Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogy viselitek ezt az őrült...

Hogy viselitek ezt az őrült drágulást?

Figyelt kérdés

Én a covid előtt fél évvel beleugrottam egy nagyobb lakáshitelbe, mivel nem akartam örökké albérletben élni, azt most eléggé megérzem. Ha az nem lenne nem zavarna, de ez így óriási hiány, figyelembe véve, hogy azóta nem lett több a pénzem.

A kocsi szintén horror. Most lesz műszaki, előtte egy általános szerviz, casco, kötelező, ez így durván 300k, tankolásról ne is beszéljünk.

Boltokba már csak úgy megyek, hogy előtte itthon összevadászom az akciós termékeket.

Jövőre terveztem egy nagyobb volumenű lakásfelújítást, ez kb 2-3m Ft jelenleg, olybá tűnik, hogy tolódik ez is, vagy nem lesz minden kész, mert nem tudok olyan ütemben spórolni.

Vicces, mert 2019-ben még viszonylag "jól ment a szekér", hát most elég nyögvenyelős és néha kilátástalan sajnos.

Ti hogy vagytok ezzel?

2021. nov. 12. 13:06
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
61%
Nem tudom eldönteni, hogy te most dicsekszel, vagy panaszkodsz.
2021. nov. 12. 13:12
 2/11 anonim ***** válasza:
94%
Ijesztő. Én múlt hónapban konstatáltam, hogy 100 e ment el csak kajára úgy, hogy egyedül vagyok, az egyik gyerekem eszik itthon hétvégente, neki csomagolni is szoktam. És nincs semmi luxus az étkezésünkben.
2021. nov. 12. 13:13
 3/11 anonim ***** válasza:
71%
Nem a kormányra fogok szavazni
2021. nov. 12. 13:17
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Két felnőtt plusz egy 2 éves kisgyerek havi szinten 200-250ezer ft, csak a bevásárlások. Ebben a rezsi nincs benne.

Ha most kellene lakást vennem, nem lenne lakásom.

2021. nov. 12. 13:21
 5/11 anonim ***** válasza:
95%

Nekem mázlim van ebből a szempontból, covid alatt költöztem és a régi lakásunkhoz nagyon drága élelmiszer bolt volt csak közel.

Az újhoz pedig a legolcsóbb.

Sokkal olcsóbbnak és jobb minőségűnek érzem így az ételeket.

Mikor mindenkitől azt hallom, hogy brutálisan dràgultak.

2021. nov. 12. 13:24
 6/11 A kérdező kommentje:
#1 miért dicsekednék? Én ahhoz viszonyítok, hogy mi volt a covid előtt és mi van most és jelenleg semmit nem tudok abból megvalósítani, amit 2021-ig bezárólag szerettem volna, és ami a legrosszabb, hogy még jövőre sem fog sikerülni.
2021. nov. 12. 13:26
 7/11 anonim ***** válasza:
20%
Jarj busszal es koltozz hostelbe
2021. nov. 12. 13:29
 8/11 anonim ***** válasza:
Nehezen.
2021. nov. 13. 19:28
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Nem dicsekvésképpen, de én leszrom, hogy 20 ezret vagy 40 ezret fizetek a boltban. DE! Azt már nem, hogy akik eddig is nehezen tudták beosztani, amijük volt, azok most gyakorlatilag el kell, hogy döntsék mit ne vegyenek meg abból, amit kell. Ebben az ügyben a kormányunk nagyon komolyan felelős.

A gazdaságot kétféleképpen lehet kordában tartani: a kamatokkal és az inflációval.

A kamatok alacsonyan tartása a hitelezést támogatja. Az pedig elméletileg a gazdaságot pörgetné. Ez akkor lenne jó politika, ha a hitelre adott pénzeket értelmes, versenyképes dolgokra költenék, de sajna nálunk ez nem így van. Felvesznek egy 1 milliárdos hitelt 0,5% kamatra, ami évente 5 millió Ft-ot jelent. Aki felveszi a hitelt a teljes összeget átteszi 5%-os államkötvénybe és kap érte 50 mFT-ot évente. Az ő nyeresége 45 mFt. Ezt a pénzt a lakosság fizeti, hiszen a mi pénzünkből nyomják az államkötvényeket. A kiosztott hitelből semmi gazdasági esemény nem valósul meg, csak az amúgy is rossz forintot rongáljuk tovább, hiszen ez a pénzt semmi érdemire nem fordítják. Ilyen pénzekből több ezer milliárd van most forgalomban. Mit lehetne tenni? Fel kellene emelni a kamatot, hogy ne érje meg ilyen tranzakciókat csinálni. De ezt miért nem teszik? Mert ezeket a pénzeket csak a kormányhoz hű körök kaphatják meg ezekkel a kondiciókkal, azaz ezekkel a pénzekkel a kormány hatalmon maradását támogatjuk.

Mi történik ilyenkor a gazdaságban? Az értéket nem termelő egyre nagyobb összegű forintmennyiség egyre kevesebbet ér, azaz inflálódik, mivel a kamatokat nem akarják emelni, ezért a pénz értékét rontják inkább, azaz pörgetik az inflációt, tehát ezt a semmilyen pénznyomást a lakossággal fizettetik meg.

Kétségtelen, hogy a covid és a Kína-USA kereskedelmi háború is rájátszik erre, de az infláció nálunk jóval nagyobb, mint a környező országokban, ráadásul ezt az inflációt a kormány még le is tagadja, aminek az az eredménye, hogy pl a nyugdíjak értéke nagyon gyorsan romlik.

Az a legnagyobb probléma, hogy az egészet próbálják bagatelizálni vagy erővel beavatkozni (l. üzemanyag ár befagyasztás), ami látszólag jó lehetne, de a következménye kiszámíthatatlan és könnyen taxisblokád szerű akciókhoz vezethet.

2021. nov. 13. 19:43
 10/11 anonim ***** válasza:
Allamkotveny 5 evre 5%, nem évente
2021. nov. 13. 20:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!