Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Diszkriminálnak, vagy szakmail...

Diszkriminálnak, vagy szakmailag alkalmatlan vagyok?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

26 éves vagyok, és utolsó éves, alapszakos egyetemista.

Autista hallgató vagyok (hivatalos diagnózissal, amit 10 évesen kaptam), amit egyrészt a tanárok tudnak (pl. mert igénybe szoktam venni az időtöbbletet a ZH-kon, néha haladékot is kérek (max. egy hetet), mert nehezebben megy az összpontosítás mind az órákon, mind tanuláskor, mind a ZH/vizsgaírás közben), másrészt látszik is rajtam - főleg, mikor eltérek a szokásaimtól, vagy éhes vagyok.

Rengeteg negatív megkülönböztetést kapok, terjedhet a hírem a tanárok között, hogy mennyire gáz az, ahogy viselkedem. Olyan tanárok ellenségesen viselkednek velem, akikkel addig soha nem találkoztam. Ha e-mailt, újabban Teamsen üzenetet írok nekik, a legtöbbször nem válaszolnak (pedig csakis a tananyaggal kapcsolatban írok nekik). Az egészséges szaktársaimnak mindig válaszolnak, és segítenek. Szakdolgozathoz témavezetőt nagyon nehéz volt találnom (mert nem vállaltak el), és ő sem szívesen foglalkozik velem.

Ez iszonyatosan rosszul esik... Aláássa az önértékelésem, és sokszor nincs is kedvem tanulni már.

Pedig nem vagyok rosszabb képességű és teljesítményű a többieknél, mert amúgy gyors a felfogásom és hamar meglátom a lényeget, valamint ugyanolyan jó jegyeim vannak, mint nekik (négyes/ötös tanuló voltam már a távoktatás előtt is). Valamelyest az is körvonalazódott már, hogy mi érdekelne azon belül, amit tanulok.

De lehet, valójában nem az autizmusommal van bajuk, hanem azzal, hogy nem látom jól magam, és szakmailag is inkompetens vagyok. Mondjuk erre már nem egy tanárnál rákérdeztem, és azt mondták, hogy nem ez a helyzet, sőt, nem is utál senki, valójában nagyon jó, amit csinálok...

Én arra tippelek, hogy csak szánalomból.

Honnan tudhatom biztosan, hogy valóban az autizmusommal van-e bajuk, vagy azzal, hogy szánalmasan kevés az, amit nyújtani tudok?

2020. dec. 18. 23:36
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
83%

Ezt írtad :"Pedig nem vagyok rosszabb képességű és teljesítményű a többieknél, mert amúgy gyors a felfogásom és hamar meglátom a lényeget, valamint ugyanolyan jó jegyeim vannak, mint nekik".

Most meg a szöges ellenkezőjét.

Így hogy vársz jó valaszt?

Minket nem érint, ha te otthagyod az egyetemet, azt se tudjuk ki vagy. Neked akar itt segíteni mindenki, erre elkezdesz őrjöngeni. Jó akkor hagyd ott, ha az jobb neked.

2020. dec. 30. 23:12
 22/26 anonim ***** válasza:
100%

Abba is gondolj bele, hogy mi lesz veled ha ott hagyod az egyetemet? Van kilátásban valami?

Nekem fél éve nincs munkahelyem programozóként 3 éves munkatapasztalattal, mert nincs elegendő nyelvtudásom (és dadogok, nem tudom magam eladni a beszédemmel interjún). Persze keményen dolgozom a hiányosságaimon. De az élet nem egyszerű...

Szóval szerintem nyugodtan készülj fel a további küzdelmekre bárhova is sodor az élet.. Véleményem szerint csak akkor hagyd ott az egyetemet ha határozottan tudod, hogy mit fogsz csinálni. De a te döntésed!

2020. dec. 31. 11:06
 23/26 A kérdező kommentje:
Nem hagyom ott, hiszen ez lesz az utolsó félévem. Viszont annyira gyűlölöm már azt, amit csinálok (szégyen-nem szégyen), hogy nem maradok ezen a pályán. Egyik válaszoló írta, hogy valószínűleg "terelgetni" akarnak, gondolom, ez alatt azt érti, hogy nem szeretnék, hogy a pályán maradjak, hanem valami hozzám jobban illő területet lenne érdemes választanom (bár akkor nem értem, miért mondják általában az ellenkezőjét, akár anélkül, hogy kérdezném). Vannak gyengébb képességű emberek, ez nem szégyen, hiszen gondoljatok bele, nem tehetnek róla. Viszont az együttérzés tényleg csak döntés kérdése...
2021. jan. 31. 23:29
 24/26 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, az 5-ös vagyok és egyáltalán nem így értettem a terelgetést. Nálunk ez úgy zajlott, hogy próbálták a norma, az együttműködés felé motiválni a csoporttársunkat. Ha nem akarnák, hogy a szakmában maradj nem hagynák, hogy diplomát szerezz.

Ne állj ilyen paranoid an mindenhez, tudod hogy van a mondás: ha úgy néz ki, mint egy kacsa, olyan hangot ad ki, akkor az valószínű kacsa.

Ha mindenki 5ösöket ad, azt mondja szeretnének a pályán azt hogy dekódoltad úgy, hogy biztos az ellenkezőjét akarnák?

2021. febr. 1. 19:21
 25/26 A kérdező kommentje:
#17, a viselkedésükből gondolom ezt. Viszont amit a jó jegyről írtál, az jogos, hiszen a semmire nem adnak, és ha valóban pikkelnének rám, legfeljebb kettest adnának, bármennyire is tudom az anyagot.
2021. febr. 2. 12:40
 26/26 anonim ***** válasza:
68%

Jó, majd suli után leszel a többi "korcs" közt, ahogy te fogalmaztál, de mostmár fejezd be a sulit, ha közepesre is.

Amúgy tényleg nem értem miért hiszed rosszabbnak magad a többieknél. Ezt inkább bemeséled.

Mindent tudni akarsz és leírni helyesen??? Ez mióta baj? Én elvileg normális vagyok, de én se tudok koncentrálni sokáig, főleg ha nem érdekel a téma... Ez van. Hülye is maradtam :D Te viszont nem, jók a jegyeid. Na és, ha több idő kell neked? Ezt el kell fogadnia a társadalomnak, ha tetszik, ha nem. De aztán amit te megcsinálsz, az jó is lesz, nem csak egy összeb*szott xar! Igyekszel és ez a lényeg.

"A szüleim sajnos képtelenek megérteni, hogy van az a gyenge képesség, ami szorgalommal és akaraterővel már nem kompenzálható."

Ezt se értem, milyen gyenge képességed? Az autizmus? Szerintem jól veszed az akadályokat.

2021. febr. 23. 13:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!