Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Aki külföldön él az egyik...

Aki külföldön él az egyik napról a másikra él vagy sokat tud félretenni?

Figyelt kérdés
2022. máj. 12. 11:06
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
58%
Nagyjából 200 ország van a világon, ebből kb 150-ben rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Bármelyik országban lehet többet költeni, mint keresni.
2022. máj. 12. 12:59
 12/18 anonim ***** válasza:

10:

Nem Németországban élünk, de nem lényeges hol.

Mint megírtam, nem a pénz miatt jöttünk el.

Elfogy a jólét? NA meséld el nekem mit tapasztalok és milyen itt hátha nem tudom mert nem nézem az M1 -et. Olyan kíváncsi vagyok mit kéne tapasztalnom.

Nem írtam számokat mert nem ez volt a lényeg, és nem ezért jöttünk.

Elfogadhatatlan társadalmi morál és a nulla oktatás volt a fő indok.

Az hogy milyen az életszínvonal sokadlagos volt. Így alakult.

Nem élünk jobban mint odahaza, csak nyugalomban, és totális békében.

Létbiztonság van, van kiszámítható jövő most is. Éjjelente nem írják át az alapvető törvényeket.

Jajj köszönöm nem kell a demagóg oroszos duma hogy de nincs háború MO -n tehát béke van. Ha akarod érted, ha akarod nem.

Híradóban úgy tűnik hogy nyugat Európában élelmiszer hiány van meg megfizethetetlen árak. Sem egyik sem másik nincs. Se nem foszlott semmivé

Továbbá a statisztikai infláció eléggé közel van a valóságoshoz.

Nem úgy MO -n. Nyugodtan szorozd meg a statisztikait 2vel. Az közelebb áll a valóságoshoz.

Van aminek emelkedett az ára, üzemanyag. Ó igen átszámítva eddig is 600 felett volt. Most meg 800 kb. Havonta 2x tankolok. Nagyjából 20k val kerül többe egy hónapban. Na most vesd össze azzal amit írtam, milyen a jövedelmi helyzet erre felé. Faxságokra többet költünk mint amennyivel az üzemanyag drágább lett. Rezsi. A fütés alap árára dobnál egy hátast, de ha dupla annyiba is kerül akkor a havi emelés egy fél napi jövedelmem fedezi. Ruha, élelmiszer ua, műszaki cikkek olcsóbbak.

Lényeg a nyugalom, és a létbiztonság, na meg az oktatás minősége.

2022. máj. 12. 13:37
 13/18 anonim ***** válasza:
Az első 2-3 évben nagyon minimális tartalékaim voltak, utána már egyre jobban kerestem és ma már elég sokat tudok félretenni.
2022. máj. 12. 13:48
 14/18 anonim ***** válasza:

12: pont azóta élek németeknél amióta a jelenlegiek kormányoznak, na nem emiatt. Úgyhogy nem jött be az M1-es duma.

“ Van aminek emelkedett az ára, üzemanyag. Ó igen átszámítva eddig is 600 felett volt. Most meg 800 kb. Havonta 2x tankolok. Nagyjából 20k val kerül többe egy hónapban. Na most vesd össze azzal amit írtam, milyen a jövedelmi helyzet erre felé.”

Na akkor sorolom:

Diesel pár éve 96 cent volt, 1.20-1,30 volt 2021 végéig. Idén már volt 2,30 is ugyanott. Eddig 60-70 euró volt a telitank, a hétvégén a személyzet nélküli kúton a kút 110-es limitjéből nem lett teli.

Étolaj... nálunk nincs. Amíg volt, 1-1,20-ról elment 1,80, délen állítólag van 5 körül.

Vaj, 1,30-2 közt mozgott, most akcióban talán van itt-ott 1,80-ért.

Gáz: most emelte a stadtweke 6 centről 12-re. De a többi szolgáltató is.

Villany 28 centről 32-re ment, még ez a legvállalhatóbb.

