Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » A budapestiek miért hajlamosak...

A budapestiek miért hajlamosak sok esetben elfelejteni megjelölni, hogy Budapestről van szó, amikor XY közterületről, épületről stb. beszélnek?

Figyelt kérdés

Oké, a Halászbástya, a 4-es metró, a XXIII. kerület esetében nem feltétlenül fontos a pontosítás, hiszen magyar kontextusban elég valószínű, hogy miről is van szó. Egy Hősök tere, egy Kölcsey Gimi, egy II. kerület esetében nem ilyen evidens a helyzet.

Nem csupán irritáló szokás, de félreértésekre adhat okot.

Pl. nemrég meghirdettem eladásra egy Xbox-játékot. Fel is hívott egy anyuka, hogy megvenné a fiának, megkérdezte, tudunk-e találkozni X időpontban a Kálvin téren. Tekintettel arra, hogy a hirdetés szövegében világosan megjelöltem, hogy átvétel személyesen NYÍREGYHÁZÁN vagy pedig postázom a terméket, evidens volt, hogy a nyíregyházi Kálvin térről beszélünk. Sőt, még azt is lefixáltuk, hogy a templom előtt találkozunk.

Erre kb. tíz perccel a megbeszélt időpont után felhív, hogy na, merre vagyok...Úgy fél percen belül kiderült a félreértés, ami után kb. azt éreztette velem, milyen idióta vagyok :D

2022. júl. 12. 19:03
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
24%
Azért a Kálvin meg a Deák az az emberek többsége által ismert budapesti helyszín, a legismertebb közlekedési csomópontok kb. Nyilván nem pl. ilyen Tavasz utcákról ír úgy az ember, hogy nem ír mellé arról, hogy melyik kerületben / hol. Ennyi erővel bármiről, amiről írok, Wikipedia oldalat kell hozzáraknom, mert "nem várhatom el, hogy ismerje a másik"...
2022. okt. 14. 11:06
 22/27 anonim ***** válasza:
75%

#18, "És nekünk pestieknek honnan kéne tudnunk, hogy más városokban is van Kálvin tér, Deák tér, vagy ezekszerint akkor Hősök tere is?"

Miért gondoljátok azt, hogy csak Budapestnek van joga elnevezni egy teret egy bizonyos történelmi személyről? Ez már konkrétan akkora hülyeség, mintha azt mondtad/írtad volna, hogy nektek honnan kéne azt tudni, hogy más városban is van szökőkút nem csak Budapesten? Miért ne lehetne?

"Ennyi erővel aki Párizsba megy, az is emelje ki, hogy a Franciaországi Párizs, nem pedig a(z USA) Texasi? Merthogy ott is van."

Egy teret nem lehet egy világvároshoz hasonlítani.

Neked a Kálvin tér az Pest, oké, ennyi. Debrecen, Nyíregyháza, Szeged. Ezekben a városokban is van ettől függetlenül Kálvin tér.

2022. okt. 15. 17:16
 23/27 anonim ***** válasza:
41%

Debrecen, Szeged és Nyíregyháza össz lakossága ha csak 9 millió emberrel számolunk, akkor az ország 5,3%-a. Kb ennyi embernek jelent a Kálvin tér nem Budapestet.

A maradék 94,7%-nak fel sem merül, hogy Budapesten kívül van máshol is.

2022. okt. 18. 10:48
 24/27 anonim ***** válasza:
100%

Nemrég belefutottam még egy igazi gyöngyszembe:

[link]

Ez még a Kálvin térnél is zseniálisabb 😄😄 Ennyiből találd ki, melyik belvárosról van szó...

2022. okt. 18. 11:14
 25/27 anonim ***** válasza:
64%

#23, értem, szóval Magyarország 5,3%-a Debrecenben, Nyíregyházán és Szegeden lakik, a maradék 94,7% Budapesten. Zseniális.

Maradjunk annyiban, hogy mindenki először a saját lakóhelyére gondol. Az oké, hogy neked Pest jut eszedbe, de ne feltételezd már ugyanezt az ország több, mint 90% - áról attól, hogy ez egy híres pesti hely.

2022. okt. 18. 20:02
 26/27 anonim ***** válasza:
43%

Aki Bivalybasznádon lakik, és életében egyszer járt Budapesten is, és Nyíregyházán is, az melyiknek a Kálvin terére emlékszik?

Vagy egyikre sem, vagy a Budapestire, pláne ha utazott a 3-as vagy 4-es metróval.

Bevallom Nyíregyházán még nem jártam, Debrecenben és Szegeden annál többet, de gőzöm nem volt arról, hogy ezeken a helyeken van Kálvin tér.

De legyen igazad, legközelebb a Parlamentnél is ki fogom hangsúlyozni, hogy Magyarország, Budapest, Parlament, nehogy valaki félreértse és a nyíregyházira gondoljon... ;)

2022. okt. 19. 12:17
 27/27 anonim ***** válasza:

Egyszer a tiedhez kísértetiesen hasonló esetben találkozót beszéltem meg egy idegennel KISPEST vasútállomáson.

Naa, hol várt engem a szerencsétlen idiótája?? Persze, hogy KŐBÁNYA-KISPEST állomáson 😀

2024. febr. 5. 19:03
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!