Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogyan reagáljak, ha valaki...

Hogyan reagáljak, ha valaki olyan hobbiról vagy szakmai dologról mesél nekem, amihez egyáltalán nem értek?

Figyelt kérdés
Általában csak végighallgatom, bólogatok vagy annyit mondok, hogy ez tök érdekes. De igazából nem sokat értek meg abból, amit mond. Ilyenkor hogyan lehet udvariasan reagálni, anélkül, hogy a másik úgy érezné, hogy untat engem? Kérdezzek többet a témáról vagy inkább váltsak témát? Ti mit csináltok ilyen helyzetben?

2022. máj. 2. 15:27
 1/4 anonim ***** válasza:
80%
Megtisztelni az illetőt és nem bohócot csinálni belőle azzal, hogy a bólogatásod miatt olyanról beszél ami tök fölösleges. Mert bólogatással azt a benyomást kelted benne, hogy érted az adott témát és azt amit ő mond. Ha tudna róla, hogy semmi közöd a kérdéshez és nem is érted mit beszél akkor nem mondaná. Szóval mond meg neki az első 1-2 mondat után, hogy ez amit most elmondott ez neked teljesen kínai, fogalmad sincs miről beszél. Nem is értem, milyen másik opció lehet még egy ilyen szituban:-o?
2022. máj. 2. 15:47
 2/4 anonim ***** válasza:

Az én ismerősöm mindig műszaki cikkekről beszél. Én nem értek hozzá, meg nem is érdekel.

Mikor mondja-mondja az eszköz adatait, tulajdonságait, akkor én is bólogatok, mert annyira lelkesen mondja és annyira beleéli magát.

Megpróbáltam már többször is félbeszakítani, hogy "bocs, de én ehhez nem értek, fogalmam sincs miket soroltál az elmúlt 1 percben", de folytatja tovább.

Múltkor is odajött hozzám, hogy "figyi, elmondom mit tud a két eszköz, szerinted melyiket vegyem? Te értesz az ilyenekhez, én pedig nem tudok dönteni".

Ekkor már kitört belőlem a nevetés, hogy "honnan veszi hogy értek hozzá? Milliószor megmondtam már neki, hogy ez nekem kínai"

De csak kikérte a véleményem, én meg ráböktem a drágábbikra, hogy "ennek jobban teszik a színe!"

Próbáld meg megmondani neki, hogy nem érdekel, de szívesen beszélgetnél vele valami közös témáról.

Vagy bólogass, mert akkor legalább örül :D

2022. máj. 2. 15:54
 3/4 anonim ***** válasza:

Lehet azt is, hogy A, kimondod, bocs, de ez engem nem érdekel;

B, kimondod, hogy ez neked kínai, kezdje az alapoktól a dolgot - már, ha érdekel; C, mond, hogy utánanézel pár dolognak, és a legközelebbi beszélgetésnél már felkészültebben tud neked magyarázni - már, ha érdekel a téma.

2022. máj. 2. 18:00
 4/4 anonim ***** válasza:

Velem előfordult, hogy valakinek mesélek valamiről, nem is várom el, hogy baromira értse a dolgot, csak az a lényeg, hogy megosszam vele az örömömet, hogy te képzeld, mekkora bazinagy szerencse ért, és hú de örülök, mert láttam egy hirdetést, és ingyen hozzám vágtak négy egyméteres háromutas hangfalat, meg egy házimozi erősítőt, csak a többkilós mélynyomóért kellett 5000-et fizetnem, a hangfalakat meg házilag is meg tudom javítani.

És ezt nem dicsekvésből mondom, hanem mert tényleg annyira örülök a mázlinak.

Lehet, hogy gőze sincs arról, hogy mi az, hogy háromutas, ha rákérdez, akkor megmondom, hogy három hangszóró egy hangfalban a jobb hangzásért. Ha csak bólogat bambán, akkor valahogy elég hamar rájövök, hogy nem osztozik az örömömben, nem is érdekli, amit mondok, és az elszomorít.

Ha azt mondja, hogy nem ért hozzá, és nem is érdekli a technika, akkor nem azt firtatom, hogy de hát háromutas és milyen frekvenciaátvitel, milyen márkás, stb., hanem magáról a mázliról, hogy három külön hirdetést adott fel, amiből egyet szúrtam ki, és arra lecsaptam elsőként, és megemlítették mellette, hogy volt még más is, de azt már elígérték, és meggyőztem, hogy adják inkább az egészet nekem..., meg hogy milyen rendesek voltak, és hogy a szállításban is mázlim volt, mert nincs autóm, de sikerült gyorsan megoldanom.

De olyan is akad, hogy a rendszergazda rokonnak mesélek a számítástechnikai problémámról, baromira nem érdekli, mert nem akar segíteni. Megmondja, nem pont ezekkel a szavakkal, de igen, és akkor nem nyaggatom, nem rágom a szájába a problémát, és nem közelítem meg más oldalról sem, hanem tudomásul veszem, hogy hanyagoljam a témát, mert tele van a hócipője a munkájával. Amúgy segítőkész: más dolgokban általában segít.

Tehát legyél őszinte. Ha nem értesz hozzá mondd azt, hogy nem értesz hozzá, ha nem érdekel, mondd azt, hogy nem érdekel, ha idegesít, untat, mondd azt... És ha fáraszt a beszédmodora, stb. azt is mondd meg.

Az emberek leginkább azért távolodnak el egymástól mert nem őszinték egymáshoz, ill. nem tudják a konfliktust kezelni, bár ehhez is alapvetően őszinteség kell.

2022. máj. 13. 20:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!