Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Adjak neki pénzt a felújításra...

Adjak neki pénzt a felújításra, vagy sem?

Figyelt kérdés

Röviden:

Van egy testvéren aki nem keres annyira jól, közel 10 millió félretett pénze van, vagyok én akinek nagyon jól megy és közel 50 millió "felesleges" pénzem van, ami azt az összeget jelenti, ami a megtakarításaimon és a fontosabb dolgokra félrerakott pénzen felül van. Tehát nem hiányzik sehonnan, befektetni már nem akarom.

A testvéremmel nem a legjobb a kapcsolatunk, sokszor lehúzott pénzzel, nagyon rosszul bánik a pénzzel. Pl amikor rossz volt a tetőjük adtam neki KÖLCSÖN, erre ő nyaralásra és egyéb dolgokra elherdálta és még közel 1 évig ázott be a ház emiatt. Végül az összeg egy részét elengedtem.

Most házfelújításba akar fogni, persze darabokban. Megmondtam neki, hogy kifizetem, viszont először saját zsebből fizesse ki és a számlát mutassa meg nekem, azt az összeget adom oda csak. Erre jött nekem, hogy milyen szemét vagyok a saját testvéremmel, hogy nem bízok benne, meg csak a munkások és anyagköltséget fizetem, az ő befektetett idejét, energiáját nem honorálom.

Persze ezen besértődött, nem beszéltünk egy ideig. Utána megmutatta a "miattam lefaragott" költségvetést. Az eddigi 1.5 milliós sarokkád helyett 200 ezres zuhany és hasonló módosításokkal. Látványosan hisztizik, adja a mártírt.

A családban többen megmondták, hogy alapból nem adtak volna neki egy forintot sem, de ezek után főleg nem.

Sajnos nagyon putris már a ház, néhol még lyukak is vannak az ablaknál (nem ökölnyi, de télen süvít rendesen). A tető hiába lett megcsináltatva ugye a folyamatos beázás miatt a fal és padló nem a régi. A villanyvezetékek, vízcsövek cseréje is aktuális már.

Egyszerűbb lenne elbontani és újat húzni a helyére annyira költséges a dolog.

Egyedül nem tudja ezt kifizetni, viszont nem fogok neki palotát rittyenteni, meg a zsebébe önteni a pénzt.

Nekem ez a pénz nem hiányozna, nem véletlen gyűlt össze ennyi, de hülyeségekre sem herdálnám el.

Hagyjam megrohadni abban a mocsokban ahol él, vagy próbáljak segíteni neki ezek után is? Kicsit nyers a megfogalmazás, de tükrözi a helyzetet amiben él.

2022. dec. 14. 06:43
1 2 3
 11/25 A kérdező kommentje:

#8: Nem vagyok szeretetszolgálat, ha csak úgy odaadnám valakinek az is inkább ismerősök közül lenne valaki, nem egy idegen.

Az ez évi jó cselekedetem már megvolt, nem emeltem lakbéreket és adtam fizetésemelést az alkalmazottaknak. Itt nem a pénz most a lényeg, hanem az elvek és a mérleg 2 oldala.

#9:

Egy házat lehet, de ezt a romos putrit szerintem 20 alatt nem lehet kihozni, főleg a mai árak mellett. Neki hiába van 10 milliója, semmi nem motiválja arra, hogy belevágjon, csak úgy kezdte érdekelni a dolog, hogy felajánlottam, hogy fizetem.

Több ingatlanom is van sokkal jobb helyen és állapotban, mint ahol ő él. Büszkeségből sem költözött be egyikbe se, pedig 1-2 jóval több luxust tudna nyújtani, mint amit ő az eredeti felújítási terve után kapott volna.

Mindig ilyen igénytelen makacs akaratos idióta volt, ha rádőlne a tető, akkor is kimászna alóla és élne tovább ugyanott.

Ha a nevére vennék egy saját házat máshol, akkor oda sem költözne be.

2022. dec. 14. 08:03
 12/25 Kólauborkával ***** válasza:

Csak addig olvastam, hogy elbszta nyaralásra a tető pénzt…. Nem vagyok én madár, de kis összegeket pont ezért szoktam kölcsönadni, felmérem, hogy miként bánik a pénzzel. Nálam itt megbukott volna, többet tőlem 100Ft-ot nem látna.

Főleg ahogy írták: 10m-re már kap hitelt, ott a kecó fedezetnek, oldja meg nélküled…

Bár ahogy érzed, te testvéred, te tudod mit “érdemel” tőled.

2022. dec. 14. 08:09
 13/25 anonim ***** válasza:
De mondd már el, minek erőlködsz?
2022. dec. 14. 08:15
 14/25 A kérdező kommentje:

#10:

Igen hagyhatom ilyen körülmények között, de amikor a gázszivárgás, áramütés és egyéb dolgok után járkálsz be a kórházba, meg látod, hogy folyton beteg és adja a műsort, hogy "biztos kitakarózott". Ha nem oldom meg én, akkor a saját hülyeségébe fog belehalni lassan.

