Miért mondják sokszor a 40-50 évesre, hogy fiatal? Maximum a nyugdíjas korhoz az, de egyáltalán nem fiatal kor már ez. 35 évesen se módom magamra, hogy fiatal vagyok.
Kontextusfüggő. Amikor a feleségem 94 évet élt nagyapja mondta azt a 60 éves felé járó fiának, hogy hál'istennek te még fiatal vagy, akkor az egy relatív kijelentés. Hozzá képest 30 év mínusz az nagy idő.
Amikor valaki meghal 50 évesen, és azt mondják, hogy de hát fiatal ember volt, akkor azt mondják, hogy fiatal volt még meghalni. Vagy ha mondjuk valaki teljesen elhagyja magát, és feladja az életet, arra is lehet mondani, hogy ehhez azért még korán van.
Objektíven inkább középkorúnak hívjuk.
Szerintem a fiatal felnőttkor kitolódott 20-40-éves korig, mondjuk egy harmicéves 3 gyermekes családanya már inkább középkorú (általában kinézetre is, meg életvitel szempontjából is), míg egy 39 éves egyedülálló simán tudja a fiatalok életét élni, szórakozni járni, utazni, és annyira általában nem is megviselt, vagy gyűrött a kinézetük.
Én 40-45-től hívok valakit középkorúnak, 65-től idős valaki - kivétel, ha fiatalos, ha még 65 évesen jár dolgozni, egészségesnek néz ki, vannak hobbijai, akkor akár a 70. évéig is kitolhatja, hogy idős legyen.
28/N, nem érzem magam középkorúnak, ugyanúgy élek, mint a húszas éveim elején, és ugyanannyi energiám van.
Udvariasságból.
Legutóbb egy ráncos, ősz vénasszonyra (53 éves) mondta valaki, hogy ő még fiatal, nem illik leöregezni, mert nem az.
De valójában mindenki tudja (ő is), hogy már nagyon nem fiatal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!