Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Akiknek 70 - 80% koruli a...

Akiknek 70 - 80% koruli a "hasznossagi" valaszarany, ott valami santit?

Figyelt kérdés

Eleve ez a "hasznossag" csaloka.

Ezt minden ember teljesen szubjektiven iteli meg.

Erre egy jo pelda: Depresszios eppen ongyilkos allapotban van, megkerdezi megolje-e magat?

Jon egy felhasznalo es beirja: Ne old meg magad.

Most erre a kerdesre ez a valasz mennyire volt hasznos?

A kerdezo szemszogebol hasznosabb lenne, ha mondanak neki valami tuti jo modszert amivel egyet pislog es mar nem is letezik. Azt allitja ez a valasz nem hasznos.

A masik ember szemszogebol felig hasznos, mert nem tette hozza hogy jobb lenne elkuldeni orvoshoz.

A harmadik ember x gyogyszert ajanlja, de y gyogyszerrol meg van gyozodve hogy szart sem er, es terapiakra se jarjon, mivel ezt kihagyta, leszavazza a valaszt.

A negyedik ember szemszogebol meg ez a kerdes csak figyelemfelkelto, gonosz modon le is szavazza, hogy ne olje meg magat, ezen felul jelenti a moderatoroknak a kerdest, plusz beirja, "ne sirankozzal mar ennyit".

Es tegyuk hozza, hogy sokszor ha tenyleg azt nezzuk, hogy egy valasz nagyon megfontolt, nem rovidtavu celok elereseert irt valaszt, hanem valoban hosszutavu megoldasert, akkor nagyon sokszor elofordul az, hogy a kellemetlen es nehezebb utat kell valasztani a hasznossag erdekeben. De nyilvanvaloan az osztonosen leszavazo vagy felszavazo emberkek ezt at sem gondoljak, csak elolvasom->at sem gondolom de azert tetszik/nem tetszik->szavazas

Akinek ezek utan 70 - 80 vagy annal tobb aranyban van a "hasznossagi" valaszaranya, az vagy strategiazik, hogy minel tobb pontot kapjon vagy az alapvetot irja le, ami igazabol nem is megoldas, hanem pontgyujtes, de felszavazzak mert "jot" irt.

A masik, hogy nem ertem, hogy miert kene barkinek is a valaszait tobbre meltani mint barki maset? Ez is sokszor visszaut, latok tok jo valaszokat egy kerdesre, de egy nagyon okos 87%-os valaszaranyu ember leszavazta, es kb 2 - 3 30 - 50%-os ember kell hogy egyaltalan 50% korul legyen az a valasz.

Ez azert sem jo, mert ha jon egy nagyon oszinte, segitokesz ember es nagyon jo valaszokat ad de 3-4 80 - 90% os aranyu embernek nem tetszik akkor leszavazzak, es mindannyian tudjuk, hogy ha valaki pirosan vagy zolden vilagit akkor ugy fog szavani a tobbi.

Ez sokkal fairebb lenne, ha minden felhasznalo azonos sullyal rendelkezne szavazaskor es csak egy bizonyos resztvevo felett jelenne meg a szavazas eredmenye.

Ez a "megjutalmazzuk mert """"hasznos"""" valaszt adott" dolog nagyon nem mukodik es nem fair sok emberrel szemben es megteveszto, talan rossz valasz kerul "kozos" elfogadasra.

2021. jún. 1. 16:19
1 2 3
 1/28 anonim ***** válasza:
82%
Akik nem állnak bele a megosztó témákba, azoknak ilyen. Engem a legtöbb helyen lepontoznak, az olyanok, akik inkompetensek a témát illetően, de azt hiszik proli létükre mennyire okosak és ez az 1 fegyveruk van, a lepontozás, mert érvelni azt egyik sem tud
2021. jún. 1. 16:29
 2/28 anonim ***** válasza:
45%

Nem sántít ott semmi. Ez szimplán annyit jelent, hogy az esetek kb 70-80%-ában a kérdező és a többi válaszoló hasznosnak találja az általa írt kommenteket, vagyis jó eséllyel érdemes odafigyelni arra, amit ír. Persze nyilván vannak trollok, akik össze-vissza pontoznak szimplán személyes szimpátia vagy egyetértés alapján, de alapvetően nem ők határozzák meg a pozitív vagy negatív értékelést, max egy olyan plusz-mínusz 5%-os kilengést tartok reálisnak az ilyesmik miatt. Már persze normális kategóriákban, ha valaki legtöbbet mondjuk a politika témakörbe kommentel, ott nem lesz reális százaléka.

