Most miért kell elvenni az ember kedvét? Jelenleg orvosi egyetemre szeretnék menni tanulok stb és újra érettségizek (biosz,kémia) és mondják hogy jól kell sikerülnie mindennek a magas pontszám miatt. (de csak a emelt biosz meg kémiát nézik)
A legtöbb embernek (beleértve az orvosira vágyó felvételiző családját, tanárait...) csak nagyon felszínes rálátása van az orvosi képzésre. Azt tudják, amit bárki más is hall róla: nehéz lesz, sokan kihullanak, szuper okos kitűnő tanulókat vesznek fel stb. Te, aki oda jelentkezel, valószínűleg mélyebben utánanéztél a témának, úgyhogy ezzel kapcsolatban a saját tudásodban bízz, ne hagyd, hogy elvegyék a kedved.
Ha másképp nem megy, kerüld a témát, rázd le őket valahogy, amikor le akarnak húzni.
Általában akik kötekszenek, az egyszerű utat szeretik, mást is erre biztatnak, önmagukból indulnak ki, hogy ők bírnák-e.
Továbbá olyanokat kedvtelenítenek el, akik általában nem kitartóak.
Egy ismerősöm panaszkodott arra, hogy akármibe belekezdett, az apja megjegyzéseket tett neki.
Közben arról volt szó, hogy az ismerősöm sok dologba kezdett bele és hagyta félbe, mindent szalmaláng lelkesedéssel csinált, mindig volt kifogása, hogy mit miért hagy abba, tehát amikor olyanba kezdett volna bele, ami nagyobb erőfeszítést vagy sok pénzt igényelt, az apukája próbálta lebeszélni, hogy pl ne adjon ki pénzt feleslegesen, amikor valószínűleg a gyereke úgyis félbe fogja hagyni, amikor belefárad a sok munkába, amivel ez jár.
Magasról tenni kell erre. Marha gáz a mentalitás itthon, hogy így meg úgy lesz nehéz. Már alapból arra kondícionálnak, hogy neked nem fog sikerülni. Innentől kezdve elkedződik a saját képességeid megkérdőjelezése, a motivációd csökken, tanulás közben is csak arra fogsz gondolni, hogy vajon elég vagy-e az orvosira. Kész katasztrófa.
Pro tip: sz@rd le mit mondanak. Nem nehéz semmi, inkább úgy fogalmaznék, hogy nem felszínes, a bolti eladó számára nem elsajátítható, megtanulható tudásról van szó, legyen szó orvosiról, mérnökiről.
Meg kell érte dolgozni? Igen. Ha érdekel, és van kedved hozzá, akkor menni fog? Igen.
Fejben dől el. Ha már benned van az, hogy egyetemre szeretnél menni, mert érdekel valami (és nem a pénz miatt, hanem azért, mert tényleg érdekel), akkor miért is ne tudnád megtanulni? Kinek mennyi időt vesz igénybe az új dolgok tanulása, az már egyéni dolog. Aki akarja, az meg fogja tanulni.
Ne foglalkozz mások vernyogásával!
Törekedj a célod felé, kitartóan. Sok sikert!
"újra érettségizek (...) jól kell sikerülnie mindennek a magas pontszám miatt"
Ha már van érettségid és újraérettségizel, csak azokból a tárgyakból kell, amikre jelentkeztél szintemelő/javító érettségire... Magyarul abból, amiből most érettségizel utólag, ami valószínűleg biológia és fizika/kémia emelt (mást minek csinálnál?) ténylegesen mindennek jól kell sikerülnie a magas pontszám miatt. Szóval csak a tényeket mondják... A törid már rég megvan, senkit sem érdekel, senki sem arra gondolt, ebben biztos vagyok.
Ezek az emberek tényeket mondanak és neked ez valamiért nem tetszik. Nem olyanokat állítanak, hogy úgyis belebuksz, hanem hogy igen, amiből újraérettségizel, annak nagyon jól kell sikerülnie és bizony nehéz az orvosi, sokat kell tanulni. Okkal morzsolódik le a többség az orvosi, jogi és műszaki szakokon...
Ettől nem rettegni meg pánikolni kell, hanem észnél lenni és odafigyelni bagatelizálás meg elhülyéskedés helyett. Valószínűnek tartom, hogy nekik is ez a céljuk ezzel, nem az, hogy elvegyék a kedved. Én mentoráltam és korrepetálok is, az én hátam mögött is sok év egyetem van és én is el szoktam mondani a diákjaimnak, hogy legyenek észnél, mert nagyon könnyű csúszni. Nem kell pánikolni, nem erről szól ez, de nekem is mindig az szokott lenni a tanácsom, hogy készüljön a delikvens az első zhra is úgy, mintha nem lenne pót. Egyszerűen azért, mert ha valaki a második dobásával kalkulál, abból nagyon könnyen lesz harmadik. Bármikor becsúszhat egy baki, változhat a feladatok nehézsége, feltorlódhatnak más számonkérések, akármi... Sajnos vagy sem, az egyetemi számonkérésekben azért van egy erős véletlen faktor. Tudom, mert sokszor nekem is hajszálon múltak a dolgok, pedig én igyekeztem annak szellemében cselekedni, hogy nem lesz majd később, elsőre kell kihozni a legtöbbet.
Mögötted már van egy érettségi, aminél valami oknál fogva nem terveztél úgy, hogy megfeleljen az eredmény a jelenlegi céljaidnak. Ez természetesen nem baj, hiszen könnyen korrigálhatod (azt is teszed), de azért nézzük reálisan: az emberek szemében az, hogy te újraérettségizel, valószínűleg ad okot aggodalomra azzal kapcsolatban, hogy a múltban nem voltál eléggé résen a tanulmányaiddal kapcsolatban. Ezek után nem meglepő, ha próbálnak ellátni olyan tanácsokkal, amiknek hatására talán jobban érzed ennek a súlyát. Ez nem hiszem, hogy rosszindulat, hosszú távon profitálsz belőle, ha megtanulsz aggódni kicsit jobban a dolgaid miatt.
Nekem a biológia fakultációs tanárom mondogatta mindig, hogy ne menjek orvosira, mert nem elég a tudásom, nem vagyok elég kitartó hozzá, nem bírnám és a többi ilyen hülyeség. Most itt vagyok harmadik éven, egyszer sem csúsztam eddig, és imádom, nem tudnám máshol elképzelni az életem. Ne hagyd hogy bárki is elvegye a kedved. Kitartónak kell lenni, és minden sikerülni fog.
Sok sikert!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!