A külföldre költözésnek mi a folyamata?
Nyilván ahány ember, annyi sors. Nincs ezekre a kérdésekre általános válasz.
Meg hát nem mindegy, hogy Írországba vagy Észak-Koreába költöznél.
Erre nincs egy fix recept. Mindenkinek a helyzetétől függ és minden verzióban számos rizikó van. Ez nem a lusta vagy gyáva emberek útja.
Ami minket illet: előtte sokat utazgattunk, így döntöttük el, hogy Svájc vagy Dél-Németország. Aztán elkezdtem otthonról munkákra jelentkezni, ami egy igen hosszú folyamat volt. Végül Bajorországban kaptam meg egy állást. Egyszer kellett kimennem az interjúra. Ezt mondjuk azért tehettem, mert hiányszakmám van.
Aztán kimentünk egy hétre albit keresni mindent vagy semmit alapon. Azokban a napokban a meló 30 kms körzetében minden albihírdetést felhívtam. Aztán végül lett egy. Kicsit drága, kicsit szar, de elsőnek megtette.
Aztán később amikor már egy ideje kint voltunk lett jobb lakás meg meló is.
A mi esetünkben:
- MSc jelentkezés
- Lakáskeresés megkezdése
- Tanulós pályázatok kiderülése (hogy felvettek MSc-re)
- Ösztöndíjak felkutatása, igénylése
- Órarend átnézése (hány órában tudunk dolgozni majd)
- Életrajz frissítése, álláskeresés
- Lakáskeresés, és megtekintés megszervezése
- Szükséges iratok intézése
Ez csak a terv, még az elején tartunk. De én úgy nem mennék, hogy nincs lakásom és nincs tervem hogy miből élek. Ha munkám nincs is, de tudom, hogy megélek az ösztöndíjakból, pályázatokból, akkor oké.
Országot úgy választottunk, hogy megnéztük hol van megfelelő képzés mindkettőnknek és ez kb 1-re szűkítette a lehetőségeket.
Nem félek, hogy nem találok munkát. Elég jó szakon tanulok, sok tapasztalatom van a korosztályomhoz képest, sok nyelvet beszélek stb. Párom detto. Mindketten hamar találtunk szakmába vágó jó munkát itthon is, mégpedig egyetemistaként, 19-20 évesen, tehát diplomával, külföldön nem hiszem, hogy gond lenne, főleg, hogy az adott helyen sok ilyen munka van.
Persze ez még csak terv, de remélem valahogy így működni fog. Ha nem, az se nagy gond, van B, C, D... terv.
Ugy ahogy ide feltettel egy kerdest, ugy fel lehet tenni mas orszagban is.
Kockazat mindenutt van, kérdés mit vállalsz.
Minden orszagnak vannak hivatalos oldalai ahol minden információ fenn van, plusz tucatnyi forum meg face csoport.
Mi angolul tudunk, igy pl nem volt opcio német nyelvteruletre dolgozni, vizum sok idő/pénz, igy mi Írországot valasztottuk, mert Eu tag.
Munkat alberletet szintén lehet
előre online intezni, ismerős sokat segithet. Persze lehet hogy indulas elott 2 nappal mondjak vissza valamelyiket, benne van apakliban.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!