Építőanyagból hiány van. Ősszel kérdeztem a kőzetgyapot szigetelés árát, azt mondták, manapság csak aktuális árat tudnak mondani, mert olyan dinamikusan emelkedik.

“ A fütés alap árára dobnál egy hátast, de ha dupla annyiba is kerül akkor a havi emelés egy fél napi jövedelmem fedezi.”

Nem dobok, eddig évi 800-900 euróból fűtöttem ki egy szigeteletlen téglaházat, most lesz 1700. És honnan tudjuk, hogy ennyiben megáll?

“ Létbiztonság van, van kiszámítható jövő most is. ”

Aham persze. Eddig 2 évente volt “Preisanpassung” rezsiben. Idén volt 3. Persze ezt is nevezhetjük kiszámíthatónak, ha tudomásul vesszük, hogy mostantól 2-3 havonta emelnek. 😂

Az meg csak az nem látja, hogy az energiaár mindent húzni fog magával, aki “nem lát messzebb a saját tányérperemén”, ahogy a németek mondják.

2022. máj. 12. 14:05
 15/18 anonim ***** válasza:

egyébként nem azt mondtam, hogy már nem megfizethetők ezek az emelések. De elindult egy folyamat, ami nem a stabil jövőt vetíti előre.

Egyébként annyira rég nem jöhettél el magyarországról, ha még kormánypropagandánál, m1-nél és oroszoknál vagy leragadva.

Az ember ezt normál esetben max 2-3 év alatt el is felejti.

2022. máj. 12. 14:13
 16/18 anonim ***** válasza:

14,15: 7 év mennyire számít soknak vagy kevésnek.

Mint mondottam volt nem németeknél élek. Étolaj van a polcokon roskadásig. Gőzöm nincs mennyibe kerül. De jóval drágább mint nálatok az biztos.

Évente ha egy litert elhasználok sokat mondok.

Nem tudom milyen szokások, vagy rezsik vannak nálatok. Vannak barátaim, rokonaim akik ott élnek. Nem igazán panaszkodnak. Az a kérdés ki mikor jön vagy megy, meg milyen sört hoznak, vagy vigyünk. Ja megbeszéljük az árakat, de ennyi.

Helyi viszonyokkal vagyok tisztában. Nem igazán van miért aggódni.

Itt is megnőttek kicsit a költségek de nem nagyon érezzük.

Viz, fűtésre eddig is évente 1800 -at fizettem. Most is ez az éves átalány elszámolási alapja. Legalábbis az enyém ennyi.

Tavaly megugrottak a világpiaci árak, de a magyarhoz képest hiába emelkedett magasra a rezsi költség. Itteni jövedelmi helyzethez képest ez nem jelentős.

Illetve a környékben sokat fektetnek az energia függetlenségünkbe szóval elég sok mindent helyben állítanak elő. Tehát nem világpiaci áron kell megvásárolni.

Odahaza is ugyan annyiba kerül az importált minden mint pl Németországban. Persze nem a gázszámlában jelenik meg hanem a költségvetési hiányban. Amit majd társadalmilag hasznos funkciókból vonnak el ameddig tudják, aztán majd adót növelnek vagy átcsoportosítanak. Tehát az egy rosszabb megoldás. Mert hiába veszem vissza a fűtést 24 fok ról 23 -ra, ha más nem tesz így akkor ugyan annyit fizetek.

Nem is mennék bele az árak világpolitikai okaiba, mert nincs ráhatásom, és nem is ide tartozik.

Nem tudom mi a havi nettó átlag de a neten 4k EUR -t írnak. Soknak tűnik de 3k val számolva sem olyan vacak a helyzet. De nem 5k a plafon. Ex kollégáim e fölött keresnek erősen.

Pláne 2 keresős háztartás esetén.

