Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit gondolsz a húsvéti locsolk...

Mit gondolsz a húsvéti locsolkodásról? A nők és lányok véleménye érdekelne, hogyan élitek meg a húsvétot, a húsvéti locsolkodást.

Figyelt kérdés

#húsvét, locsolkodás, tapasztalatok, vélemények
2023. ápr. 10. 11:43
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
88%
Mindig is utáltam, de tizenkét éves korom óta szerencsére már senki sem próbálkozik be, mert egyértelművé tettem, hogy nekem ez kínos és pocsék dolog; aki félismerősként, idegenként próbálkozik, azt egyszerűen elküldöm (udvariasan, persze).
2023. ápr. 10. 12:09
 12/29 anonim ***** válasza:
89%
Remek metafora, hogy megint a nő szopik, mert vagy az idejét vagy a pénzét adja a szó szerint nagy büdös semmiért cserébe.
2023. ápr. 10. 12:13
 13/29 anonim ***** válasza:
86%
Nem értek vele egyet a mai eszemmel.
2023. ápr. 10. 12:28
 14/29 A kérdező kommentje:
11-es, 12-es, 13-as köszönöm nektek is a hozzászólást!
2023. ápr. 10. 12:31
 15/29 anonim ***** válasza:
80%

Utálom, mert ez is elanyagiasodott. Az alap koncepció szerintem egész aranyos. Mármint az, hogy egy lány az anyukájával gondosan elkészíti a gyönyörű hímes tojásokat, a fiú pedig elmegy hozzá, elmondja az aranyos kis versét, meglocsolja valami finom illatú kölnivel, és megkapja a szépséges tojást érte. Esetleg még egy kis húsvéti édességgel is megkínálják. Ha több fiú megy együtt, még baráti program is lehet. Csak hogy manapság már a fiúk semmire nem becsülik a gondosan elkészített tojásokat, és édességeket. Tartják a markukat a pénzért. Az egészet azért csinálják. Nálunk húsvét után már évek óta úgy nyitnak a tanárok tavaszi szünet után, hogy "na fiúk, ki mennyi pénzt szerzett?" Nem feltétlenül mindennek a megrontója a pénz, de ennek mindenképpen.

De mi még jól jártunk, van olyan nemzet, ahol tradicionálisan elfeneklik a nőket húsvétkor...

2023. ápr. 10. 13:42
 16/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm 15-ös a válaszod!
2023. ápr. 10. 13:48
 17/29 anonim ***** válasza:
84%

Alapvetően szeretem a népi hagyományokat, de a húsvéti locsolkodás nekem sok, főleg a mai formájában.

Egyrészt borzasztó benne ez a nemi megosztottság, ami még csak nem is egyenlő. A húsvéti szünetből elmegy fél nap a tojásfestéssel, aztán megint egy fél napig otthon ülj a seggeden, várd, hogy kik jönnek, bűzös leszel, mehetsz utána hajatmosni. Aztán utána meg ciki is lesz, hogy hozzád csak x ember jött, Peti nem is jött az osztályból, akivel amúgy azt hitted, barátok vagytok stb.

A fiúk meg elmennek fél nap mondani ugyanazt a kétsorost, kapnak pénzt meg csokit, nyilván süteményt és üdítőt is, mert jobb helyen megvendégelik az embert.

És még azt lehetne hinni, hogy a tisztavizes, régies verzió jobb, hát nem jobb, mert vagy beteg leszel tőle, vagy bizonyos társaságokban az is arra megy, hogy vizes legyen a fehér pólód.

Gyerekként utáltam, nem voltam amúgy sem lányos lány, hogy locsolni kelljen, de anyám le is szerelte a rokonokat, meg másokat is, azzal, hogy "nem vagyunk otthon".

És amúgy ez a legjobb, amit ma tehetünk, hogy elmegyünk kirándulni, mert azt senki nem tagadhatja meg tőlünk, aztán meg már megszokják és nem is keresnek majd ezzel. Vagy ha már jönnek locsolni, akkor odaadom a saját parfümömet, hogy legalább olyan illatú legyek, amit elviselek magamon (meg mások sem ájulnak el tőle az utca másik végében).

Közben meg a többi hagyományt szeretem, a tojásfestést, a dekorálást, a tavasz köszöntését, a böjt végét (már aki tartja), a sonkát a nyuszizást.

Vallásos vagyok, így a keresztény ünnepi ceremóniákat is szeretem.

Ha lesz gyerekem ezeket fogom neki átadni, ezt a locsolkodást pedig megreformálni (pl. ha fiam lesz, ne a pénzért menjen, hanem mondjuk csak mondjon verset, vigyen ő is tojást a lányoknak stb.)

2023. ápr. 10. 14:30
 18/29 A kérdező kommentje:
Köszönöm 17-es a kifejtett hozzászólást.
2023. ápr. 10. 15:02
 19/29 anonim ***** válasza:
88%

Sehogy. Gyerekkoromban muszáj volt, mert "jaj, a mamáék".

Már reggel felkeltettek, hogy vágjak jóppfát ahhoz, hogy rámöntenek valami büdös szart, amit utána egész nap érzek. Cserébe meg mosolyogva adjak csokitojást.

Ahogy külön életem lett én beszüntettem ezt a marhaságot. Erőltetettnek is tartom, plusz így, hogy a gyerekkoromban is csak rám lett erőltetve, minden porcikám tiltakozik ellene. Szerencsére a férjem sem szereti, így mi húsvétkor általában elmegyünk valamerre kirándulni vagy elutazunk. Így élvezem. :D

2023. ápr. 10. 16:12
 20/29 anonim ***** válasza:
89%
Alapvetően, a klasszikusabb verziójában (vízzel locsolás hímestojásért, max. kis csokiért) kedves gesztusnak tartom, de a modern verzióját ki nem állhatom. Nem gondolom, hogy bármilyen kedvesség, aranyosság, követendő példa lenne abban, hogy meglocsolnak bűzösborz szavú, vallatófegyver jellegű 100 Ft-os locsolókölnivel, akkor is, ha megkérem, hogy ne, vagy legalább a saját parfümömmel, és utána tartja a markát az illető pénzért, még a kicsi gyereknek se jó már a hímestojás, meg húzza a száját, ha nem Milka a tojás, hanem "gagyibb" (nem bevonós, hanem rendes tejcsoki, csak nem a "legfincsibb")...
2023. ápr. 10. 16:33
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!