Találkoztatok már olyannal, aki az anyukája vezetéknevét kapta meg születéskor/megváltoztatta később arra?
Hogyan fogadják ezt manapság az emberek? Olyan helyzetekre gondolok, amikor egyértelműen kiderül a dolog, például iskolában, közeli társaságokban, stb.
Ha esetleg pont ti vagytok ilyen helyzetben: kaptatok valaha megjegyzést rá, vagy esetleg a szüleitekre, vagy furcsa kérdéseket?
Ha találkoznátok valakivel, akinek ilyen a neve, hogyan vélekednétek?
Ismerek több ilyet, ilyenkor szinte mindig az van, hogy nincs képben az apuka.
A lányomnak van most egy osztálytársa, aki az anyja nevén van. Ott kicsit bonyolultabb a helyzet, mert van képben apuka, akinek más a vezetékneve, mint a gyereknek. Nem tudom, hogy azért-e, mert valójában nem vér szerinti apa, vagy csak egyszerűen úgy döntöttek a szülők valamiért, hogy az anya nevét kapja a gyerek.
Én azt kaptam már születésenkor, mivel apám lelépett a terhesség alatt.
Sosem zavart senkit, engem főleg nem, szeretem a nevemet, örülök, hogy így alakult.
Ismerek. Ráadásul faluban, ahol "mindenki ismer mindenkit"
Most bölcsis kislány, eleve az anyuka nevére lett anyakönyvezve. A szülők nem házasok, az apuka egyik kapcsolatából született a baba (több nője is van apucinak egyszerre) Hol jár a "gyerekhez" (amikor épp nincs más nője kéznél), hol azt terjeszti, nem ő az apa és feléjük se néz (egy faluban laknak)
Egy falumbeli férfi kb. 30 éves korában változtatta meg a vezetéknevét az anyja nevére. Választáskor az egyik számlálóbiztos megkérdezte tőle, hogy jobb-e így neki, hogy az anyja nevét viseli (60 fölötti nő volt a kérdező, az ő gyereke is az anyja nevén lett anyakönyvezve, csak neki épp nem tudta az anyja, hogy kitől van a gyerek. És az ilyen szól be másnak, amikor mindenki tudta a faluban, hogy a férfit gyerek korában verte az apja, nem kicsit és az anyát is a gyerekek szeme láttára)
Ismerek olyat aki felette az anyja vezetéknevét. Munkahelyen kicsit pletyiztek róla miért lehet ez, milyen lehet az apja, mi lenne az ő gyerekük ezt tenné.
Én is nevet váltottam de nem tetszett anyám vezetékneve (Bódi), ezért teljesen idegen vezetéknevet választottam. Pletyizni nem szoktak mert az apámat mindig is letagadtam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!