Milyen szófordulatokat használtok a mindennapokban?
Úgy vettem észre, hogy minden embernek vannak ilyen "sajátos" szavai, amiket legtöbbször csak ők használnak a mondataikban. (Ez nem azt jelenti-nyilván-, hogy csakis ők használják ezeket a szavakat, csak gyakrabban fűzik a mondandójukba és egészen rájuk jellemző kifejezésekké vállnak ezek a szavak...) Lehet, hogy zavarosan fogalmaztam, de most írok példát is. Szóval... Mondjuk van egy Zsolti és van egy Csilla. És tegyük fel, hog ymég gimnazisták és képzeljük hozzá, hogy találkoznak hétfő reggel a buszon:
- Csá Csilla! Képzeld megmurdált a kacsám tegnap! (Ez most nagyon noszensz, de próbálom éreztetni a lényeget, remélem valamennyire eljut hozzátok is a dolog:)
- Mi? Komolyan?! Szegény pára... Nyugodjon békében akkor. Miben halt meg? (Inkább van egy harmadik beszélő is, mert "miértne")
- Hogy oda ne rohanjak! Igazán jobban járt a szárnyas, hogy itt hagyott téged...
Oké... Most ennyit tudta rögtönözni, de például a "megmurdált", "csá", "szió", meg esetleg az "ode ne rohanjak" irónikus, gunyoros és még hasonlók. Én például sokszor használom így az "abszolútot" és a "szóvalt"... Ezt vettem észre magamon, de nektek is van ilyen sokszor, tudaton kívül használt szava? Egyik ismerősöm például a "mindegyet" meg a "semmi bajt" szokta gyakrabban használni, amik mondjuk kicsit talán feltünőbbek, de értitek... Nektek is van hasonló észrevételetek? Magatokon, vagy a körülöttetek megforduló emberek szájából?
Mondjuk most jöttem rá, hogy a fent említettek nem igazán köthetők a "most lövik a pizsit", "felhúznám a nyulcipőt"(stb) szófordulatokhoz, de azért remélem értitek a lényeget...
Ui:. Köszönöm előre is a válaszokat :) - kéretem elnézni az esetleges szöveg-hibákat :D -
Megmurdált:D
Én csak a brutál szót használom indokolatlanul sokszor.
Az helyesen bemurdelt..
Nekem is mondták már mikor a szomszedom allandoan hangosan hallgatta a tv-t aztan egyszer végre nem ment már a tv. Erre igy kerdezték tolem hogyhogy csend van, talán bemurdelt?
Nekem a mindegy sajnos a gyakori kifejezésem.(ez mert sok esetben pl hangosan elgondolkodom valamin amihez altalában semmit nem tudnak hozzá fűzni akiknek mondom, de ilyenkor nem kezdem el ragozni meg válaszokat kicsikarni, hanem gyors hozzateszem hogy mindegy. Ne strapálják azzal magukat hogy netán megmozgatják az agyukat válaszolni gondolkodni azon amin en)
Ezen kivul alig birtam leszokni arrol hogy "érted" vag, "erted?"
Ez is azert mert a hallgato csak les vagy bámul es reakcio kanyarban. Vagy forditva, azert mondom kijelentve hogy érted, mert gondolom átérzi amit mondok es ezzel jelzem hogy nem nézem hulyének, tudja ő is miről beszélek.
Es pl barátomat idegesiti nagyon az hogy "olyasmi" vagy ilyesmi.
Hogy soha nem adok neki egyértelmű válaszokat.
Pl kérdezi hova mész vásárolgatni meg?
Erre en: igen meg még ilyesmiket.
(Nalam ez azt jelenti hogy csupa baromság a többi is pl vásárolok is de lehet kajálok is vagy lehet közben fodraszhoz körmöshöz akárhova beszaladok tehát semmi kulonos)
De mindig visszakerdez hogy de akkor mi az a még ilyesmi??
Komolyan sík ideg ettől.
Vagy találkoztál valakivel?
Olyasmi.
Akkor igen vagy nem??
Itt pl azt jelentette hogy nem találkoztam konkretan leszervezve tervezetten senkivel beszélgetésre sem, de véletlen spontan osszefutottam vkivel es max egy szia volt koszontunk es mentunk tovabb.
Tehat az hogy találkozni vkivel az nem teljesen fedi ami tortent. Hanem csak olyasmi mintha talalkoztam volna de nem mert csak osszefutottam veletlen. De ez utobbit is talalkozásnak mondjuk vmiért pedig nem teljesen az.
Szoval.akkor hogy valaszoljak igennel vagy nemmel erre hogy talalkoztam e vkivel??
Nem. De amugy osszefutottunk tehat akkor meg igen. De ebbol meg kihozná hogy en pasikkal találkozgatok!
Valodi cigók mondják így hogy bemurdelt.
(Mint a bealudt. es nem murdÁltnak mondják.)
Barátomnál már uj kerdoszo létezik.
Amikor azt mondom meg ilyesmi, visszakérdez, hogy meg milyesmi??:D csak neki ez nem poen:D
(5)
Szabolcsi vagyok, legtöbbször záródó kettőshangzókkal beszélek
-A "nagyon sok" helyett helyzettől függően mondom, hogy "hegyre-halomra". Példamondat köznyelvien: Mennék én, sógi, de hegyre-halomra áll itt a munka.
-T/2 jelen idő kijelentő mód: jösztök
-"kelleni fog" helyett "kellesz"
-E/3 "megy" helyett "megyen"
-csinálni helyett csináni (ha magánhangzót L betű követ, akkor általában elhagyom az L-t, és megnyújtom a magánhangzót; szóuni(szólni), máána(málna)
-csípni = csibrálni
-térd = térgyep (térdem -> térgyepem)
-szvetter/kardigán helyett veddfelke
-bódé = butyka
-pompás, pazar (szimpla szinonima a jó-ra, napi szinten használom)
-pimpós/megpimpósodott = gombás; tréfásan: fehér kérgű
-úgymond
-"de" helyett tréfásan ámbátornohapersze (ámbátor+noha+persze)
-pocsékol = pazarékol
"Isten áldja Amerikát"
A jaj istenem helyett használom.vmi filmből ragadt rám:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!