Lányok, nők, tervizetek, hogy lesz gyereketek?
Azt látjuk, hogy a válaszadók fele nem akar gyereket. A kérdés is azért fogalmazódott meg, mert ismerősi körben is gondolkoznak így páran.
Szerintem is mindenkinek a saját döntésének kell lennie, hiszen a saját életéről szól.
Azt is megértem, aki idegenkedik ettől, hiszen nem sok gyerektelen idős nőt ismerünk, bár a környzetemben van arra is egy-egy példa, de nem ilyen arányban.
A természetes az, hogy az élet élni akar, és a fajfenntartás elengedhetetlen részei a gyerekek. Ez a társadalmukban torzult egy kicsit, és ebből a szempontból zsákutcának tűnik, hiszen amikor öregek leszünk, akkor sokkal kevesebb embernek kell működtetni a társadalmat.
Mindenképp fontos különválasztani a társadalmi és az egyéni szinteket. Egyetlen egy fiatal nőre sem mondok rosszat, aki így gondolkozik. Egyéni szinten ezt mindig az ő helyzetében kell vizsgálni.
Társadalmi szinten viszont vizsgálni lehet és kell is a jelenséget, hiszen a jövőnk múlik rajta. Olyan intézkedéseket kell, hozni, hogy az emberek akarják, kívánják, hogy gyerekük legyen, és itt nem pénzbeli támogatásra gondolok. Egyetlen értelmes nő sem fog csak a pénzért gyereket vállalni.
Amennyiben viszont gyerekbarát lesz a környzet (bölcsődék, jó oktatás, valóban gyerekbarát munkahelyek stb.), akkor biztosan többeknek jön meg a kedve hozzá.
Bölcsen gondolkodsz, kérdező, de sajnos, szerintem akármilyen jó körülményeket teremtünk is, nem döntenének úgy sokkal többen, hogy vállalnak gyermeket. Erre példa a nyugati országok helyzete, ahol szintén alacsony a gyermekvállalási kedv.
Nem, sajnos az a fő ok, amit írtam korábban: a mai fiatalok között egyre többen vannak azok, akik nem akarják vállalni a gyermekvállalással járó lemondást, kényelmetlenséget, alkalmazkodást. Hiszen bármily gyermekbarát a környezet, a gyermek akkor is csak gyermek, és igen leköti szülei minden idejét, és behatárolja azt is, mikor és mit tehetnek a szülők.
Sok fiatal nem akarja feladni a kényelmes életét, úgy érzik, csak nyűg a gyerek.
Vannak, akik idővel megváltoznak, érettebben gondolkodnak, előbújik az anyai ösztönük, és mégis szülnek, de vannak, akik később sem gondolják meg magukat. Sőt, minél több idő eltelik, annál inkább hozzászoknak a gyermektelen léthez, és egyre inkább úgy vélik, csak felesleges terhet, bonyodalmat jelentene nekik a gyermekvállalás.
Az azért érdekes, miért válaszolt a túlnyomó többség úgy, hogy nem akar gyereket. Mikor pedig egy másik kommentszekcióban mást sem olvasni, mint "pozitív-e végre a tesztem?", gyakorlatilag majdnem az együttlét másnapján...
Úgy látszik, azok a nők nem olvasnak más kérdésköröket, mert csak ez az egy téma foglalkoztatja őket.
Így aztán úgy tűnik, mintha a gyereket elutasítók többen lennének. A valóságban szerintem nincsenek többen, de az való igaz, hogy többen vannak, mint 20 éve.
És ez valódi problémát fog okozni, mire ők mennek nyugdíjba!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!