Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Ez tényleg traumatikus? A...

Ez tényleg traumatikus? A kommentek szerint igen.

Figyelt kérdés

[link]

Nekem a traumát okozó esemény azt jelenti, hogy valaki fizikai bántalmazást élt át, erőszakot, vagy valami olyasmit látott, ami az teljesen felkavaró volt pszichésen (pld autóbaleset, haláleset.)

Még is olyan sok helyen olvasom, hogy teljesen pitiáner dolgok, “traumák”. Miért?

2022. dec. 10. 19:29
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

Ezt attól kellene megkérdezned aki szerint az a dolog trauma.

Van akit traumatizál ha egy pók került a hajába, van akit az sem érdekel ha pókverembe esik. Ugyanígy lehet trauma az is ha nem sikerült egy sütemény vagy egy smink, netán egy egy vizsga, mert az illető így éli meg.

2022. dec. 10. 19:37
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
És szerinted a "kommentek" jelentik a szent igazságot?
2022. dec. 10. 19:39
 3/14 A kérdező kommentje:
Szerintem ezek az emberek a “rossz történt velem” szinonimájának fogják fel. Ha megcsíp egy darázs engem, az rossz, de nem trauma.
2022. dec. 10. 19:39
 4/14 A kérdező kommentje:
Nem szent igazságnak fogom fel, csak idegesít, hogy mindenki mindenkire dobálja a traumát. Mikor valaki ténylegesen traumatizált, akkor meg csak legyintenek, fix ilyesmire gondolt ő is, hogy egy béka rajta volt.
2022. dec. 10. 19:40
 5/14 anonim válasza:
Kérdező, azért ez egyéntől is függő hogy kinek mi a trauma, mivel mindenkit más-más dolgok kavarnak fel. A Te példádnál maradva, számodra kellemetlen, rossz dolog, ha megcsíp egy darázs, de nem traumaként éled meg. Viszont aki már valamennyire allergiás a darázscsípésre, vagy nagyon fél a darazsaktól és a darázscsípéstől, ők már lehet egy darázscsípést is traumaként élnek meg. Vagy akár egy béka, vannak olyan nők akik annyira undorodnak, félnek egy békától is, hogy valóban traumának élnék meg ha egy béka lenne rajta, mivel ránézni sem bírnak és fél méterre a közelében sem tudnak megmaradni. Szóval ez nagyon is egyéntől függő hogy egy illető számára az adott dolog az trauma-e és traumaként éli-e meg az adott történést vagy sem.
2022. dec. 10. 19:57
 6/14 anonim ***** válasza:
69%

Nem neztem meg a linket, csak a kerdesre valaszolok.

12-13 eves koromban egy olyan dolog tortent velem, ami szerintem az emberek 98%-anak pitianer dolog lett volna. Ram meg olyan hatassal volt, hogy teljesen elzarkoztam a parkapcsolatok elol, bizonyos helyzetekben egesz ejjel wc-re jartam, mert idegessegemben felorankent pisilnem kellett (es ez evekig igy volt!), es a mai napig szorongok, ha valakivel egy szobaban kell aludnom (pedig mar 20 ev eltelt…).

Nem en akartam igy, valamiert igy reagaltam. Par eve egy pszichologussal beszelgettem errol. Neki is azert nem tudtam elmondani sokaig, mert szegyelltem azt, hogy ilyen “pitianer” dologra ennyire erosen reagaltam. A pszichologus azt mondta erre, hogy mindenkinel mashol van a hatar, hogy mit el meg traumakent.

Tenyleg nem lehet tudni. Ha nekem valaki elmondja, hogy valamit traumakent elt meg, nem firtatom, mert tudom, hogy barmilyen aprosag kepes nagyon mely nyomokat hagyni (ezekhez javaslom Almasi Kitti: Batran elni; es Orvos-Toth Noemi: Szabad akarat c konyveit - remelem, nem csereltem ossze a cimeket :) )

2022. dec. 10. 20:02
 7/14 A kérdező kommentje:
De ha valaki nem tud ránézni egy békára ez nem inkább fóbia?
2022. dec. 10. 20:16
 8/14 A kérdező kommentje:

“ azért ez egyéntől is függő hogy kinek mi a trauma, mivel mindenkit más-más dolgok kavarnak fel”

De ne rakják ezt szintre azokkal az emberekkel, akiket megerőszakoltak.

2022. dec. 10. 20:18
 9/14 anonim válasza:
Lehet fóbiája, de attól még azt traumaként éli meg, ha mondjuk valaki rárak egy békát úgy hogy nem veszi észre. Ez pont olyan mintha azt mondanám hogy fel kell másznia valakinek egy 6 méteres létrán. Az akinek nincs tériszonya gond nélkül teljesíti, de akinek elég erős tériszonya van és rákényszerítenék hogy a tériszonya ellenére másszon fel ő is a tetejére, azt valószínűleg traumaként élné meg, vagy csak bekötnék a szemét és egy szakadék széléhez vinnék vagy valami magas helyre úgy hogy nem tud róla és ott vennék le a szeméről a kendőt, zsákot vagy bármit, valószínűleg azt is traumaként élné meg. :)
2022. dec. 10. 20:22
 10/14 anonim válasza:
Persze, ha valakit megerőszakolnak az nyilván megint más. A traumának is vannak fokozatai, szintjei. Nyilván akit megerőszakolnak, vagy akár komoly balesetet szenved stb. az komolyabb trauma mint az hogy valaki megijed egy békától vagy darázscsípéstől.
2022. dec. 10. 20:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!