Ez tényleg traumatikus? A kommentek szerint igen.
Nekem a traumát okozó esemény azt jelenti, hogy valaki fizikai bántalmazást élt át, erőszakot, vagy valami olyasmit látott, ami az teljesen felkavaró volt pszichésen (pld autóbaleset, haláleset.)
Még is olyan sok helyen olvasom, hogy teljesen pitiáner dolgok, “traumák”. Miért?
Ezt attól kellene megkérdezned aki szerint az a dolog trauma.
Van akit traumatizál ha egy pók került a hajába, van akit az sem érdekel ha pókverembe esik. Ugyanígy lehet trauma az is ha nem sikerült egy sütemény vagy egy smink, netán egy egy vizsga, mert az illető így éli meg.
Nem neztem meg a linket, csak a kerdesre valaszolok.
12-13 eves koromban egy olyan dolog tortent velem, ami szerintem az emberek 98%-anak pitianer dolog lett volna. Ram meg olyan hatassal volt, hogy teljesen elzarkoztam a parkapcsolatok elol, bizonyos helyzetekben egesz ejjel wc-re jartam, mert idegessegemben felorankent pisilnem kellett (es ez evekig igy volt!), es a mai napig szorongok, ha valakivel egy szobaban kell aludnom (pedig mar 20 ev eltelt…).
Nem en akartam igy, valamiert igy reagaltam. Par eve egy pszichologussal beszelgettem errol. Neki is azert nem tudtam elmondani sokaig, mert szegyelltem azt, hogy ilyen “pitianer” dologra ennyire erosen reagaltam. A pszichologus azt mondta erre, hogy mindenkinel mashol van a hatar, hogy mit el meg traumakent.
Tenyleg nem lehet tudni. Ha nekem valaki elmondja, hogy valamit traumakent elt meg, nem firtatom, mert tudom, hogy barmilyen aprosag kepes nagyon mely nyomokat hagyni (ezekhez javaslom Almasi Kitti: Batran elni; es Orvos-Toth Noemi: Szabad akarat c konyveit - remelem, nem csereltem ossze a cimeket :) )
“ azért ez egyéntől is függő hogy kinek mi a trauma, mivel mindenkit más-más dolgok kavarnak fel”
De ne rakják ezt szintre azokkal az emberekkel, akiket megerőszakoltak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!