Ebben az országban miért kell mindenre hónapokat várni?
Egy tb-s eü rendelésre fél év bejutni. Most már magánorvoshoz is minimum 1-2 hónapos várólista van.
Vinném műszakiztatni az autót. 10 helyet hívtam fel, minimum 1 hónap. Kersek ácsot, burkolót, még a gagyibb munkásokra is 3 hónapot várni kell...

Na miért?
Mert a szakemberek kivándoroltak nyugatra a magasabb fizetésért!
2004 óta szabadon lehet az EU-ban munkát vállalni, és a fizetések azóta is messze vannak az EU-átlagtól.

🍏
Mert hiány van:
- valódi (tehetséges és tapasztalt) szakemberből,
- jogbiztonságból,
- közbiztonságból,
- minőségből,
- élhető (értékelhető) fizetésből,
- megfelelő (emberi) hozzáállásból,
- tisztességből,
- odafigyelésből,
- hazaszerető politikai hozzáállásból,
- szakmai vezetésből (lásd politikát is, ahol a teljes parlamenti társulat selejt-kisegítő színvonalú) stb.

"- hazaszerető politikai hozzáállásból,"
Ebből inkább túlzottan is sok...
A többivel egyetértek.

🍏
Kedves 3-as hozzászóló.
A - hazaszerető politikai hozzáállás alatt - a teljes hazára, országra kiterjedő hozzáállást értem, nem egy szűk kör privilégiumát, amely az ellentmondásokkal teli jogszabályok (jogselejt) mögé bújva kisajátította az erőforrásokat, így kizárva (abból) lakosság legnagyobb részét.
Mondjuk a politikai rendszer reformjára is van javaslatom.
Pár gondolatindító:
Az előző rendszerben kizárták az embereket a politizálásból, így nem alakulhatott ki valódi, demokratikus gondolkodásmód, nem jöhetett létre demokratikus-embertársadalom.
Mit lenne érdemes tanítani a fiatalságnak a középiskolában?
- Parlament és a hozzá kapcsolódó intézmények funkciója, ismerete.
- Jogszabályalkotás menete, ismerete és hatásai.
- Mit jelent a demokrácia?
- Mit jelent a közös érdekérvényesítés, gyülekezési jog?
- Mit jelent az ön- és családvédelem? Milyen lehetőségek vannak erre? Fegyverhasználat, óvóhelyismeret, önvédelmi technikák, túlélési módszerek?
- Kérdezés tudománya a politikusok felé.
- Kritikai gondolkodás és információkutatás, információhasznosítás.
- Propaganda ismeret. Mit jelent manipulálni, az érzelmekre hatni, félrevezetni, megtéveszteni, eltitkolni, hazudni, elhalgatni, elrejteni, stb.?
- Megbízhatóság és minőség vizsgálat a politikusok beszédeinek, munkájának elemzésénél.
- Mit jelent a kampány program? Lépésről-lépésre hogyan csinálnák meg az adott programot? Konkrét módszertan? Honnan, miből teremtik elő a pénzt?
- Döntéseknél miért nem alkalmazzák az értékelemzés módszerét és a hatásvizsgálatot?
- Mit jelent a teljes átláthatóság vizsgálat az összes párt működésénél? Ideológia, pénzmozgások, múlt, működési költségek elszámolása? Pártnyilvántartás?
- Miért kellett a mentelmi jog? Miért csak nekik?
- Mit jelent a politikusok családfájának nyilvánosságra hozása? Ügynökakták? Miért szükséges ez? Miért nem hozzák nyilvánosságra?
- Miért szükséges bevezetni a szakmai alkalmassági vizsgálatot, pszichológiai- és hazugság vizsgálatot a parlamentben dolgozó emberek felé?
- Miért szükséges eltiltani a politikusokat az “üzleteléstől”?
Miért nem elég nekik a fizetésük? Mit jelent a teljes vagyonosodási vizsgálat a politikusnál, családtagoknál, holdudvarnál?
- Mi az a titkosszolgálat? Mi a szerepük valójában? Kinek az érdekeit szolgálják ki?
- Mit jelent a hazaárulás?
- Mit jelent kiszolgáltatni a népet külföld, stb. felé? Mik lehetnek ennek a veszélyei?
- Miért nem használják ki Magyarország természeti, stb. adottságait a teljes nép érdekében?
- Miért volt illegitim a rendszerváltás? Milyen paktumokat kötöttek a nép feje felett a nép beleegyezése nélkül?
- Mi a szakmai erkölcs? Miért ismeretlen fogalom ez a parlamentben?
- Mik a célok valójában?
- Mik a lehetséges veszélyek?
- Mik a tennivalók?
- Mik a megítélési szempontok?
- Mik a tudnivalók?
- Amikor a politikus tesz egy kijelentést, ő mondja vagy mondatják vele? stb.

