Igazságtalan ez a mai nőkkel szemben? (több lent)
"Az gondolom már mindjárt férfi dolog, hogy a pasi emelje a nehéz dolgokat vagy gondozza a kertet."
Ez mondjuk fura, az általam ismert családokban kb 95%-ban a nő szokott kertészkedni.
A nő vágja a fát, fűrészel, veszi ki a ducskót a földből, permetel, mecci a kertben a fákat, a kicsiket esetleg locsolja, rotációzik, kapál, fűkaszál stb??
Ott aztán kemény nők lehetnek.
Vagy arra gondolsz mikor a pesti népnek van egy 2×2 méteres udavar ami már kertnek számít neki. Van benne pár virág, pici fű és esetleg a nő visz egy locsoló vizet a virágokra, lenyírja a füvet és talán gyomlál is??
"A nő vágja a fát, fűrészel, veszi ki a ducskót a földből, permetel, mecci a kertben a fákat, a kicsiket esetleg locsolja, rotációzik, kapál, fűkaszál stb??"
Igen, többnyire. Bár a ducskó nem tudom mi, arról nem nyilatkozok. :)
Rotálni és permetezni mi mondjuk nem szoktunk, de azon kívül én is csinálom ezeket meg más munkákat is, pedig még csak kemény se vagyok, csak egy 50 kilós fiatal csaj.
Vidéken élünk, nem 2x2 méteres udvarokról beszéltem.
26
Ja, az asszony kapált a földön, amíg az ura gyárban vagy bányában melózott vagy éppen a fronton volt.
Mellesleg jelezném, hogy falun jobb helyeken most se annyi van, hogy 2 hetente 10 perc fűnyírás.
Hanem trágyázzák a kertet és a veteményest, megy a permetelés, ásózás, rotációzás, kapálás, galykaparás, gyümölcs szedés (ott is a 30as rekesz nem vivődik fel magától a kertből), a veteményezés/fiatal fák locsolása, korhadt ágak levágása, nem mindenova fér el a traktor ott ha úgy van a ducskót ki kell szedni a földböl, favágás, a veteményes kertet is gondozni kell, nézni a fákat is, hogy van-e valami kínjuk. Lehet ugye látni rajta, hogy mikor mi baja, vagy eszi-e valami, akkor az ellen is védekezni kell. Fagy esetén is jó ha kezd vele valamit az ember, pl nálunk falun esetleg szokás olyankor tüzelni is a kertben egész este ott van vele az ember, mert ugye a tüzet felügyelet nélkül nem hagyjuk, de ha meg nem kezdünk vele valamit, akkor nem lesz termés sem.
A kertben meg ugye megint nézni kell mikor mit kell csinálni, ha jön a fű, lehet gyomirtózni, ha munka miatt csúszás van vele, akkor kaszálni is kell. A fák alját nem lehet gyomirtózni, mert megégetheti. De ugye amit a növények kivesznek tápanyagot azt pótolni is kell műtrágya vagy trágya használatával. Van mikor reggel lemegy a paraszt a kertbe (ugye ha műszakban dolgozik és szabadnapja van), délbe eszik, majd megy vissza vacsoráig.
Falun általában ez megy, ahol meg van állat is azokat is rendezni kell.
A kerti munkánál nem arra kell gondolni mikor van egy pici kert, hanem arra, hogy pl nálunk 700m² csak a kutya területe, ehhez van az udvar, a veteményes az is ilyen 800m², meg még a nagy kert, azt hirtelen nem is tudom mekkora lehet, mert még az életbe nem kellett lemérnem.
Azért ilyen helyen nem annyi van, hogy 2 héten 1szer füvet nyírni.
Persze a házimunkából is kiveszi az ilyen is a részét.
De tényleg ne hasonlítgassuk már azt akinek szinte csak terasza van egy igazi kertes házhoz.
Itt falun nem ritka az sem hogy valakinek 2-3 porta van. Szomszédunkban is van 3 porta, mindegyik vagy be van vetve vagy fa van benne, fura lenne, ha ott is sírna az asszony, hogy a kis földszintes lakásban fel kell porszívózni, meg törölgetni és főzni. De ha megkíván egy kis epret, akkor ott van frissen a kerből szedve több kiló, vagy szílvából, cseresznyébő leszedve pár mázsa. Sőt... Van eladásra is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!