A fair hozzáállás pedig pont ez, hogy akinek nagyon alacsony százaléka van, annak az értékelése is kevesebbet érjen, mert pont ezzel lehet kiszűrni hogy a trollok nagyon le (vagy épp fel) tudják húzni mások értékelését. Mert hogy valakinek becsúsznak néha olyan válaszok is, amikkel segíteni akart, de sokan lepontozták, az természetes, előfordul az ilyesmi. De ha rendszeresen így jár az ember, ott már valószínűleg nem mindenki másban lesz a hiba, hanem oka van a folyamatos negatív értékelésnek.

2021. jún. 1. 16:31
 3/28 A kérdező kommentje:

2-es

"Ez szimplán annyit jelent, hogy az esetek kb 70-80%-ában a kérdező és a többi válaszoló hasznosnak találja az általa írt kommenteket, vagyis jó eséllyel érdemes odafigyelni arra, amit ír. "

Szoval valaki tegyuk fel nagyon klasszul teljesit "gyerekneveles" kategoriaban (csak ott), es kb 89% os aranya van.

Bemegy a tudomanyok kategoriaba es valami hatalmas baromsagot szavaz fel, hogy pl a fold lapos.

Ott vilagit az a 89% zolden, hogy a masik valaszolo "hasznosat" valaszolt.

Most kepzeld el mondjuk ezt 5 - 6 felszavazoval, akik szinten 70 - 90% korul mozognak.

Ez neked hol elfogadhato?

2021. jún. 1. 16:34
 4/28 A kérdező kommentje:

"de alapvetően nem ők határozzák meg a pozitív vagy negatív értékelést, max egy olyan plusz-mínusz 5%-os kilengést tartok reálisnak az ilyesmik miatt"

Ezzel nem ertek egyet.

Szamos olyan leszavazas van, ahol csak ranyomnak a gombra de le se irjak, hogy miert szavaztak ugy. Ez szerinted mennyire atgondolt szavazas?

En mar tobbszor kertem kommentben, volt hogy ketszer is, hogy akik leszavaztak irjak meg hogy nekik mi a velemenyuk mert nem csak erdekesnek talalom hogy miert szavaztak le, szeretnek egy masik szemszogbol is latni dolgot.

Jol sejted, kb senki nem irja le a gondolatat, csak ranyom a szavazasra.

Es sajnos ezekbol van tobb.

En inkabb ilyen 50% korul tippelnek.

2021. jún. 1. 16:37
 5/28 anonim ***** válasza:
71%

Úgy elfogadható, hogy ez nem túl reális dolog. Aki azért van fent hogy normális, segítő válaszokat írkáljon az jellemzően nem fog személyiséget váltani ha egy másik katehóriába téved, és ott meg majd teollkodik. Persze, előfordulhat, de annyira jelentéltelen mennyiségben hogy az nem okoz szignifikáns változást a rendszer egészére nézve.

2021. jún. 1. 16:39
 6/28 A kérdező kommentje:

"ki azért van fent hogy normális, segítő válaszokat írkáljon "

itt mar megint gond van.

Szerinted van itt olyan aki kommentelget ugy, hogy azt hiszi nem normalis valaszokat ad?

Mindenki azt hiszi hogy a sajat valasza minimum normalis.

