Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hitetlenként hogy dolgoztad...

Hitetlenként hogy dolgoztad fel a közeli szeretted halálát?

Figyelt kérdés

Azért írtam hitetlent, mert olyanok válasza érdekel, akik semmilyen túlvilági eseményben, tehát reinkarnációban, szellemvilágban, semmi hasonlóban nem hisznek.

Vesztettél már el közeli hozzátartozót? Volt a gyászfolyamatban olyan időszak, amikor próbáltál hinni a túlvilágban, vagy végig tudomásul vetted, hogy ő nincs többé, megszűnt, földdé vált, vagy elégett és soha többé nem látod?

Mit gondolsz, mennyire volt neked nehéz a veszteség feldolgozás, mondjuk egy olyan gyászolóhoz képest, aki hisz valamilyen folytatásban? ("olyan gyászoló" alatt olyan személyt értek, akivel közösen vesztettetek el valakit, tehát pl. az anyukád halt meg, és te nem hiszel, de a testvéred igen)

2022. jan. 8. 08:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
2%
Anyám nagyon erős és okos nő volt. Szerintem fentről biztos néz, aztán egyengeti az utamat. Lehet, azért örököltem tőle ilyen tulajdonságokat, hogy minden helyzetet tudjak kezelni, de mondjuk még, akinek a szeme sem állt jól, az is nézett, hogy bennem aztán van energia. A legjobbat akarta, szerintem most is ezen van.
2022. jan. 8. 08:30
 2/14 A kérdező kommentje:
Akkor a kérdésem NEM neked szólt!
2022. jan. 8. 08:36
 3/14 anonim ***** válasza:
100%

Idővel. Sokat sírtam, sokat gondoltam arra, hogy milyen volt életében, felidéztem a szép pillanatainkat, aztán így az idő előrehaladtával egyre könnyebb lett. Egy rövid időre megpróbálkoztam a vallással, hátha abból nyerek valamiféle magyarázatot vagy valamit, hogy miért történt (apám fiatalon és váratlanul halt meg), de elég hamar rájöttem, hogy ez nekem nem segítség, sőt. Szóval csak az idő segített, szép emlékek, családdal megemlékezni, beszélgetni róla. Sokat sírni. Az jót tett.

Őszinte részvétem.

2022. jan. 8. 09:15
 4/14 anonim ***** válasza:
81%
Az idő elmulasztja. Mindenki meghal, ez elkerülhetetlen.
2022. jan. 8. 09:15
 5/14 A kérdező kommentje:
Én most nem vesztettem el senkit, ráadásul hívő is vagyok, pont ezért érdekel a hitetlenek hozzáállása ehhez. Többségében hívő embereket ismerek, ritkán botlok hitetlenbe, és még ritkábban, amikor sikerült beszélni egy nem hívővel, akkor is kiderült, hogy nem veszített még el senkit, így erről nem sokat tudott mondani.
2022. jan. 8. 09:29
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Számomra pont az a megnyugtató a halálban, hogy amikor vége, akkor vége. Fájdalmas, de természetes és az ember idővel megtanul a fájdalommal, hiánnyal együtt élni - ezt már nagyon fiatal korom óta így gondolom, érzem. Azoknál a szeretteknél főleg ezt éreztem, akik sokat szenvedtek mindenféle betegségektől a haláluk előtt. Sosem próbáltam hinni a túlvilágban, de nem érzem azt, hogy emiatt nehezebben dolgoznám fel, mint a vallásos ismerőseim, de mindenki gyásza más és más gyászát nem tudom átérezni, így összehasonlítani sem tudom.
2022. jan. 8. 11:07
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

A gyász nagyobbik része szerintem valójában önsajnálat (nem negatív értelemben), az ember azért szomorú, mert hiányzik neki az elhunyt, nem tudja feldolgozni, hogy nincs többé. Ha valaki hívő, az sincs feltétlenül kisegítve azzal, hogy valahol a túlvilágon ott várja a hozzátartozója, mert attól még ő itt van a földi életben és ugyanúgy hiányzik neki.

Én személy szerint úgy állok a halálhoz, hogy az élet természetes része, mindenkinél benne van a pakliban, hogy meghal (ideális esetben minél később). Nem tartom olyan nagy tragédiának, rosszabb dolgok is történhetnek az emberrel (pl. számomra könnyebb lenne elviselni, ha egy hozzátartozóm hirtelen meghalna, mint azt, ha egy betegség miatt éveken át szenvedne, fájdalommal élne, magatehetetlen lenne és csak utána, minden méltóságától megfosztva halna meg). Nem látom értelmét pusztán a halála miatt sajnálni egy olyan elhunytat, aki egyébként boldog, teljes életet élt és mindent elintézett életében, amit szeretett volna. Ilyen esetben örülök neki, hogy boldog élete volt. Természetesen ettől még hiányzik, gondolok rá, rossz, hogy nincs már köztünk, de ezek inkább önző érzelmek és nem változtatna rajtuk az, ha meg lennék győződve arról, hogy a túlvilágon a lelke tovább él.

2022. jan. 8. 11:22
 8/14 anonim ***** válasza:
100%

Ateista vagyok, meg se vagyok keresztelve, nem hiszek a vallásban.

Mikor apám meghalt, természetesen mélyen érintett de legbelül tudtam, hogy ez az életed rendje. A polgári temetésen (a hamvakat szétszórták) felnőtt férfi létemre zokogtam. Kb egy fél év míg megszoktam, hogy most már nincs apám.

2022. jan. 8. 11:24
 9/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat, nagyon érdekes ezt olvasni!

7-es: Nekem pl. elképesztően megnyugtató, hogy hiszek abban, hogy ha én is meghalok, újra találkozunk. Ez most furán hangzik, de olyan részletesen, színesen eltudom képzelni, hogy néha már várom. Tehát persze, ez a földi 20-30-50-70 év még rossz nélküle, de van bennem egy bizonyosság, hogy az örökléthez képest ez a pár év csak egy szempillantás, és ha én is meghalok, örökké együtt leszünk. Nem győzködésből írtam, csak reagálva arra, hogy "nem feltétlenül megnyugtató", hogy lásd, hívőként ez nekem pl. több, mint megnyugtató, szinte örömteli.

2022. jan. 8. 11:31
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

#9 Ha igaz, amit te írsz, akkor tök jó, de mivel előre nem tudhatom, nem is alapoznék erre. Számomra a másik opció is megnyugtató, amit már írt az egyik válaszoló: ha vége, akkor vége, nincs tovább. Megszűnik a tudat, a lélek, az érzelmek. Ebből következik, hogy a halott a továbbiakban nem fog fel semmit. Nem fél, nem szomorú, semmit nem érez, tovább nem létezik (maximum a teste, ami lélek nélkül számomra csak egy test, nem "A Nagyi"). Utána pedig tényleg vége. És nekem is végem lesz majd egy ponton, és én sem fogok semmit felfogni vagy érezni belőle, egyszerűen csak megszűnök létezni.

Számomra abszolút megnyugtató a második opció. A túlvilágnál benne van a pakliban, hogy nem jutok a mennybe (vagy az elhunyt hozzátartozóm nem oda jutott), nem tudom elképzelni, hogy még a halálom pillanata is egy szorongás legyen, hogy vajon mi lesz.

(7-es voltam)

2022. jan. 8. 11:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!