Szerintetek miért konzervatívabb a vidék és miért liberálisabb a város?
A fővárosban nincs lehetőség például arra hogy legyen 1 hektár földed, rajta lakóházzal és önellátó legyél rajta. Hanem más módon kell a megélhetéshez hozzájutni. Állással, vállalkozásokkal, ami bármi lehet ami pénzt hoz. Sajnos akár tiltott dolgok is. Ezért ez a sokszínű élet. Ehhez minél jobb iskolák is kellenek.
Míg falun, főleg ha falu széli a ház nagy földdel, ott akár önellátóként is meg lehet élni. Például én is ilyen helyen nőttem fel mielőtt városi lettem. És ha a nagy birtok mindennel ellát, jövedelemmel is meg élelemmel, vízzel, akkor nincs kényszer a további állások vagy vállalkozások létrehozására. Falun ritkán szoktak például olyan pénztermelő vállalkozásokat létrehozni amit a fővárosban, ahol mindenhez pénz kell. Hisz tart 30 tyúkot és fű csipegetésből megvan az éves tojás szükséglet. Minek terhelné magát fejlődéssel, piaci versennyel? A tyúk akkor is tojik ha gazdasági válság van, ahogy a paradicsom is épp úgy terem a kertben. Tovább rontja a városi önellátás lehetőségét hogy sok embernek kell megélni kis területen. Ehhez komoly állások és vállalkozások kellenek, piacnak való megfelelési kényszerrel és tanulással. Tehát verseny is van a túlélésért, az is fejlődésre ösztönző erő. Persze mindez további mellékhatást is generál.
Vidék és vidék között van nagy különbség, illetve találkoztam olyan várossal, ahol ha megjelent volna egy pl kínai, már a helyi újságban szerepelt volna.
Nekem semmi bajom nem volt a liberalizmussal, csak manapság olyan szinten átment néha polgárpukkasztásba, hogy elkezdtem gyűlölni.
Úgy meg nem lehet elfogadtatni emberekkel más embereket, véleményeket, hogy az arcukba tolom erőszakosan, és lehülyézem őket, ha nem ért vele egyet.
Márpedig több helyen hangoztatva van, a liberális elvek általában az értelmiség sajátja, ehhez képest elég alapvető bajok vannak vele. Aztán lehet, létezik már olyan is, hogy liberálsznob.
Maximum annyi, hogy a kevesebb ember miatt jobban feltűnik ha valaki "más" mint a többi vagy nem oda tartozik.
Egy kis faluban ha lassítasz az autóddal, már akkor mindenki téged néz, mindenki azt nézi hogy ki az "idegen" és mit akar. Nagyvárosban ez kevésbé működik mert annyi embert, inputot látsz hogy nem is tűnik fel.
Ha csak magam nézem, kimegyek az utcára, felülök a villamosra, már láttam 10-100 embert. Metrón meg 100-500-at, nem fogom figyelni egyenként őket.
Viszont azt észrevettem, hogy nagyvárosban is ha kevés ember van körülöttünk akkor "visszakapcsol" a védekező mechanizmusunk és elkezdjük figyelni a másik embert a villamos másik végéből ha ketten vagyunk, vagy ha kihalt utcán jön valaki szembe, vagy csak ülünk egy padon és a láthatáron csak egy ember közelít felénk.
Szerintem ez olyasmi lehet mint az állatoknál a "nyáj". A tömegben kevesebb az esélye az egyén elleni támadásnak, míg ha kevesebben vannak akkor automatikusan nő az esély is.
Amúgy annyit hozzátennék hogy Budapesten belül is megvannak a lakóközösségek ahol mindenki mindenkit szid, mindenki jó pofizik majd leszólja a másikat. Főleg a gangos bérházakban ahol összefutsz azért a körülötted élőkel.
Vagy bemész munkahelyre ugyanúgy megy a kibeszélés, fúrás. Vagy bemegyek egy üzletbe akkor az eladó épp az ismerős vevővel beszélget hogy a másik ismerős vevőnek éppen milyen a haja.
Ugyanaz megy városban is, csak kevésbé feltűnő, mert egy kis település az ismerőseid 90%-át jelenti, nagy városban meg az ismerősi köröd a lakosság 1%-a.
Mert nincs olyan nyitottságuk a világra mint egy városinak.
Mi jó esélyel azt amit tv-ben látunk az megjelenik az utcán is.
Vidéken nem. Ott még az is ujdonság lehet ami a városban teljesen átlagos.
Pl:egy transzfesztita. A fővárosban észre sem veszed,max annyi húde ronda csaj. Vidèken hamar elterjed,hogy a Béla szeret főkötöben járni,és onnantól nincs becsülete. A kocsmában hara "cunci"zni fogják.
És mivel zártabb társadalom ezért nehezebben fogadják el a változást is,aki más azt kirekesztik,nem pedig elfogadják.
Persze ez mamár egy kicsit más,mivel a le/kiköltöző városi lakosság visz magával némi ujdonságot,amit persze igényelnek az ott élő középkorúak. Mivel nem mennek a városba mint a fiatalok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!