Egy nárcisztikus hogyan reagálna erre?
Ismerek egy nárcisztikus embert, aki éveken át sok fájdalmat okozott nekem és másokkal sem egy nagyon angyali lény. Sajnos sokan odáig vannak érte, pedig valójában nem kellene, csak hát nem mindig az igazi énjét mutatja, meg persze olyanok is vannak, akik az igazi énjével is szeretik, valakinek meg éveken át fel sem tűnik, hogy nárcisztikus és csak későn szakítja meg vele a kapcsolatot. Sok közös ismerősünk van, onnan tudom.
A páromon keresztül ismertem meg, aki már megszakította vele a kapcsolatot hónapok óta, már az én életemnek sem része. Már elfogadtam, hogy ami a múltban történt, az megtörtént és igyekszem a jelenre és a jövőre koncentrálni meg örülni, hogy eltűnt, de azért mégis bosszantó a tudat, hogy annyian odáig vannak érte és tökéletesnek tartják meg nem látják, hogy milyen ember. Hazudnék ha azt mondanám, hogy nem haragszok rá még mindig egy kicsit a korábbi viselkedései miatt. Már nem annyira mint akkor, de mégis.
A fent leírt érzések és tapasztalatok miatt azon gondolkodom, hogy lehet le kellene neki írnom üzenetben, hogy mit gondolok róla, akkor is ha nem olvassa el, és elküldeni neki. Nem azt remélném, hogy ő ettől megváltozik. Nem lenne célom, hogy megváltoztassam, nem vagyok pszichológus, csak éreztetni szeretném vele, hogy nem olyan tökéletes mint azt magáról gondolja és azt szeretném, hogy a sok csodálat mellett, amit kap, kapjon egy őszinte, negatív véleményt is, hogy lássa, nincs mindenki oda érte. Hogy szembesítsem és lássa, hogy én átlátok rajta.
Úgy tudom, hogy a nárcisztikusoknak gyenge pontja a szembesítés és feldühíti őket, ugyanakkor nem adnak igazat a másiknak, akkor sem, ha igaza lenne. Vitatkozni, veszekedni nem szeretnék vele mert annak nem lenne értelme, de azért szeretném szembesíteni, így arra gondoltam, hogy miután elküldtem neki az üzenetet, le kellene azonnal tiltani. Így akkor sem tudna válaszolni és vitatkozni, ha elolvasná és nem tudná bizonygatni az igazát.
Szóval az egyik célom az lenne, hogy szembesítsem és éreztessem vele, hogy milyen valójában, ha nem is változik meg ettől, de legalább pár percig legyen rá valami hatása, a másik oka meg az lenne, hogy hátha így teljesen le tudom zárni magamban ezt a dolgot. A párom csak megírta neki, hogy őt ne keresse többet és ennyivel le is zárta, de az én érzéseim mások, nekem nem biztos, hogy elég ennyi.
Egy nárcisztikus ember hogyan reagálna erre?
Ha már itt tartunk, mi a jobb, ha tiltom rögtön utána, hogy ne tudja magát megvédeni és vitatkozni meg engem szidni ezért úgy érzi, hogy veszített, vagy ha írok neki, de nem tiltom le szóval tud válaszolni, de ha nem akarok neki válaszolni, akkor nem válaszolok szóval ignorálva van?
És az utolsó kérdésem: mennyire valószínű, hogy a szembesítő üzenetemet megosztja egy közösségi oldalon, például facebookon? Az biztos tetszene neki ha engem kiröhögtetne a csodálóival, de feltételezem, hogy félne attól, hogy mások nekem adnak igazat és elveszíti a rajongói egy részét.
Azt hiszem nem fogok neki írni mert tudom, hogy inkább örülnöm kell, hogy eltűnt az életemből. Pedig nagyon megérdemelné, hogy valaki megmondja neki a magáét.
Aki olyan, hogy közös ismerős, az szerintem nem jön rá arra, amire én. Sajnos. Sokan szeretik meg odavannak érte, de vagy azért, mert valójában nem ismerik ahhoz elég jól és nekik csak a jó oldalát mutatja vagy mert valahogy elfogultak voltak vele és azt hitték, valóban számítanak ennek a nárcisztikus embernek.
Ne a latszat alapjan itelj. Mint irtam, sok baratnak hitt emberrol derult ki, hogy nem is baratok. Meg a kozeli baratoknak hitt emberekrol is kiderult, hogy nem kedvelik, es csak feluletes kapcsolat van kozottuk.
A sertettseg es az igazsagerzet mondatja azt, hogy meg kell mondani neki, mit okoz. De hidd el, hogy egy fikarcnyit sem gondolkodik el rajta - az en ismerosom a mai napig ugy viselkedik, ahogy akkoriban is :( mindig azt hittem, hogy en nem tudom jol elmagyarazni, hogy mit csinal, mit okoz, es ezert nem megy at neki. Elolvastam a Gyogyulas a rejtett bantalmazasbol c. konyvet (ajanlom!), ami feketen-feheren leirta ezt az erzesem, hozzateve: ok soha de soha nem akarjak megerteni, hogy mit tesznek. Nem te magyarazol rosszul, ok nem akarjak befogadni. Ez megnyugtato volt nekem :)
Ha tenyleg narcisztikus az ismerosod, akkor engedd el. Aterzem, hogy meg akarod neki mondani a magadet, de csak egy orult mokuskerekbe kerulnel ezzel. Masok is irtak, egyetertek vele: ird ki magadbol ugy, mintha neki irnad, csak ne kuldd el neki (pl naplo).
Masoknak sem szoktam rosszat mondani rola. Mindenki annak alapjan itelje meg, ahogyan vele viselkedik. Nem szoktam figyelmeztetni senkit, hogy vigyazzanak vele (van olyan, aki ezt megteszi), mert ez nagyon ketelu dolog.
9-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!