Hát igen.
De sajnos a tölgyfa latin neve ennél sokkal fontosabb tudnivaló, nem is tudom mi lenne a mai fiatalokkal ha ezt az életben nélkülözhetetlen tudást elveszítenék.
Ahogy a keresztény babonák ismerete is elengedhetetlen a minőségi, magas szintű életvitelhez.
És arról a 9864 képletről, amiket be kell magolni mert rettentő nehéz rájuk keresni a neten még nem is beszéltem.
Per pill. aki szorgalmasan tanult az iskolában, bármikor meg tud nyerni egy televíziós kvíz vetélkedőt. Az azért nem semmi oktatás színvonal, nem?
Igaz, el is veszti a nyereményét mert nem hogy egy ország, de egy háztartás vezetéséről sincs halvány fogalma sem. Veszi fel a drága hiteleket, szavaz aki ELLEN mondják, de ha valaki azt mondja hogy megvédelek minden gonosz ármánytól azért nagyon hálás és duplán is rá szavaz. És örül ha számlát kell fizetnie, mert rajta van hogy amúgy +200000 lett volna.
Amúgy ez a tematika amit felhoztál tökéletes.
- És mielőtt valaki félre értené és kapnék 378274242 pirosat, nem vagyok Viktátor ellenes. A többit nála is jobban utálom...
De ez van ha senki nem tud semmiről semmit. Még normális ellenzék sem marad. Putyin kitalálta ezt...

Tapasztaltból azért is hiány van,mert még visszaszólni is bxnak hogy bocs de nem,mert FIATALOS csapatba keresünk dolgozót 18 éveset lehetőleg,20 év tapasztalattal.
Pályakezdőket csak akkor kapkodnak,ha valaki már nem 20 éves és nincs toppon,rá amúgy se kapnak támogatást,tehát repülsz sok sok év munkaviszony után onnan,ahol elvileg szerettek és megbecsültek...