Lakás bérlés nyilván attól függ ki hol merre milyet, belvárosi luxus stúdió gondolom csillagos ég de 750 körül lehet bérelni (Gugli ezt mondja átlagos árnak. Ismerősök nagy városok belvárosi részein 2-3k ról is beszélnek.), alap rezsi nem tudom mennyi de fűtésre eddig havi 75 volt neked most majd 150 lesz, kaja a lakás rezsije eü egyebek nem tudom. Magyar élelmiszerárakat alapul véve az sem olyan vész NO -ban.

Egy személyben mondjuk aki nem szórja el az nem hiszem hogy vacakul él.

Nyilván vannak akik nem keresnek 3000 -et de az nem is 1000 ért keres lakást.

Tehát nyilván olcsóbbat keresi. Ha mondjuk alap gyári melót keres 1000-1500 ért kezdőként. Elszálló költségek mellett sem látom a nagy problémákat. Ismerősök, barátok, rokonok nem nagyon aggódnak.

Ha nagyon félne a német lakosság akkor drasztikusan visszafognák a költekezést, és megzuhanna a gazdaság érezhető recesszióba. Jelenleg ennek semmi jele. Jövőt nem ismerem, de recesszió sem azt jelenti hogy vacak. Csak hogy a megszokotthoz képest az ő érték rendjük szerint sokallják a kiadásokat, és ehhez mérten fogják vissza a kiadásokat. Nem azért mert éheznek.

2022. máj. 12. 17:16
 17/18 anonim ***** válasza:

“ Mint mondottam volt nem németeknél élek.”

Akkor bocs, benéztem, gyorsan olvastam és az jött le, hogy németeknél svédek után.

“ Ha nagyon félne a német lakosság akkor drasztikusan visszafognák a költekezést,”

Én pont azt látom, hogy nekik annyira mindegy, majd ha nem lesz akkor szórják hitelből. Legfőképp nem szeretnek megtakarítani, mármint szánlàn. Pont mondta egy kollégám, most 50 felett hitelmentes lesz a háza, valahová kéne tenni a pénzt, vagy valami nagyobb autót bevállalni hitelre, vagy még egy ház, csak menjen a pénz. Valahogy másképp működnek mint a kelet európaiak.

Az ingatlannál is azt látom, amikor kijöttem, 100 ezer volt egy használt, de már 40 ezerért lehetett venni olyat amin kell ezt-azt csinálni.

Ma ugyanott 3-400 ezer az ami használt de nem sz@r. De leginkább nincs is, csak vagy messze mindentől, vagy rom. Vagy építtethetsz, de xarban vannak az építő cégek is, mert nem ilyen veszett árak mellett adták ki az ajánlatokat.

2022. máj. 12. 17:31
 18/18 anonim ***** válasza:

17: Építő ipar az más tészta, covid miatti az teljesen felborult.

Nyugaton az ingatlan árak egyébként is más dimenzióban mozognak. Ezért bérel a többség. Előnye is van mert kezdőként el tudsz költözni és nem kell mindenféle lyukban laknod ha el akarsz költözni otthonról. Ehhez persze olyan jövedelem kell amivel ezt megteheted. Odahaza 8 évet dolgoztam már egyből az egyetem mellett kezdtem hogy legyen tapasztalatom, pénzem ne szüleimen élősködjek.

De 8 év kellett hogy el tudjak költözni. Előtte nem volt olyan munkám ami fizetett volna annyit hogy önálló legyek.

Ide kell születned, és akkor egy belátható időn belül meg lesz.

Ország függő persze, mert van ahol nyugdíjas korig fizetni kell ingatlan után adót, így van aki pont úgy veszi fel hogy nyugdíjra fusson ki.

Ingatlan mindig mindenhol megy felfelé. Ez "normális".

Pár év, kiheverik a visszaesését meg ezt a kis káoszt aztán megint megy minden a maga útján.

Nagy csoda nincs, 7-15 évente kisebb nagyobb válságok úgy is követik egymást.

2022. máj. 12. 22:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!