Ha valaki hirtelen elkezd löböldözni, vagy valahogy gyilkolni, akkor az emberek lesokkolódnak vagy ösztönösen menekülnek? Vagy nekiállnak sikítozni?
"Szerintem a legtöbben menekülnének ösztönösen már akkor, ha egy pisztoly lövés hallatán."
Függ attól is, hogy hol.
Pont nemrég olvastam redditen kultúrsokkos válaszokat, és egy amerikai írta, hogy Németországban volt, hallott valami pukkanást, és nagyon fura volt neki, hogy az emberek sehogy nem reagáltak. Neki ugye ott van az agyában, hogy ez lehet pisztolylövés is, de szerintem nekünk magyaroknak is előbb jutna eszünkbe, hogy amit hallunk, az petárda vagy kipufogó. Pláne, hogy sokan nem is hallottunk igazi pisztolylövést.
"Arra lennék kíváncsi, hogy ha látja hoy valaki mást megöltek a közvetlen közelben, akkor hogy reagál az ember"
Ezt nem tudja neked előre megmondani senki. Nincs univerzális reakció, és teljesen más azt mondanom a kanapé kényelméből, hogy átmennék Liam Neesonbe, és levadásznék mindenkit. Ez olyan, mint mikor a horrorfilmet nézve neked van terved, meg tudod, hogy ne az emeletre menjen, de ha téged kergetnek késsel, szaladsz arra, amerre látsz, nem fogsz racionálisan tervezni.
Én csak a magam nevében tudo beszélni, mert nem minden ember ugyanolyan. Valószínúleg először megrémülnék. Ha nem látnám a lövöldözőt csak hallanám a lövést, a hang felé fordulnék. Ha épp távol lennék és pont nem lenne a közelemben a kijárat (ergo pl egy teremben ülnék és a folyosóról jönne a lövöldözés hangja), valószínúleg megpróbálnám eltorlazolni az ajtót, hogy a támadó ne jusson be és utána elbújnék. Talán azt is nézném, hogy az ablakon ki tudok e mászni.
Nyilván csak egy lövés hangja után egy teremben ülve még nem tennék így, csak megrémülnék, hiszen akárminek lehet ilyen hangja. Ha már hallanám, hogy sikoltozás, több lövés van, akor már ösztönösen tenném a többit.
Én félős ember vagyok. Ha az utcán egy furcsa alak jön éjszaka és pont felém tart vagy mögöttem jön, megrémülök, leblokkolok. Még az is lehet, hogy ott helyben a lövöldözésnél lefagynék, sírni kezdenék és remegve elbújnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!