Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mit csinálhatnék, hogy végre...

Mit csinálhatnék, hogy végre a valódi nevemen szólítsanak emberek?

Figyelt kérdés

Olyan nevem van aminek létezik hosszabb és rövidebb verziója is.

(Például mint: Andi-Andrea, Annamari-Annamária, Nikolett-Nikoletta, Cili-Cecília, Dóri-Dóra stb.)

Nekem a rövidebb, "becézett" verzió van anyakönyvezve, az a hivatalos nevem, az van az okmányaimban, az van a munkahelyi email címemben, az van a céges aláírásomban, stb.

Mégis 10-ből 9-szer, ha pl. írok munkaügyben egy emailt, akkor a válaszban önkényesen átjavítják a nevem, és a hosszabb verzión szólítanak.

Őszintén szólva ez engem bánt, hiszen nem az a nevem.

És kicsit úgy érzem, hogy hülyének is néznek ezzel, mintha nem tudnám a saját nevemet, de ők persze tudják és kijavítják nekem.

Hogyan lehetne ennek véget vetni? Hogy érhetném el, hogy a valódi nevemet használják??

A válaszba bele szoktam írni utóiratba, hogy amúgy ez az igazi nevem, de vagy hitetlenkednek, vagy mentségeket keresnek (elütés volt, stb), de legtöbbször nem kell sokáig leveleznem egy emberrel, szóval mire felfogná addigra mindegy.

Mit csináljak, hogy ne javítsák át önkényesen a nevem?

(Egyébként még akkor is jellemző ha valahol be kell mutatnom a személyimet, amit végképp nem érek fel ésszel, hogy azt már miért nem hiszik el hogy az a nevem ami az azonosító okmányomban van)

Egyáltalán miért csinálják ezt??

2022. máj. 18. 10:50
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
nevet*
2022. jún. 7. 10:46
 12/20 A kérdező kommentje:

"ez a várható reakció az emberektől"

Már miért lenne várható, hogy akár még a hivatalos okmányaimat is ki akarják javítani?

2022. jún. 7. 10:48
 13/20 anonim ***** válasza:
100%
Az emberek hülyék. Maradjunk ennyiben.
2022. jún. 7. 10:49
 14/20 anonim ***** válasza:

Lehet ilyen sommásan is nyilatkozni, mint a 13-as, de ez nem pontosan fedi a valóságot.

Viszont igen, az emberek önkéntelenül ragaszkodnak az ismerthez, megszokotthoz. Egyrészről, nem feltétlenül kell tudniuk arról, hogy anyakönyvezhető-e egy név becézett formája vagy sem, de még ha igen, akkor is a többség esetében valóban csak becenévről van szó. Hivatalos ügyekben meg nincs helye a becézésnek, ezért ódzkodnak az emberek ennek még a látszatától is. Ez ellen nem tudsz mit tenni, akkor sem, ha nem tetszik, mert egyszerűen így működik az emberi psziché.

Ahogy írtam, nekem meg a nevem hosszú változata tetszik, így is vagyok anyakönyvezve, mégsem hív senki így, mindenki rövidít. Mégsem ágálok ellene.

2022. jún. 7. 11:06
 15/20 A kérdező kommentje:

"Egyrészről, nem feltétlenül kell tudniuk arról, hogy anyakönyvezhető-e egy név becézett formája vagy sem"

Én úgy tudtam, hogy személyi igazolványra és jogsira csak anyakönyvezhető név kerülhet.

Plusz nálunk munkahelyen mindenki által ismert szabály, hogy acéges mail címet a hivatalos név alapján kapjuk.

2022. jún. 7. 11:12
 16/20 anonim ***** válasza:

Gondolom, nem mindenkinek mutogatod a személyidet vagy jogsidat. De, aki azt sem hiszi el, azzal már közölheted nyomatékosan, hogy nézze meg jól, ott van fehéren-feketén, az a te neved.

A munkahelyeden előbb-utóbb megtanulják, főleg, ha informális beszélgetésben többször felhívod rá a figyelmüket.

A többiekkel nem tudsz mit kezdeni, az általam már korábban leírtak miatt. Jobb, ha elengeded.

2022. jún. 7. 11:34
 17/20 A kérdező kommentje:

Direkt írtam az eredeti kérdésben fent, hogy "még akkor is jellemző ha valahol be kell mutatnom a személyimet".

Mit jelent az "előbb-utóbb"? Bő 3 éve dolgozok a jelenlegi munkahelyemen.

2022. jún. 7. 11:46
 18/20 anonim ***** válasza:

Akkor ott van a bekezdés második fele: "...közölheted nyomatékosan..."

A munkatársaidra vonatkozólag meg ezek szerint a harmadik bekezdés érvényes.

2022. jún. 7. 11:57
 19/20 anonim ***** válasza:

"akik azt hiszik hogy gyengeelméjű vagyok és becézgetem magam munkahelyen vagy ügyintézéskor."

Én rengeteg munkahelyi emailt kapok kollegáktól, akiket nem ismerek személyesen, és mégis a preferált becenevűket írják alá - ez munkahelyi kultúra függvénye, nem hinném, hogy emiatt gyengeelméjű lenne valaki.

Mondjuk nálam alap, hogy mindenfajta levelezésben úgy szólítom az illetőt, ahogyan aláírja a levelét, első levélnél teljes név és magázás.

2022. jún. 7. 13:07
 20/20 A kérdező kommentje:

Mint írtam, az email CÍMBEN van benne a nevünk, mindenkié, a teljes hivatalos nevünk. Értsd: gipsz.jakab@munkahely.hu, nem feltétlenül az aláíráson múlik.

(Amúgy igen, ha valaki nekem ír és úgy írja alá hogy "Bécike", akkor a válaszban én is úgy szólítom meg. :D)

2022. jún. 7. 13:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!