítek az örökké problémás embereken?

Figyelt kérdés

Van, akinek soha nincs pénze, mert túl sokat költ és a számláit nem tudja fizetni. Vett sok dolgot részletre. Elhatározta, hogy prosti lesz és ahhoz is lusta. Azt mondja , depressziós és nincs kedve vendégeket fogadni. Felmondta a lakást úgy, hogy szinte mindent otthagyott és újat vett. Majd kapott egy levelet, hogy kb fél millió Ft-ért visszakapja a régi cuccait. Elvárta, hogy ugráljak neki azonnal autóval, vagy mert az övé rossz vagy mert eladta, különben kidobták volna a lakásból. Azóta nem beszélünk, mióta nekem több dolgom van,mint nála ülni és neki pattogni. Másik meg az exem aki kölcsön kért, mert adósságot örökölt és olyan családtagot, aki nem az a baj,hogy beteg (én is autista vagyok), hanem szórta a pénzt italra vagy eljátszotta. Drága boltban simán megvett dolgokat lustaságból, vagy elszórakozta a pénzét italra és drogra, aztán folyton tőlem kéregetett. Miatta hitelt vettem fel még ,amit nehezen visszafizettem, nem akármilyen munkával..

Van, aki örökké segítséget kap , fizettek a szülei már mindent neki, de soha nincs pénze. Ha kicsit több fizetést kapott, elköltötte, nemhogy félre tette volna. Ezért éhezik, mert otthagyta a párja.

Ezek csak peldák, de igazak.

Tényleg önző vagyok, mert albérletben élek, kicsit jobb fizetéssel és saját lakásra gyűjtök? Soha semmit nem fogok örökölni, kapni. Az van,amit én veszek. Nem könnyű így sem, de keveset teszek el, hogy hitelből tudjak majd venni valamit. Másképp nem megy és nem vagyok 20 éves.

Mindig ilyen emberek vettek körül, akik nem tudnak pénzt beosztani. Ezért sem vagyok hajlandó másnak segíteni, mert én nem jutok előrébb az életben. Éljek örökké albérletben, mert más hülye?

Megértem, ha néha valaki rossz helyzetben van, annak segítenék, de ha tartósan az ő hibájából, azt nem bírom elfogadni és feláldozni se tudom magam érte..

2023. máj. 18. 21:12
 1/5 anonim ***** válasza:
36%
Bocs, de nem volt kedvem végigolvasni.
2023. máj. 18. 21:13
 2/5 anonim ***** válasza:
80%
A jó ember és a balek között csak egy hajszálnyi a különbség. Az embernek tisztességesnek kell lennie önmagával is.
2023. máj. 18. 21:24
 3/5 anonim ***** válasza:

Nekem volt..érdekes egy sztori. De nem jó a kérdés. “Hülye vagyok én hogy velük foglalkozok” így lett volna helyes. Hát mi közöd van neked egy leszakadt k..ához de most őszintén :d 20 ezer forintot adnék neki TALÁN egy alkalomra és kb ennyi..nem érdekelne hogy milyen az élete..csak a bajom lenne belőle.

A másik eset az még érthetőbb..de csak úgy pénzt senkinek nem adunk.

Én 1000 forinttal nem tartozók senkinek..és nekem sem tartoznak..ez nem önzőség, csak egy picit gondolkodni is kéne.

30f

2023. máj. 18. 21:26
 4/5 anonim ***** válasza:

