Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Város vagy vidék?

Város vagy vidék?

Figyelt kérdés

HOSSZÚ LESZ, ÚGYHOGY ELŐRE IS BOCSI. :)

Lassan egy éve érlelődik a gondolat a fejemben, hogy inkább ki szeretnék költözni falura/tanyára, mintsem városban éljek tovább.

Egész életemben városban éltem, de apukám falusi, így hétvégente elég gyakran nála voltam. Eddig sosem akartam kimenni, mostanában viszont azt érzem, hogy elegem van a városból.

Utálom, hogy alig lehet parkolóhelyet találni, a rengeteg betont és hogy a fizetésünk nagy része arra megy el, hogy ezt az életmódot finanszírozzuk (iszonyú magas albérletárak, mindent is a boltból kell megvenni stb.). Most tartunk ott, hogy tudnánk venni egy lakást, de azt sem én, sem a párom nem szeretné, nem szeretünk itt élni. A házak viszont olyan magas árban mennek, hogy arra még nincs lehetőségünk és nem is tudjuk, hogy akarnánk-e.

Vele szemben ott a falu (egy kimondott falu, ahol apum is él), ahol 3000nm2es telkek vannak, a levegő annyira tiszta, hogy egésznap csak kint lennék legszívesebben. Ott egy itteni lakás töredékébe kerülne egy ház, persze annak értéke sose lenne és amit ráköltesz relatíve az is "kuka" lenne, mármint soha nem lehetne eladni annyiért, amennyit ráköltesz.

Egy nagy baj van ezzel a faluval, hogy 60km-re van párom jelenlegi munkahelyétől, és az túl jól fizet ahhoz, hogy ott hagyja, ez nem opció sajnos, sokáig tartott, mire felküzdötte magát idáig, valamint szereti is. Viszont az ügyvezető nem hajlandó olyan embert alkalmazni, aki ilyen messzire lakik a cégtől, mert szerinte 2 év alatt garantált a kiégés és a munkahelyváltás.

Nekem pedig még van két évem egy olyan iskolából, amivel ha minden igaz, függetleníteni tudom majd magam mindentől (= home office-ban dolgoznék, tervem szerint hetente 1 napot szánnék ügyféllátogatásra). Jelenleg olyan kis vállalkozásom van, ami engem is ideköt még.

Na de visszakanyarodok:

Nagyon tetszik mindkettőnknek az önfenntartó élet, vagyis a részben önfenntartó. Zöldségeket termelnénk és gyümölcsfákat telepítenénk (ebben már van elég nagy tapasztalatom, tudom, hogy mivel jár), mellette kis csirkéket nevelnénk. Más állatunk nem lenne, jelenleg is megvesszük a felnevelt disznót és azt szoktuk levágni, tökéletes rendszer nekünk. De amikor azt hallom, hogy a csirkemell ára is 2000Ft felé emelkedhet, akkor tényleg legszívesebben egyből mennék, mert most tényleg azért dolgozzak, hogy meg tudjam venni kb a normális kaját? Nevetséges. Az ízükről meg ne is beszéljünk, köze sincs a házihoz.

Na szóval: most azon gondolkozunk, hogy veszünk egy házat falun telekkel, és az elkövetkezendő két évben kialakítjuk az igényünk szerint, hogy amikor itt az idő, menni tudjunk.

Nagyon vonz az ötlet, izgalommal tölt el. De közben félek is: nem akarok fura ember lenni. Nem akarom teljesen elszeparálni magam az emberektől, nem egy magányos farkas akarok lenni és félek, hogyha oda költözünk, akkor teljesen besavanyodunk. Pedig itt sincs sok barátunk, de szeretünk koncertekre járni, utazgatni stb. De félek, hogy mi van akkor, ha ez az igény is megszűnik? Annyi ilyet látni. Meg tudjátok vannak, akik mindent maguknak termelnek és átmennek ilyen ősnőbe és emberbe, ami már túl sok.

Nem tudom, hogy értitek-e, hogy mit szeretnék mondani.A városban az tetszik, hogy itt azért valamilyen szinten mindig van élet (és ezt is utálom benne sokszor, pl az alattunk italozó c-gányok esténként még kijárási tilalomkor is belvárosban - a rendőrök meg semmit nem tesznek stb.)

Vagy gyűjtsünk még X évig, költözzünk ki a kertvárosba és vegyünk egy hobbi kertet?

