Miért állnak sokan negatívan az idősekhez?
Én pont a két korosztály között vagyok, mindkét oldalról érintett.
1-es azt írta, idősnek lenni nem kiváltság. Erre azt mondom, fiatalnak lenni nem kiváltság. Mert inkább a fiatalok azok, akik kiváltságosnak hiszik magukat. Pedig ez csak egy múlandó létállapot.
A másik, amit hisznek, hogy mindent jobban tudnak, sőt, ők tudnak jól. Ugyan már, mitől lenne így, amikor az élethez tapasztalat kell, az meg egy fiatalnak még nincs. Jobban emlékeznek az iskolában tanultakra, meg újabbak az ismereteik, bár ez utóbbi csak olyan szakmákban számít, ahol az ismeretek hamar elavulnak.
Persze, hogy jobban kell keresnie egy idősebbnek, hiszen a szakmai tapasztalatot díjazni kell! A tapasztalattal ugyanis a nagyobb felelősség is együtt jár.
A kor pedig önmagában is tiszteletreméltó, hiszen nem kizárólag jó gének meg szerencse kérdése, ha valakinek sikerül megöregednie!
Érdekes, én nem tapasztalom, hogy erőszakosak lennének az öregek. Talán, mert velem szemben nem érzik szükségét, mivel alapvetően tisztelettudóan viselkedek velük.
Nem mondom, engem hogy nem zavar például, hogy a reggeli munkakezdés előtt sorban kell állnom mögöttük a pénztárnál, vagy kerülgetni kell őket a buszon, de tudomásul veszem, hogy koránkelők voltak egész életükben, nem fognak tudni öregkorukra megváltozni.
Sajnos, 10-nek igaza van, és amit leírt, az más téren is az alapvető különbség Kelet és Nyugat között, vagyis, a nyugati társadalmak mindent a hasznosságnak rendelnek alá, aki, ami nem hoz hasznot, azt nem tartják értékesnek, nem számít, hogy korábban mennyire volt az. A keleti társadalmak sokkal emberségesebbek ebből a szempontból.
Persze, az is benne van a mai fiatalok idősekhez való viszonyulásában, hogy eléggé el lettek kényeztetve, mindent megkaptak a szüleiktől, és itt nem igazán tárgyi dolgokra gondolok, hanem arra, hogy teljeskörűen kiszolgálták őket a szüleik. Hozzászoktak, hogy mindig, mindenben ők az elsők.
Az idősek meg ahhoz szoktak hozzá, hogy az idősek élveznek előnyt, mert őket még így nevelték, így viselkedtek egész életükben, és ezt várják el időskorukra a fiataloktól.
Mindez természetesen általánosságban igaz, mert konkrét kivételek nyilvánvalóan mindkét oldalon vannak.
Ahogy az elején írtam, középkorú vagyok. Gondoljatok csak bele, a mi korosztályunknak a legrosszabb! Mi még tiszteljük a nálunk idősebbeket, de a nálunk fiatalabbaktól már nem kapjuk meg ugyanezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!