Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mindenkinek ugyanúgy megvan a...

Mindenkinek ugyanúgy megvan a lehetősége változtatni azokon a dolgokon, amivel nem elégedett? Vagy ennél bonyolultabb?

Figyelt kérdés

Van a jelenség, hogy valaki panaszkodik. Itt vagy irl. Rossz párkapcsolatra, basáskodó szülőkre, rossz munkahelyre, élhetetlen magyarországi helyzetre. Már többeknek előadtam az elméletem, miszerint mindenkinek van lehetősége változtatni az életén. Többen ezt vitatják, tegnap is azt mondta valaki (akit egyébként kedvelek és intelligensnek tartom, szívesen beszélgetek vele és ez nem is változott), hogy szerinte nem. Szerinte nem olyan egyszerű, ahogy én mondom, hogy tudatosság, akaraterő, összeszedettség.

Írok egy másik példát, főleg mert ez itt is gyakori téma, panasz, emberek vagy párkapcsolatok rovatban: valaki, általában egy nő arról panaszkodik, hogy nagyon rossz neki a párjával, szenved mellette, kihasználja a férfi, megalázza, nem tiszteli stb. És ő nem tud kilépni. Visszakérdezés esetén vagy belekérdezés nélkül is sokszor azt jelölik meg okként, hogy nincs pénzük. Nem mondom, hogy ez ennyire egyszerű és öt perc alatt mindenki készen állhat ezt meglépni, de szerintem ha valaki ki akar lépni, akkor ki is tud. 2022-t írunk, tanulni, dolgozni is van lehetőség (eddig is volt). Ha valaki valamikor hátránnyal indult az életben, mire itt panaszkodik, lett volna lehetősége ledolgozni, valamennyit biztos. Hogy látjátok?

2022. febr. 11. 09:01
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Nagyon szeretem a tizes választ, köszönöm.
2022. febr. 11. 10:22
 12/15 anonim ***** válasza:
70%
Igazából lehetőség mindenkinek van változtatni, csak nem húzható rá minden esetre egy egységes jól bevált recept, mert a problémák viszont ha hasonlónak tűnnek is, mégsem egyformák, kezdve a körülményekkel, az érintett személyiségével, az őt körülvevő emberekkel... stb.
2022. febr. 11. 11:12
 13/15 anonim ***** válasza:
65%

Valamilyen mértékben igen. Valamilyen mértékben mindenki tud azon változtatni, amivel elégedetlen. Még az is aki börtönben van: jó magatartással előbb szabadul.

Valamennyit mindig tehet az ember azért, hogy jobb legyen. Elkezdhet spórolni, elkezdhet túlórát vállalni, elkezdhet még valamit tanulni, ami által előre lép.

Elkezdhet érdeklődni (ha munkahelyet akar váltani), ismerősöket felhívni, érdeklődni, hogy hogyan lehetne vállalkozó. Figyelni másokat, mások hogyan léptek előre, mondjuk 1-ről 2 -re.

Ismerősömnek egyáltalán nem volt pénze, viszont nagyon kedves, jó a természete. Keresett egy idős nénit, akinek nincs semmilyen rokona, hozzá költözött és eltartási szerződét kötött. Gondozta a nénit 7 évig és az övé lett a néni háza. De ezt a 7 évet be kellett vállalnia keményen, mert előfordult, hogy fárasztó volt, hogy idegesítő volt, de ha az embernek van egy célja, akkor azért harcolni kell és ez csak egy példa.

Egy roma emberrel beszélgettem a múltkor a vonaton, kiderült, hogy kisebbségi önkormányzat képviselője. Arról beszélt nekem, hogy mindig vannak lehetőségek, mindig. A családsegítő segített neki ebben, hogy merre induljon, hogy képviselő legyen egy kisvárosban. Nagyon mélyről jött, szülei elhanyagolták, tanulni nem tudott. Most tanul, levelezőn 32 évesen.

Ami a legfontosabb, az az optimizmus, meg a hit. Hinned kell abban, hogy ha teszel érte, akkor jobb lesz.

Bántalmazó társ esetén a legjobb megoldás az lehet, ha valaki el tud menekülni egy másik városba, rokonokhoz, bárhova, ahol az illető nem találja meg. 3 év különélés után a bíróság kimondja a házasság felbontását akkor is, ha a másik fél meg sem jelenik. Segítséget kell keresni, ha nincs más, akkor a családsegítő szolgálatot kell igénybe venni.

2022. febr. 11. 12:28
 14/15 October15 ***** válasza:
34%

Genetika: Gondolok itt arra, hogy egy dawn-kóros soha a büdös életbe nem lesz egyenlő egy egészségessel, nyilvánvalóan semmi esélye nincs önálló egzisztencia kialakítására. Ahogy mondjuk én a látássérülésemmel sem nagyon leszek már mesterlövész, pedig jogilag lehettem volna nem? :D Vagy szimplán csak jobb képességekkel születsz mint a másik, kicsit előnyösebb arc, magasabb potenciális intelligencia stb. Nyilván bejátszik a szocializáció abba, hogy a minimum és a maximum között te pontosan hova jutsz el de van egy genetikailag meghatározott eleje és vége a skálának amin szó szerint ha bele döglesz sem tudsz túl vagy alúl teljesíteni.

Nem azt mondtam, hogy a pénz kérdés egy az egybe kamu, hanem azt hogy lehet az. Nem úgy kell elképzelni, hogy hát olyan kényelmes ez a bántalmazó kapcsoalt úgyhogy inkább GYK-n pár vadidegen idiótának azt mondom, hogy nincs pénzem elköltözni. :D

Kognitív disszonancia redukció, az adott személy nincs tisztában vele hogy "hazudik" vagy hogy nem ez a fő oka, hova tovább hiába írja le nem feltétlenül érti, hogy ő egy bántalmazó kapcsolatban van. De még ha érti is sem feltétlenül képes kilépni belőle többek közt akár azért is mert fizikai retorzió érné, yep nem engedné elmenni. Hogy bezárja vagy megöli az már egyéne válogatja... [nyilván lehetséges hogy egyik sem történik meg, de pls bántalmazó kapcsolatról beszélünk, abból kiindulni hogy a bántalmazó önként és dalolva elengedi az áldozatát... hááááááát minimum nem egy életbiztosítás.]

2022. febr. 11. 20:17
 15/15 anonim ***** válasza:
51%

14 nálad a bántalmazó azt jelenti, hogy fogva tartja valaki az áldozatát? mert ennél szélesebb a bántalmazók köre.

Azt találd meg, amiben jó vagy, ne azon siránkozz , amiben nem!

2022. febr. 14. 10:00
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!