Akiknek 70 - 80% koruli a "hasznossagi" valaszarany, ott valami santit?
Eleve ez a "hasznossag" csaloka.
Ezt minden ember teljesen szubjektiven iteli meg.
Erre egy jo pelda: Depresszios eppen ongyilkos allapotban van, megkerdezi megolje-e magat?
Jon egy felhasznalo es beirja: Ne old meg magad.
Most erre a kerdesre ez a valasz mennyire volt hasznos?
A kerdezo szemszogebol hasznosabb lenne, ha mondanak neki valami tuti jo modszert amivel egyet pislog es mar nem is letezik. Azt allitja ez a valasz nem hasznos.
A masik ember szemszogebol felig hasznos, mert nem tette hozza hogy jobb lenne elkuldeni orvoshoz.
A harmadik ember x gyogyszert ajanlja, de y gyogyszerrol meg van gyozodve hogy szart sem er, es terapiakra se jarjon, mivel ezt kihagyta, leszavazza a valaszt.
A negyedik ember szemszogebol meg ez a kerdes csak figyelemfelkelto, gonosz modon le is szavazza, hogy ne olje meg magat, ezen felul jelenti a moderatoroknak a kerdest, plusz beirja, "ne sirankozzal mar ennyit".
Es tegyuk hozza, hogy sokszor ha tenyleg azt nezzuk, hogy egy valasz nagyon megfontolt, nem rovidtavu celok elereseert irt valaszt, hanem valoban hosszutavu megoldasert, akkor nagyon sokszor elofordul az, hogy a kellemetlen es nehezebb utat kell valasztani a hasznossag erdekeben. De nyilvanvaloan az osztonosen leszavazo vagy felszavazo emberkek ezt at sem gondoljak, csak elolvasom->at sem gondolom de azert tetszik/nem tetszik->szavazas
Akinek ezek utan 70 - 80 vagy annal tobb aranyban van a "hasznossagi" valaszaranya, az vagy strategiazik, hogy minel tobb pontot kapjon vagy az alapvetot irja le, ami igazabol nem is megoldas, hanem pontgyujtes, de felszavazzak mert "jot" irt.
A masik, hogy nem ertem, hogy miert kene barkinek is a valaszait tobbre meltani mint barki maset? Ez is sokszor visszaut, latok tok jo valaszokat egy kerdesre, de egy nagyon okos 87%-os valaszaranyu ember leszavazta, es kb 2 - 3 30 - 50%-os ember kell hogy egyaltalan 50% korul legyen az a valasz.
Ez azert sem jo, mert ha jon egy nagyon oszinte, segitokesz ember es nagyon jo valaszokat ad de 3-4 80 - 90% os aranyu embernek nem tetszik akkor leszavazzak, es mindannyian tudjuk, hogy ha valaki pirosan vagy zolden vilagit akkor ugy fog szavani a tobbi.
Ez sokkal fairebb lenne, ha minden felhasznalo azonos sullyal rendelkezne szavazaskor es csak egy bizonyos resztvevo felett jelenne meg a szavazas eredmenye.
Ez a "megjutalmazzuk mert """"hasznos"""" valaszt adott" dolog nagyon nem mukodik es nem fair sok emberrel szemben es megteveszto, talan rossz valasz kerul "kozos" elfogadasra.
"Ha 50% lenne az össze-vissza értékelők száma, akkor nem lehetne korreláció a válaszok jellemző hasznossága és a tényleges értékelés között"
Nincs szo ossze-vissza ertekelesrol, mint mondtam sokszor az atlagos szavazo ha latja hogy piros vagy zold az egyik valasz annal valoszinubb hogy annak megfeleloen szavaz.
A hasznossag meg mindig nem igazi hasznossag, ez a baj hogy mindenki maganak donti el, es egy bizonyos reteg nagyobb szavazati sullyal bir mint az atlag, sokszor igazsagtalanul.
"Meg tudom ítélni, hogy melyek azok a témák, amelyekbe magabiztosan adhatok tanácsot."
Ezt mond pl azoknak akik a vallasbol atmennek predikalni a tudomanyba.
