Adjak neki pénzt a felújításra, vagy sem?
Röviden:
Van egy testvéren aki nem keres annyira jól, közel 10 millió félretett pénze van, vagyok én akinek nagyon jól megy és közel 50 millió "felesleges" pénzem van, ami azt az összeget jelenti, ami a megtakarításaimon és a fontosabb dolgokra félrerakott pénzen felül van. Tehát nem hiányzik sehonnan, befektetni már nem akarom.
A testvéremmel nem a legjobb a kapcsolatunk, sokszor lehúzott pénzzel, nagyon rosszul bánik a pénzzel. Pl amikor rossz volt a tetőjük adtam neki KÖLCSÖN, erre ő nyaralásra és egyéb dolgokra elherdálta és még közel 1 évig ázott be a ház emiatt. Végül az összeg egy részét elengedtem.
Most házfelújításba akar fogni, persze darabokban. Megmondtam neki, hogy kifizetem, viszont először saját zsebből fizesse ki és a számlát mutassa meg nekem, azt az összeget adom oda csak. Erre jött nekem, hogy milyen szemét vagyok a saját testvéremmel, hogy nem bízok benne, meg csak a munkások és anyagköltséget fizetem, az ő befektetett idejét, energiáját nem honorálom.
Persze ezen besértődött, nem beszéltünk egy ideig. Utána megmutatta a "miattam lefaragott" költségvetést. Az eddigi 1.5 milliós sarokkád helyett 200 ezres zuhany és hasonló módosításokkal. Látványosan hisztizik, adja a mártírt.
A családban többen megmondták, hogy alapból nem adtak volna neki egy forintot sem, de ezek után főleg nem.
Sajnos nagyon putris már a ház, néhol még lyukak is vannak az ablaknál (nem ökölnyi, de télen süvít rendesen). A tető hiába lett megcsináltatva ugye a folyamatos beázás miatt a fal és padló nem a régi. A villanyvezetékek, vízcsövek cseréje is aktuális már.
Egyszerűbb lenne elbontani és újat húzni a helyére annyira költséges a dolog.
Egyedül nem tudja ezt kifizetni, viszont nem fogok neki palotát rittyenteni, meg a zsebébe önteni a pénzt.
Nekem ez a pénz nem hiányozna, nem véletlen gyűlt össze ennyi, de hülyeségekre sem herdálnám el.
Hagyjam megrohadni abban a mocsokban ahol él, vagy próbáljak segíteni neki ezek után is? Kicsit nyers a megfogalmazás, de tükrözi a helyzetet amiben él.
Kérdező! Nem vagy te Teréz anya, nem a te feladatod egy felnőtt ember megmentése. Minden felnőtt ember saját magáért felel. Ő a felelős a gondolataiért, az érzelmeiért és a tetteiért is. Jogi szempontból is.
NEM a te dolgod, hogy mindig kihúzd a sz@rból. Nem tudom mióta atyáskodsz felette, de ha mindig így volt, mindig te mentetted meg, akkor ez soha nem fog változni, mivel ő pontosan tudja, hogy te mindig ott állsz a háta mögött és kihúzod a sz@rból.
Nagyon sokan vannak akik nem is tartják a testvérükkel a kapcsolatot, nem hogy még a másik életéért is felelősséget vállaljanak.
Nem gonoszságból mondom, de el kellene magyaráznod neki hogy te most szépen kilépsz az életéből és mivel FELNŐTT ember boldoguljon ahogy tud, mert az ő élete nem a te felelősséged. Neked sem ártana egy pszichológus (nem rosszból mondom hanem komolyan), mert az oké, hogy jószívű vagy és segíteni akarsz, de közben meg te sem érzed, hogy meddig terjed a te felelősséged és meddig nem (érzelmi és fizikai értelemben is). Mintha lenne egy bizonyos fokú megfelelési kényszered amire a tesód rá is játszik.
Segíteni meg úgy általánosságban annak érdemes, akin látszik hogy tud élni a segítséggel, és nem visszaél vele. Tehát az oké, hogy elfogadja a segítséget, de ő is hozzáteszi a maga munkáját, hogy kimásszon a bajból. Sajnos a te tesódról ez nem mondható el.
A helyedben leülnék vele egy utolsó komoly beszélgetésre, ahol próbálnék segíteni (feltételekkel), de azt hozzátenném ha ezt nem fogadja el akkor megszakítok vele minden kapcsolatot, mert nem felelősségem egy másik felnőtt ember problémáinak a megoldása. Ő meg választhat hogy mit akar. De a döntésemhez konzekvensen tartanám magam, nem hagynám hogy érzelmileg befolyásoljanak.
Hiába adnál neki pénzt előbb menne Maldívra, mint hogy bármit is megcsináltasson. Ha meg te intézed a mestereket, meg te fizetsz mindent, ennyi erővel be is költözhetne vmelyik ingatlanodba a nagy büszkeségével.
Értem, hogy a testvérednek szeretnél jót, de nem becsüli meg, és nem is érdemli meg. Komolyan mondom előbb vennék a dolgozóimnak valamit abból a pénzből.
Az igazság az, hogy aki 1x engedi így lelakni a kecót, az ugyan ezt fogja tenni a többivel is… szóval ezzel nem segítesz neki, csak tolod magad előtt, 5-10év múlva pedig újra megoldhatod neki ugyan ezeket a problémákat.
Természetesen nem ismerem az öcséd, de az ilyen “fajta” emberre ez a jellemző, persze vannak kivételek.
Illetve a te öcséd, mi itt írhatunk akármit, ha neked ő fontos, akkor úgy is költesz rá, bár lehet más fajta segítség kéne neki.
Valószínűleg én is segítenék az öcsémnek, bár úgy könnyen beszélek, hogy ő nem ilyen ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!