Jó megoldás különböző igényű kollégák egyidejű kielégítésére?
A következő a probléma nálunk az irodában: 10-en dolgozunk egymás mellett, és elég mások a hőmérsékleti igények.
- 4-en azt mondják, hogy egyáltalán ne legyen klímázás, legyen bent az irodában 28-30 fok, mivel nekik az a kellemes, mert ők amikor nem bent vannak, akkor vagy kint vannak a napon ahol van 36-38 fok, vagy otthon vannak ahol szintén van legalább 28 fok mert ott sem klímáznak.
- 3-an azt mondják, hogy kell a klíma, mert nem tudják elviselni a meleget. Ők otthon is klímáznak, az autóban is, kint pedig egy percet sem töltenek, mert nem bírják el a hőséget. 22 legfeljebb 24 fokot szeretnének.
- 3-an azt mondják, hogy nekik mindegy.
Mi a jó megoldás szerintetek ebben a helyzetben?
Jelenleg az van, hogy 24 fokon van a klíma, akik ezt nem szeretik, vagy pulóvert és hosszú ujjú felsőt vesznek reggel, vagy be sem jönnek betegség miatt (sorra fáznak meg bent az irodában). Kikapcsolt állapotot is kipróbáltuk, volt aki nem volt képes dolgozni, beszélni is össze-vissza beszélt már, és volt aki nem jött be, mert embertelenek a körülmények szerinte. Tehát egyik opció se jó. A köztes állás (26 fok körül) sem jó, mert akkor meg mindenki szenved.
Javaslat a probléma megoldására?
Jó, hát én nagyon fázós vagyok, de akinek a 30 fok ideális gondolkodáshoz és munkavégzéshez, annak baj van a toronyban.
Szerintem a 25-26 fok bőven kellemes, ha az ember ülőmunkát végez.
Akinek ez nem tetszik, húzzon haza a picsába dolgozni, öltözzön fel vagy igyon hideg vizet.
Home office váltottan?
És azok vannak bent egyszerre, akiknek hasonló az igényük, illetve akiknek mindegy?
Nekem itthon is, munkában is 26 fokon van. Így fogyaszt a legkevesebbet. Ez nagyjából 24-25 fok lenn kb az asztal magasságában.
Éjjel nappal megy a klíma.
Észre se lehet venni, hogy működik. Pedig én aztán mindentől felfázok és a huzattól is minden bajom van.
Ülő munkához tökéletes így.
23-24-re állítva az hűvös, ha nem mozog az ember, főképp, ha a kiáramló levegő a hátamon csapódik le.
Szerintem 24-25 fokban már a fázósaknak sem kell kötött pulóver. Aki meg nem szereti a meleget az rövid ujjúban tud lenni.
Kicsit mindenkinek engednie kell, ha többen vagytok. Az állandó egyenletes hőmérséklet a legjobb.
A legrosszabb módszer, ha napi 5x valamelyikük leveszi 16-18 fokra, aztán hadd lobogjon a haja mindenkinek.
Ld. 3/2002 SzCSM-Eüm együttes rendelet 2. melléklet:
Meleg évszakban biztosítandó hőmérséklet: Irodai, szellemi munkavégzés esetén 21-24 fok.
A táblázat 5. oszlopában lévő max. érték csak speciális esetekben vehető figyelembe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!