Ez is itt lebeg sokszor a fejünk felett. De annyira drágák, és ugyanúgy nem lenne meg az a szabadság, amire vágyunk, viszont a munkahely sem lenne probléma akkor egyáltalán + könnyebben eljutnék én is személyi edzőhöz stb. (bár azt amúgy is úgy kalkuláltuk, hogy heti 3x bejönnék a városba ezért).

Nektek mi a véleményetek? Ti mit tennétek?

2021. ápr. 22. 20:53
 1/6 anonim ***** válasza:
60%
Ne kérj bocsánatot, nem olvasom el.
2021. ápr. 22. 21:11
 2/6 anonim ***** válasza:
32%

Párodnak van egy jól fizető állása, ahová felküzdötte magát, te meg a 2000 forintos csirke miatt aggódsz, meg a parkolóhelyek miatt?

Fiataloknak garantáltan halál a vidék, épkézláb munkahely mellett ezt a földkapirgálásos, állatfenntartós életmódot biztos nem fogjátok tudni csinálni.

Eleve az utazás lesz nagyon sok, még autóval is, de ha jó nektek valami vidéki putyilov-gyár havi 150-ért 3 műszakban....

1 próbát megér, de aztán ezt helyrehozni pénz nélkül....kizárt.

Volt ismerősöm, aki próbaképp vidékre költözött városból, végül ottragadt, és ott is halt meg rövid idő alatt. Ha nem költözik el, talán még ma is élne.

Vidéken 0 ismerettséggel nem nagyon találtok barátokat, ráadásul csak olyat esetleg, akik nagyon nem a kategóriátok. De ha pl fogatlan Pityu megteszi, akinek kedvenc hobbija a macskadobálás, meg az intenzív italozó életmód....nem tudom.

Nekem van tapasztalatom bőven a városi, vidéki életből.(sajnos)

2021. ápr. 22. 21:11
 3/6 A kérdező kommentje:

Nem a 2000Ft-os csirkén van a hangsúly, illetve nem arra akartam fektetni. Hanem arra, hogy nevetséges árak vannak és konkrétan hulladékot eszel. Sokszor megveszed a csirkemellet és már kifordul a kezedből, olyan büdös.

A parkolóhely meg azért elég zavaró, hogy folyamatosan 10-20 percet kell korzózni, mire valaki elmegy és felszabadul végre egy parkolóhely. De a munkám miatt muszáj autóval járnom, mert sok a cuccom. Egyébként nekem egy kis vállalkozásom van, én ezt adnám fel. Bár én már egyáltalán nem bánnám.

És páromnak is hiába van jó munkája amit szeret, nem szeretne ő sem élete végéig alkalmazott lenni.

Amúgy nem ismeretlen lenne a falu, hiszen a fél falu gyerekkorom óta ismer és barátunk is van ott. De azt lehet nem írtam, hogy abba a faluba mennénk. :) Barátok.., abból csak egy pár akivel komolyabb barátságban állunk ott, míg itt azért valamennyivel több.

2021. ápr. 22. 21:17
 4/6 anonim ***** válasza:
29%
3ezres településre születtem, mindig is gyűlöltem! Borzalmas itt, még egy normális samponért és fogkrémért is a városba kell menni! Növények nagyon évszak és talajfüggőek... Az állatokkal sem éri meg szenvedni. Utálom, hogy mindenki ismer mindenkit (na jó, én pl nem, mert nem érdekelnek, de rólam mindenki tudja, hogy ki vagyok a szüleim miatt), hogy nincs itt az ég világon semmi, 1 iskola, 1 ovi, ha nem jó valamiért, szevasz! Ha azt mondanák, hogy építhetek egy luxusházat bármelyik kis településen ingyen, de cserébe ott kellene leélnem az életemet képenröhögném őket! Milliószor inkább egy panel egy nagyvárosban, mint egy kertesház máshol!!
2021. ápr. 22. 22:09
 5/6 anonim ***** válasza:
61%
Na jo, azert a 2000 lakosu tanya es a 10k-s falu kozott is van kulonbseg!
2021. ápr. 22. 22:11
 6/6 anonim válasza:

2/4-es hozzászólóval teljesen egyet értek!

Laktam jópárszor vidéken, faluban, város végében is. Egyik se jött be. Sosem volt szabadidőm, mert a fél életemet utazással, annak minden nyűgével vesződni kellett. Megyek vissza Pestre panelba, amint el tudom adni a házat ha

lehetséges!

Azt keljen hajnalba, meg feküdjön le korán az akinek 6 anyja van.

nov. 23. 10:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!