Egy 30 éves embert miért a szüleinek kellene támogatnia?
Nem túl gyakori ez a felállás. Talán minden 1000. családban lehet ez a helyzet. Ezeknél 2 opció szokott lenni: vagy nem tudott elhelyezkedni a gyerek, nem szerzett valós tudást, nincs jó keresete így a szülei önként segítik amíg tudják mert szeretik, vagy csak rájött hogy le tudja húzni a szüleit és így meg is teszi. Ennél sokkal gyakoribb az, mikor felnőttként anyagi segítséget kér valaki a szüleitől. Ez úgy minden 5. családban megtörténik. Tehát mondjuk fel kell újítani a konyhát és megkéri a szüleit hogy adjanak neki egy kis pénzt (amit majd vagy visszaad vagy nem, megbeszélés szerint). Vagy mondjuk besegítenek a lakásvásárlásba a szülők. (Ez utóbbi hagyomány is, nálunk a környéken minden szülő adott pénzt a gyereke első lakásának árába. Ha csak 50 ezret tudott, akkor csak annyit, nem hallani olyat hogy ne segítettek volna.)
"Ha most azonnal gyerekem lenne, 64 éves lennék, amikor Ő 30. Tőlem kérne pénzt még Ő is?"
Én is így gondolkodtam sokáig. Ezzel szerintem minden ember így van. Aztán mikor megszületik az első gyerek, akkor feje tetejére áll minden. A szeretet nagyon megváltoztatja a dolgokat. Mint ahogy egy randi alkalmával szívesen kifizeti az éttermi költséget-, vagy a párjának szülinapjára ajándékot vesz valaki, ugyanilyen könnyedén és szívesen fogja anyagilag támogatni a gyerekét, még akkor is ha már 30 éves elmúlt. Külső szemlélőként ez fura, értelmetlen, de a legtöbben ilyen helyzetben ugyanígy tennének/fognak tenni, ha megvan a szeret a családban.
A fő kérdésre válaszolva, hogy miért a szüleinek kellene támogatnia: nem kellene, ideális esetben. Ha rendesen tanult fiatalon, vannak jó álláslehetőségek a környéken, akkor az anyagi támogatás opcionális. A fő baj az szokott lenni, hogy ezek a feltételek nem adottak (mi például 14 éve azért költöztünk el, mert az egész megyében 1 olyan álláslehetőség sem volt, ahol a minimálbér 1,5-szeresénél többet lehetett volna keresni, 1 sem, még mérnök diplomával sem mert azzal el sem lehetett helyezkedni, csak azt letagadva tudtam állást találni), így ilyenkor sokszor megosztják a családon belül amilyük van (vagyis a pénzt), mert nekik sokat jelent a család. Ha ilyen helyzetben lenne a fiam, akkor valószínűleg mi sem cselekednénk máshogy (még 10 év múlva sem, mikor már 32 lesz), de szerencsére nem áll fenn ez a helyzet.
"Az mit jelent, hogy "kell"?"
Te kérdezted úgy, hogy a szüleinek miért kellene, ezzel egy hamis dilemmát kreálva, hiszen eleve nem kell. Hogy vannak, akik ilyen helyzetben vannak, és a szülei támogatják, bármilyen formában is, az nem azért van, mert bármi is előírná, hogy kellene.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!