🍏
5. hozzászóló. Igazad van!
Az oktatással kapcsolatba is van javaslatom, bár még kezdetleges, de parlamenti szinten elhatárolódnak tőle. Mondjuk tudom, hogy miért.
Ami az általános (felső) és középiskolai oktatást illeti.
Az informatikai technológiák térnyerése, hasznossága miatt én interaktív adatbázisokat hoznék létre, így a közölt tárgyak anyaga teljes egészében fent lenne a neten is úgy, hogy az átlagos képességű ember is megtudja érteni.
Suliban is elég lenne a tablet és a pencil.
Ami a tantárgyakat illeti:
- Cél, a sikeres és boldog életre való felkészítés lenne. Ehhez pedig életszerű tananyag kell, tehát az életből vett példákon, illetetve kísérletezéseken keresztül sajátítaná el a diák a
- matematikát,
- fizikát,
- kémiát,
- földrajzot,
- biológiát,
- embertant,
- történelmet,
- környezetvédelmet megfelelő tanulásmódszertan által.
Ez lenne a hétköznapi tantárgyhasznosítás. Azért, hogy az adott tudomány nyelvezete által képes legyen a hasznosító (tanuló) életének biológiai, kémiai, földrajzi, történelmi, fizikai szereplőit jellemezni, összehasonlításokat végezni, keresni, értelmezni, kérdezni, megismerni, tájékozottnak lenni, stb.
Ha valakit jobban érdekel (mélyebben) az adott tantárgy, mert egyetemre szeretne menni, mehet a külön felkészítés.
Ami a sorrendet illeti, lényeges:
1. Lelki gyakorlat és szokások tantárgy nélkülözhetetlen, hogy egészséges lelkületű, önbizalommal teli, érzelmileg- és gondolkodásban tudatos, bátor, tettre kész, erkölcsös, lelkiismeretes, közösségszerető, illemtudó, megfelelő időgazdálkodással rendelkező, megoldásokban- és felelősségteljesen gondolkodó, önmegújuló, önfeláldozó, szeretni-, örülni-, akarni- és kitartani tudó fiatalok lépjenek ki az életbe.
2. Magyar nyelv
Cél a valóságból kiinduló könyvek olvasásának megszerettetése, valamint a szövegalkotás, szövegértés, esszéírás, beszédművelés, érvelés mesterségének elsajátítása.
Hivatalos, egyéb levelek írása. Szövegértésnél az adásvételi-, banki-, munka-, biztosítási-, jogi szerződések értelmezését is gyakoroltatni kell.
3. Gondolkodási módszerek
Ezen (gondolkodás) nincs mit szépíteni, ennek természetesnek kell lennie. Szükséges oktatni az életből vett példákon keresztül, mint
- intelligencia fejlesztés,
- kérdezés tudománya,
- Pólya módszere,
- “hat sapka” módszer,
- űrlap módszer,
- értékelemzés,
- siker és sikertelenség okainak elemzése,
- variáció,
- elmetérkép,
- lista módszer,
- statisztika,
- tudományos gondolkodás és módszertan stb.
4. A már feljebb közölt tárgyak (fizika, matematika, stb.) oktatása.
5. Szervezés és vezetés
Azért szükséges, hogy a fiatal képes legyen kezébe venni élete irányítását, jó döntéseket tudjon hozni, előre gondolkodni, képes legyen a hibákra, veszélyekre is figyelni, kezelni őket, optimalizálni (legjobb állapotra törekedni, illetve fenntartani), stb. Tehát oktatni és gyakoroltatni kell az életből vett példákon keresztül:
- döntéstudományt,
- irányítástudományt,
- szervezéstudományt,
- rendszertudományt,
- optimalizálást.
6. Informatika
A piaci igények miatt az office csomagokon kívül szükséges a programozási nyelvek és hálózati ismeretek látásmódjával, alapvető folyamataival tisztában lenni gyakorlatias módon.
Internetes keresés- és információszűrés szabályait is gyakoroltatni kell életből vett példákon keresztül, veszélyekre is felhívva a figyelmet.
7. Idegen nyelv
Angol és német nyelv nem csak kétnyelvű módszertanon alapuló elsajátítása. Meg kell ismertetni a tanulókkal az egynyelvű tanulási módszereket is.
Lásd: beszeljangolul.com
8. Párkapcsolat és családi élet
Sajnos úgy kerülnek ki a fiatalok az életbe, hogy nincsenek felkészítve a párkapcsolatra és családi életre. A szülők legnagyobb része sincs a helyzet magaslatán. Kell oktatni az életből vett példákon keresztül:
- felkészítés a párkapcsolatra,
- gyakorlati erkölcstan,
- férfi és női szerepek,
- illemtan,
- vitakultúra,
- igényelemzés,
- felkészítés a családi életre,
- szeretkezés alapelvei és következmény ismeret,
- anya és apa szerep,
- egészségtan,
- háztartástan,
- dietetika,
- ápolástan,
- relaxációs módszerek,
- vásárlástan,
- főzéstan,
- szórakozás- és biztonságtudomány,
- szakmaválasztás (fizetés, egészségügyi tényezők, trendek, távolabbi kilátások, igények, stb.),
- tanuló, munkavállaló, iskolai fenntartó, munkáltató jogai,
- állásinterjúra való felkészítés.
9. Közgazdaságtani és pénzügyi ismeretek
Alapvető dolog a piac, cégek működésével tisztában lenni, illetve a pénzügyeket tudatosan kezelni. Lásd:
- N. Gregory Mankiw: A közgazdaságtan alapjai
- youtube: Kiszámoló akadémia (pénzügyi tervezés, banki és biztosítói termékek, stb.)
10. Testnevelés
Itt a cél az egészségmegőrzés lenne. Lásd:
- gerinctorna,
- Alexander-technika (testtudatosság),
- Autogén tréning (lazítás).
Ha valakit érdekel az adott sportág, fogyni, erősíteni szeretne, biztosítani kellene neki az adott egyesülethez való csatlakozást, ingyenesen, tanórán kívül.
11. Politika ismeret és érdekérvényesítés
Erről olvashattál az előző hozzászólásomban.
Azzal is tisztában vagyok, hogy az átállásra 2-3 generációnyi idő kellene, mert az előző rendszerek óriási pusztítást végeztek a fejekben. Sajnos ez öröklődik…
Tisztelet a kivételnek.