Nem vagy önző, a legtöbben nem tartjuk a kapcsolatot az ilyen szar alakokkal, mert hidd el, az én családomban, ismeretségi körömben is bőven vannak ilyen problémás alakok, szerintük nyilván én vagyok a szar szemét szaralak, amiért a kemény munkával megkeresett pénzemből inkább a saját alkoholizmusomat finanszírozom, és nem az övéket (na jó, viccelek), de szerintem meg semmi közöm ahhoz, hogy ők hol cseszik el az életüket, csak azért, mert a családfánkban vannak közös láncszemek. Van olyan családtagom, aki normális életet él, tényleg önhibááján kívül nincs pénze (egy baleset után leszázalékolták, négy órában tud dolgozni), neki bármikor egy szó nélkül adok, ha megszorul, takarítok nála, bevásárlok neki, de itt tenném hozzá, hogy ő sosem kéri, nagyon büszke, úgy kell rátukmálni, hogy igenis rendben van, ha én az ép testemmel két óra alatt kitakarítom a lakását, és nem ő szív vele egy egész napot, meg nem terhel meg azzal, hogy vettem neki dolgokat, amiket fel is cipeltem hozzá, és nem fogadom el az árát, ha nehézséget jelentene, vagy nem csinálnám szívesen, akkor nem tenném. És azt látom rajta, hogy nagyon igyekszik. Fizikai munkát végzett, amit most már nem tud, de lassan negyven évesen beiratkozott egyetemre, hogy a megváltozott munkaképességével szellemi munkát tudjon végezni annyi pénzért, amennyit a fizikai munkájával keresett, szóval tényleg nem csak a sült galambot várja, és ez mindkettőnknek jó, nekem is, hogy tudom, hogy nem kell örökké a gondját viselni, és neki is, mert így, hogy tudja, hogy pár éven belül fog tudni fizetni egy takarítót, meg megrendelni a bevásárlást, így könnyebben elfogadja a segítséget, hogy csak ideiglenes.

Nem ismerlek, nem tudom, hol helyezkedsz el a spektrumon, de szerintem ezek az emberek hasznot húznak a betegségedből. Három autista embert ismerek, két unokatestvérem az, meg egy jó barátom. Az egyik unokatestvéremnek alacsony IQ is párosul az autizmus mellé, szobafestőnek tanult, nagyon nagy szívű, de naiv és egyszerű srác. Egy csomó vállakozó azért rúgta ki, mert megbeszélt valamit az ügyféllel, hogy milyen festék, milyen munka, aztán mikor az ügyfél látta, hogy a srác befolyásolható, akkor fizetős extrákat kért tőle, amire ő nem tudott nemet mondani. De olyan is volt, hogy a főnöke átcseszte a fejét, és nem annyi bért fizetett ki, mint amiben megállapodtak, és nekem kellett utána mennem és megszorongatni a tökeit a csávónak, mert az unokatesóm képtelen bármilyen konfliktusba beleállni, vagy nemet mondani. A másik unokatestvéremet a saját családja használja ki, "legyen már valami hasznod is" címszóval kvázi háztartási alkalmazottnak tartják, ő csinál otthon minden házimunkát, miután hazaért a rendes munkahelyéről, ami egyébként bőven eleget fizet neki ahhoz, hogy akár saját háztartást is fenntartson, de mindig elkérik a fizetését, mert hogy közös kassza, és a lelkem oda is adja. Nagyon gondolkozunk azon a testvéreimmel, hogy fogjuk magunkat, és kiveszünk neki egy lakást, hogy megszabaduljon ebből a környezetből, mert rossz nézni. A barátomat pedig a nők használták ki mindig ocsmány módon, ő is ilyenekbe futott bele, hogy minden szavára azonnal ugrani kell, minden IS kell neki, közben meg a saját életét nem tudja menedzselni, sosincs pénze, és az egyetlen plusz, amit beletett a kapcsolatba, az az, hogy jó nő volt.

TLDR nem vagy önző, a saját pénzed magadra költs, ezekkel meg ne foglalkozz, sajnos az ilyen emberek mindig megérzik, ki az, aki sebezhető vagy befolyásolható, remek érzékkel választottak téged ki, nyugodtan írd át a számukat NeVeddFel-re, tiltsd le őket, aztán éld az életed, költsd a pénzed magadra és a saját céljaidra, és próbálj normális értékrenddel rendelkező emberekkel kötni új barátságokat.

2023. máj. 18. 23:38
 5/5 A kérdező kommentje:

Ilyenek közül a legtöbb azt gondolta, hogy nem panaszkodom, nincs gond és nekem biztosan elég kevesebb pénz is. Másik az, hogy nem tudják elfogadni, hogy valaki gondol a jövőre, nem csak a pillanatnak él.

Nagyon jó, hogy megszabadultam tőlük és inkább normálisak vegyenek körül. Sokszor ezeket vonzottam be, pedig nem olyan vagyok, csak nem átlagos.

2023. máj. 19. 07:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!