"A hasznossag meg mindig nem igazi hasznossag"
Miért, mi az az igazi hasznosság? Mert szerintem például pont az, amit a többség jó válasznak ítél egy adott kérdésre.
Mert az embereknek semmi se jó.
Itt pl teljesen jól megválaszoltam egy egyszerű kérdést, de 5-ből 3 pirosat nyomott rá:
https://www.gyakorikerdesek.hu/egeszseg__ferfiak-egeszsege__..
13-mas
Kerlek olvasd el a 3-mas valaszomat.
13-mas
Meg nezd meg a 14-es altal belinkelt kerdest.
Ott hogy dontod el hogy mi a hasznos valasz?
Vagy peldaul megkerdezed szimplan az embereket: Neked melyik a kedvenc szined?
Itt most mi a hasznos valasz? Ha egy valaszra jonne 80 - 90% ban az hogy "hasznos" az pont a kerdes ellen iranyul, mert a kerdezo pont az egyedi valaszokra kivancsi. Ott peldaul nincs ilyen hogy hasznossag.
Biztosan akad olyan is, aki stratégiázik, de a magas értékelés a legtöbb esetben egyszerűen annyit tesz, hogy gyakran ad hasznos válaszokat az illető.
Az pedig ez ügyben részletkérdés, hogy a hasznosság relatív, illetve szubjektív is. A lényeg hogy a többség hogyan értékel egy adott választ. Mert ha - szinte - mindenki szerint hasznos egy válasz, akkor jó eséllyel tényleg az, hiába mindenki a saját szubjektív értékítélete alapján döntött.
A magasabb értékeléssel bíró felhasználók szavazata pedig azért ér többet, mert az alacsony értékelésűek legtöbbször provokátorok vagy trollok, vagy szimplán tényleg hülyeségeket irkálnak. Azaz ez a leginkább fair megoldás, hogy az utóbbi kategóriákba tartozók ne tudják nagyon lerontani a rendes válaszok értékelését.
(7es vagyok)
14-es válaszoló, ha megnézed az értékeléseket a kérdésedre, akkor láthatod, hogy az 50-60% körüliek pontoztak le, míg a 80%körüliek szerint hasznos volt a válaszod. Azaz, akiknek sokat ér a pontja, azok szerint hasznos volt, így jelen kérdéshez nem túl releváns. A lepontozóidnak pont azért ér csupán 50-et (annyival kezd egy új regisztráló tudtommal, de javítsatok ki, ha nem), mert más is lepontozta az ő válaszait.
Remélem átjön amit mondani akartam, picit zavartan fogalmaztam.
"Itt pl teljesen jól megválaszoltam egy egyszerű kérdést, de 5-ből 3 pirosat nyomott rá"
Gyanítom, az 1-es voltál. Nos, annyira csak nem válaszoltál jól, ha kategóriát tévesztettél. Férfiak egészsége témakörben nem túl releváns hogy mikor menstruálsz...
"Vagy peldaul megkerdezed szimplan az embereket: Neked melyik a kedvenc szined?
Itt most mi a hasznos valasz?"
Mindegyik, amely a válaszoló kedvenc színéről szól.
"Az pedig ez ügyben részletkérdés, hogy a hasznosság relatív, illetve szubjektív is"
Ez nem reszletkerdes, ez kb a legfontosabb resze mert nyilvan az atlag ember azt fogja elutasitani amit kb mindenki lepontozott.
Tini parkapcsolatokhoz eleg gyakran erkezik olyan kerdes, hogy "16 eves lany vagyok, de mindig az idosebb (30 - 40 eves) ferfiak jonnek be", aztan hozzateszi hogy o mar mennyire erett.
Erre letamadjak a 40 eves kiehezett egyedulallo ferfiak, vegre talalnak friss rozsaszin szuk puncit, es mar az elso valaszolo egy ilyen ember, majd ennek tetejeben fel is szavazzak az ilyet.
Sajnos a fiatalokat is figyelembe kell venni, plane a lanyokat akik igy gondolkodnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!