Hát ez nagyon korrekt lett :O
Nekem nagyon tetszik :)
Szoktam ide is írogatni, hogy az élethez szükséges teljesen alap dolgokat sem tanítják meg - a magolásos porosz módszert tolják és annyi.
Persze beszélhetünk szülői felelősségről, de szerintem ha a szülő sem tanulta meg, akkor nem is fogja átadni mert nincs mit. Így marad egy ördögi kör egy borzasztóan rossz, hiányos és elavult tantervvel.
Amiből elfelejtették "kigyomlálni" a régi, manapság már teljesen szükségtelen, régi elemeket.
Meglepett hogy mennyire részletes és hogy mennyire jó is. Ha én csináltam volna kb. az enyém is hasonló lett volna (remélem legalábbis) a végére kb. 100-200 óra munka után. A "Lelki gyakorlat " és "Párkapcsolat és családi élet" része különösen (bár a többi is igazából) nagyon nagy mértékben hiányzó tananyag. Úgy vélem, ennek a hiánya miatt nincs vita kultúra az országban, de még igény sem a tartalmas, probléma megoldó vitára.
- Igen, az átállás időigényes lenne szerintem is. Ám minden pénzt megérne,
az ország produktivitása szerintem sokszorosára nőne pár generáció alatt.
Amúgy a mostani "tanterv" már a régi időkben sem működött jól. Én pl. általánosban közepes voltam mindenből. A Magyar tanárom nem hitte el nekem hogy heti 10-15 könyvet olvasok ki :) Azt hitte kamuzok mert eldöntötték hogy buta vagyok. Aztán közép suli vége felé rájöttem hogy nincs igazuk, de addig el is hittem nekik. Most Mensa tag vagyok... Szóval ez a rendszer sose volt jó, de ha a szülők nagyon jól csinálják a dolgukat, akkor ennek ELLENÉRE is lehet értelmes, felelősség teljes gyerekeket nevelni. De az igazi a tied lenne, ami segítené és nem akadályozná a szülőket ebben.
- Szóval gratulálok, ha esetleg alá kell írni petíciót, bármit is, szívesen segítek neked.

Kedves 8-as válaszoló.
Olyannyira kiépült politikai szinten (Magyar parlament, amúgy Brüsszelben is, lásd összefonódások) a maffia hálózat (besúgókkal, titkosszolgálat, társadalom agymosása stb.), ha ezt megvalósítanám, és világgá kürtölném, főleg a politika ismeretet és érdekérvényesítést, simán megfenyegetnének…., ha érted mire gondolok…
Mert amit olvastál, az sehol a világon nincs így egészében lefektetve és gyakorolva. Még Finnországban és Norvégiában sem.
Ameddig nem lesz teljes összeomlás, ameddig nagyhatalmi szinten nem cél a társadalom felemelése szellemileg, addig a kis kezdetleges ismereteimmel vagy akár összefogva a tudósokkal és mesterpedagógusokkal, nem érhető el a változás.
Mert amit Magyarországon és egész Európában látsz, az egyik színjáték.

🍏
Amúgy a tantárgylistát még, jó párszor meg fogom osztani itt a gyakorin, hátha jó lesz másnak is gondolatindítónak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!