Ha egy ember öngyilkos lesz, feltörik a közösségi oldalait, hogy kiderítsék az indítékait?
Nyilván nem, de szólhatunk a hozzátartozóknak, ha úgy látjuk, az illetőnek szaksegítség kell, továbbá ott, ahol alapos a gyanunk, hogy az illető épp árt magának, az életét készül kioltani és nincs időnk vagy legetőségünk elérni a hozzátartozókat, felvehetjük a kapcsolatot a mentőkkel.
Én anno benne voltam egy anorexiásokat a gyógyulásban segítő csoportban és ott kétszer is előfordult, hogy a kiírások alapján feltételeztük, hogy az illető ártani akar magának. Aki abban az országban lakott, ahol a szóbanforgó ember, felvette a kapcsolatot a mentőkkel.
Illetve, amikor a barátnőm mutogatta a szétvagdosott kezét, én szóltam az ofőmnek, mert egyrészt azokban az időkben 13 éves voltam és nem voltam pszichiáter, aki szakszerű segítséget nyújthat, másrészt ha a barátnőm keze megcsúszik és kicsivel arrébb vágja meg magát, akkor pont egy ütőetet vágott volna el.
Azt is észben kell tartanunk, hogy hiába szeretnénk segíteni, sok eset túlnől minket.
Nem mindegy miért szomorú a másik fél és nyilván mindenki mond meggondolatlanul ezt vagy azt.
De ha van alapos gyanunk, hogy nem csak a levegőbe beszél, kötelességünk segítséget kérni hiszen minden jószándékunk ellenére nem tudunk megakadályozni valakit az öngyilkosságban ha ő tényleg meg akar halni, ez már nem az a téma, amit egymás titkának tudhat be két barát.
Az öngyilkosság oka, az egy belső probléma, gyakran titokban marad, mert nem mondja el az illető, és csak találgatások vannak.
Én pl nem tatom titokban, mert én elmodtam a hozzátartozóimnak, hogy mi a helyzet.
Elmondtam, hogy ha egyszer arra ébrednek, hogy öngyilkos lettem, akkor tudniuk kell, hogy ez azért történt, mert nem találok párkapcsolatot.
Ennyi.
Erre annyit tudok mondani, hogyha valaki öngyilkosságra készül / vagy számít rá, hogy holnap a haragosa agyoncsapja, akkor szíveskedjék törölni a számítógépéről az olyan dolgokat, amit nem akarja, hogy majd meglássák.
Amúgy nem valószínű, hogy a rendőrség unalmában ennyire túlbuzogna a tucatpolgár ügyében, de azzal legyünk tisztába, hogyha a mucsaröcsögei családi viszálynál komolyabb ügyben kerül nyomozásra sor, akkor igen, meg fogják tudni oldani a hatóság emberei, hogy beleolvassanak bárkinek a "jelszavas dolgaiba", ha ezt - például további életek megmentése céljából - indokoltnak látják. Ha például nem derül ki egyértelműen, hogy az öngyilkosság volt, és mért volt, akkor esélyes hogy elkezdenek nézelődni.
De ha az igazságügyi orvosszakértő kétséget kizáróan megállapítja, hogy öngyilkosság, akkor nincs további teendő.
Amit írtál, hogy nem egyértelmű, hogy öngyilkosság történt (vagyis fennáll az idegenkezűség valószínűsége), az már más!!
Ott már bűncselekmény gyanúja miatt kutathatnak az elektronikai eszközön, teljesen más eljárásban. Ne keverjük a kettőt!
Vagy pl most szegény Berkinek az esete.
Az ő halála sok más kábítószer gurut lefog buktatni.
Sokan megfognak dőlni. Ő nem öngyilkos lett,nem tüntetett elcsemkit, így minden ott van a telefonjába, meg a laptopjában.
Így van.
Akinek sok a vaj füle mögött annak érdemes kalapáccsal összetörni a telefonját, laptopját, tévéjét, mert ez a biztos.
Viszont a telefonnál a szolgáltató megtudja mondani a hívásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!