2021. jún. 1. 16:41
 7/28 anonim ***** válasza:
93%

Megnéztem a téma kedvéért és engem is meglepett, hogy 87%-os vagyok. Ezen belül pl a közoktatás témán belül 88%-os vagyok, a tini párkapcsolatokban 89%-os, de kúltúrában meg 54%-os, mert le lettem pontozva néhányszor, mert ateista vagyok például. Egyáltalán nem taktikázok egyébként, amilyen tanácsom/tudásom van, azt írom le. Próbálom indokolni, bővebben kifejteni a dolgokat, lehet ez segít abban, hogy megértsék az emberek, hogy mit szeretnék. Ez pedig vezethet ahhoz, hogy egyetértenek velem, hisz próbálok nem butaságokat írni. Ahogy az első válaszoló állította, tényleg nem állok bele gyakran megosztó témákba, bár ez nem taktika, szimplán ezek általában nem érdekelnek, ha valahol véleményt kell csak szimplán nyilvánítani, bármiféle indoklás vagy alátámasztás nélkül, annak csak egyszerűen nem látom értelmét. Ha megtudja a véleményem nem nagyon ér semmit, hisz magamból kiindulva én nem hallgatnék egy idegen személyes véleményére.

A pontozás logikája pedig annyi, hogy akit felpontoznak általában, az valószínűleg jó választ is ad. Az pedig, hogy pontozol valakit, az is egy válasz lényegében. Olyan mintha azt írnád, hogy egyetértek/nem értek egyet. A véleményei pedig (a felpontozások alapján) jó szokott általában lenni, ezért úgy gondolják amit ő jónak mond az legyen mérvadóbb. Valamilyen szinten szerintem logikus.

De annyira szerintem nem éri meg ezzel foglalkozni. A kérdező úgyis elolvas minden választ és reménykedjünk abban, hogy gondolkodik is, abban az esetben pedig el tudja dönteni, hogy SZERINTE melyik a jó válasz számára. A válaszod lényege pedig a kérdező segítése, nem pedig, hogy a közösség jóra értékeljen. Legalábbis az én véleményem szerint.

2021. jún. 1. 16:41
 8/28 A kérdező kommentje:

"Persze, előfordulhat, de annyira jelentéltelen mennyiségben hogy az nem okoz szignifikáns változást a rendszer egészére nézve"

Ezt honnan gondolod, hogy ez a resze inszignifikans hanyadot kepez a szavazoknal?

Mert en tapasztalom, hogy ha ki is kerem valakinek a velemenyet nem ir vissza semmit, de valaki masnak meg valaszol.

Es gondolod, hogy a vallas kategoriabol az istenhivok nem mennek at a tudomany kategoriaba megvalaszolni az univerzum keletkezeset?

Nagyon sok ilyen vandorlas van kategoriakban, es sokszor rossz valaszt "szavazunk meg" "hasznosnak'

2021. jún. 1. 16:43
 9/28 anonim ***** válasza:
94%

"Es sajnos ezekbol van tobb.

En inkabb ilyen 50% korul tippelnek."

Ha a gyakorlatban megnézed a felhasználókat, láthatod hogy ez nem igazán fedi a valóságot. Persze csak a publikus nevű felhasználókat lehet így ellenőrizni, de őket csekkolva is látványos hogy akiknek magas százalékuk van, ők többségében tényleg jó válaszokat adnak. Akiknek pedig alacsony, ők gyakran csak kötekednek, okoskodnak, trollkodnak a válaszok alatt.

Ha 50% lenne az össze-vissza értékelők száma, akkor nem lehetne korreláció a válaszok jellemző hasznossága és a tényleges értékelés között, a gyakorlat viszont azt mutatja, hogy van.

2021. jún. 1. 16:45
 10/28 anonim ***** válasza:
91%

(a hetes vagyok)

Meg tudom ítélni, hogy melyek azok a témák, amelyekbe magabiztosan adhatok tanácsot. Nem fogok például a közoktatáson belül sem segíteni senki fizika házijában, mert igaz, nem voltam rossz belőle, de nem annyira biztos a tudásom, hogy másoknak mondjak el valamit belőle, hisz lehet, marha nagy baromságot mondok majd. Közben pedig a valóságban meglehet, hogy ahogy megoldanàm a feladatot az helyes lenne, de mégsem írom le. A többség úgyanígy van a dolgokkal szerintem.

2021. jún. 1. 16:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!