Miért kell nyelvvizsga a diplomához?
A mai napon találtam egy kérdést, ami arról szólt, hogy egy csávó (meg ugye több is) megkapta a diplomáját nyelvvizsga nélkül. Ott volt egy kis komment háború stb.
Felmerült bennem a kérdés. Miért kell nyelvvizsga a diplomához? Érvek, ellenérvek. Ha rajtad múlna, Te nyelvvizsgához kötnéd a diploma kiadást?
"mi értelme van nyelvtudással cseszegetni azt, aki egész nap adatokat pötyög be egy számítógépbe?"
Nem azt cseszegetik, aki már adott, hogy adatokat pötyög be, hanem azt, aki új, ismeretlen munkavállalóként kopogtat be valahova, hogy adják neki az állást. Ahhoz, hogy ilyen munkát hosszú távon tudjon végezni valaki, szükséges a kitartás, monotóniatűrés, stb., amikről nem tudhatja a potenciális munkáltató, hogy megvannak-e az illetőben. Ha viszont fel tud mutatni egy nyelvvizsga-bizonyítványt, az azt is jelenti, hogy van benne kitartás, stb. ami az adott munkához kell, így hihetőbb, hogy valóban jól fogja tudni végezni, érdemes őt felvenni.
"A magyarországi munkáltatók jelentős hányadának az erre a válasza nagyjából, hogy "csak", - mert érdemi értelme nincs az általuk támasztott követelmény rendszereknek!"
Vagy csak mert nem akarják azzal tölteni az idejüket, hogy mindenkinek egyesével elmagyarázzák, hogy mit miért tesznek, amikor az ilyesmit pl. itt, a gyk-n is kiderítheti, aki akarja.
Baszki elvettek 3 évet az életedből? Bentlakásos nyelviskolában éltél?
Attól még, hogy te nem használod a nyelvet, a szellemi munkavállalók nagy része igen. Alig-alig van már olyan cég a versenyszférában, aki nincs valamilyen formában határontúliakkal kapcsolatban. Arról nem is beszélve, amit többször leírtunk; egy értelmiségitől elvárható, hogy a területén bővítse a tudását, life long learning, azt meg be kell látni, hogy nem vagyunk piacvezetők semmilyen területen.
A rátermettséget párhuzamba állítani a nyelvtudással nettó baromság, két külön kompetencia és nincsen összefüggés köztük
Ez bizonyos szempontból hasonlít a jogosítványhoz: nincs vidéki jogosítvány és külön városi jogosítvány. Annak is kell ismerni a villamossal való találkozásra vonatkozó szabályokat, aki sose látott villamost és pl Siófokon vizsgázik.
Így nincs adatrögzítő diploma sem. Ha valakinek adott diplomája van, az összes azzal betölthető állás betöltésére jogosítja.
Jogszabály meg azért kötelez rá, mert nemzetgazdasági érdek, mert a magyarok jelentős része lusta, és ennek hiányában a töredéke tanulna csak nyelvet, és akkor nem jönnének a külföldi befektetők, mert nem tudnák megértetni magukat. Itt nem a diákok kényelme a szempont, hanem, hogy fejlődjön a gazdaság.
"Nem értem, hogy ez miért csak számomra logikus! "
Én értem. Mert hibás a logikád, és a képnek csak egy részét nézed.
"Ha külföldre megyek ... megtanulom a legalapvetőbb, "túlélő" fogalmakat, tőmondatokat a nyelvükön. Nem várom el tőlük, hogy magyarul beszéljenek hozzám. Én vagyok a vendég, - én alkalmazkodom! Nem értem, hogy ez miért csak számomra logikus!"
A munkavállaláshoz kapcsolódó nyelvtudás-elvárás nem külföldre menésről szól: te nem mész sehova, az információ viszont idejön (az interneten keresztül, például), és itt, helyben kell tudnod kezdeni vele valamit, ha bizonyos pozíciókban akarsz dolgozni. Ha gyári szalagmunkás akarsz lenni, ahhoz nem kell, így van. Az is egy opció, és akkor nincs ilyen gondod.
"a pastu nyelvet"
Gyakorlatilag az angolról szól az egész. Márpedig az megkerülhetetlen bármilyen területen is dolgozzon valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!