Mit éreznétek, ha egy családtagotok öngyilkos lenne?
Úgy érzem már csak a családom tart vissza, nem akarok nekik fájdalmat okozni, viszont így is a terhükre vagyok úgy érzem. Nem tart semerre az életem, boldogtalan az életem.
Ti megértenétek a szeretett személy tettét? El tudnátok fogadni?
Volt már olyan, akivel ez megtörtént? Nagyon nehéz volt továbblépni?
A hátrahagyottak c. könyv erről szól. Azt írja, a hátrahagyott rokonokra nehezedő sokkhatás egyenlő mértékű azzal, amit Auschwitzban átéltek az emberek. Sajnos tapasztalatból is meg tudom erősíteni, bár koncentrációs táborban nem voltam...
A gyilkosság és az öngyilkosság a legnehezebben feldolgozható halálnem.
Utána a közeli rokonoknak szinte nulláról kell felépíteni újra az életüket és ez nem mindenkinek sikerül. De a távoli ismerősökre is óriási sokk nehezedik utána.
A család, amiben ez bekövetkezik, soha nem lesz a régi. Van aki belehal, van aki túléli. Nekem a kutyáim segítettek. Évekig nem tudtam sírni semmin, a temetésen se sírtam. Mint amikor addig ütnek, hogy már nem érzed a fájdalmat. A fájdalomnak az a foka, amit már nem lehet felfogni.
Ő persze meg volt róla győződve, hogy nem szeretjük, vagy legalábbis a szülei nem szeretik. Pedig szerették, csak nem jól. Nyilván sokat hibáztak. De semmivel se szerették kevésbé, mint engem, a testvérét.
Én úgy éltem meg, mintha akkor kettészakadt volna az életem. Van a testvérem öngyilkossága előtti életem és az utáni.
Az ismerőseim féltek tőlem, a gyászomtól, nem tudták, mit mondjanak...Nagyon egyedül maradtam. Voltak akik próbáltak segíteni, de az se volt mindig jó. Nagyon hamar eljutottam arra a szintre, hogy ezt csak úgy tudom elviselni, ha olyan közegbe kerülök, ahol minél kevesebb ember tud róla, mi történt. Munkahelyet váltottam. Tanfolyamra jártam, ahol a testvérem halála után pár nappal a padtársam megkérdezte, nekem van-e testvérem. Kb. mintha gyomorszájon rúgtak volna. Nem hordtam feketét, sose voltam a külsőségek embere, de nem akartam azoknak beszélni róla, akik nem ismertek. Normális ember akartam lenni a szemükben, nem az a lány, akinek meghalt az öccse. Persze a világból nem futhattam ki.
Valahogy elteltek az évek, sokat segített a munkahelyváltás is.
De először akkor éreztem, hogy újra élek, amikor megszülettek a kiskutyáink. Onnan kezdve boldog voltam. 17 év múlva, amikor az utolsó kutyám is elment, elkezdtem a halottaimmal álmodni. Az a kutya olyan volt az életemben, mint a Nap. A halála után jöttem rá, amikor minden este a halott rokonokkal álmodtam hónapokon át, köztük a testvéremmel, hogy ez a kutya 17 évre megmentett.
Szerintem ne akard ezt a családodnak. Az anyám nem élte túl. 3 év múlva meghalt. Pedig olyan betegsége volt, amivel simán elélhetett volna még 20 évig. Elkezdett inni is.
#11 Ezt olvasni is szörnyű volt, nemhogy átélni.
Én is végezni akartam magammal. Néha már ELVISELHETETLEN az élet, de nem akarom, hogy átkelljen élni a szüleimnek azt, amit nektek is átkellett. 😭
Maradok szenvedni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!