Az a 10 millió részben örökség, részben a volt felesége miatt lett összerakva. Csak azért van még meg, mert korlátozva van a hozzáférése és annyi büszkeség azért van benne, hogy ne herdálja el azt amiért ő nem tett annyit. Amit megkeres azt sem mindig szórja el, tehát évente összejön pár millió nyaralásra neki, meg ha kocsival vannak bajok gond nélkül tudja fizetni. A pazarlás pont azért pazarlás, mert van miből. Itt azért ne havi sok százezerre gondoljatok, hanem mondjuk 10-20 ezer havonta a kidobott kaja, mivel épp a hűtő nem ment 3 napig, vagy a sütő nem kapott gázt és hasonló problémák.

Amikor a beázás volt, akkor meg a tv, telefon, laptop...kaptak vizet és cserélni kellett őket többször. Ilyenkor nem 600 ezres telefont vesz és 2 hét múlva tönkremegy. Vett 40 ezerért telefont ami szintén a beázás miatt egy zárlatos konnektor miatt mehetett tönkre. Éves szinten összeadva azért kiraknak egy nagyobb összeget, de havi lebontásra nem óriási tételek.

A tetős történet is azért lett megoldva, mert egy ismerősétől kölcsön kapott laptop ment tönkre és ciki volt elmesélni a dolgot.

2022. dec. 14. 08:15
 15/25 anonim ***** válasza:

Adnék én neki kölcsön, de csak olyan szerződéssel, hogy vagy visszaadja x időn belül vagy tulajdoni hányadom keletkezik abban az ingatlanban, amire költötte.

Ha nem tetszenek az én feltételeim, ott a bank.

2022. dec. 14. 08:22
 16/25 A kérdező kommentje:

#12:

Érdemelni? 2 pofont azt érdemelne már.

#13:

A verzió: segítek neki felújítani a putrit élhető házzá.

B verzió: 1-5 éven belül a temetését fizethetem.

5 éve még szinte normális körülmények között lakott, kisebb-nagyobb gondok voltak a házzal, de élhető volt. Mára olyan mintha egy bomba robbant volna és már szerintem életveszélyes ott élni. Többször volt kórházban az elmúlt 2 évben háztartási balesetek miatt. Az az egy szerencséje volt, hogy amikor beázott nem kapott lángra felette az egész ház.

Ha normális körülmények között élne és ilyen hülye lenne az nem zavarna, de ez már nem normális.

Nem tudjuk mire vár. Álmodozik luxus körülményekről, de ha fizetnie, vagy tennie kellene, akkor már nem is olyan fontos.

Nyaralások után, amikor kicsit luxusban élt, akkor jön a motiváció, hogy otthonra szauna, meg masszázs kád, tart 1 hétig és utána már a putris dolgokat hozza fel, hogy amikor 2 hétig nyáron kint hordóban fürdött az is jó volt.

Nyáron jó a klíma, de otthon meg befekszik a vízbe és tök jó minden.

Télen jó a fűtés, de otthon fel lehet öltözni és be lehet takarózni.

A meleg kajára meg mondja, hogy eszik eleget máshol, ha otthon akar, akkor rendel pizzát, vagy melegít a mikróban. Amióta a gázszivárgós történet volt azóta a főzést-sütést már nem hozza fel kifogásnak.

Mindenre van "megoldása", csak a körülmények katasztrofálisak.

2022. dec. 14. 08:26
 17/25 anonim ***** válasza:

Akkor majd fizeted a temetését. Ha neki ez megfelel, mit szeretnél?

Nem a te felelősséged

2022. dec. 14. 08:28
 18/25 anonim ***** válasza:
Szerintem csak simán rájátszik a jóindulatodra, te meg lelkiismereti kérdést csinálsz belőle, mert jajj szegény. Esetleg másodállásban nem vennél fel? Kifejezetten örülnék egy ilyen empatikus főnöknek.
2022. dec. 14. 08:54
 19/25 anonim ***** válasza:
cool story bro
2022. dec. 14. 08:55
 20/25 A kérdező kommentje:

#18:

Nem minden alkalmazottam szeret, mivel szigorú is vagyok, de azért igazságos. A hülye sztorikat meg nem szeretem, amikor egy héten 3x van hasmenés fura mód hétfő, szerda, péntek :D jobb szeretem, ha megmondja nincs kedve bejönni, vagy bármi normális indoklás. (Igen a "nincs kedvem dolgozni" normális indoklás, mivel ki tudnak égni az emberek.) 8 órában foglalkoztatok embereket.

Persze a kreatív humor az jó tud lenni, pl a héten van aki azért nem jött, mert "nem akarta a 10m-es szakaszon ellapátolni a havat" :)

Addig lelkiismereti kérdés ez amíg el nem patkol a hülyesége miatt.

Igénytelen, neki ez így nem rossz, de egészségtelen!

2022. dec. 14. 09:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!