Diszkriminálnak, vagy szakmailag alkalmatlan vagyok?
Sziasztok!
26 éves vagyok, és utolsó éves, alapszakos egyetemista.
Autista hallgató vagyok (hivatalos diagnózissal, amit 10 évesen kaptam), amit egyrészt a tanárok tudnak (pl. mert igénybe szoktam venni az időtöbbletet a ZH-kon, néha haladékot is kérek (max. egy hetet), mert nehezebben megy az összpontosítás mind az órákon, mind tanuláskor, mind a ZH/vizsgaírás közben), másrészt látszik is rajtam - főleg, mikor eltérek a szokásaimtól, vagy éhes vagyok.
Rengeteg negatív megkülönböztetést kapok, terjedhet a hírem a tanárok között, hogy mennyire gáz az, ahogy viselkedem. Olyan tanárok ellenségesen viselkednek velem, akikkel addig soha nem találkoztam. Ha e-mailt, újabban Teamsen üzenetet írok nekik, a legtöbbször nem válaszolnak (pedig csakis a tananyaggal kapcsolatban írok nekik). Az egészséges szaktársaimnak mindig válaszolnak, és segítenek. Szakdolgozathoz témavezetőt nagyon nehéz volt találnom (mert nem vállaltak el), és ő sem szívesen foglalkozik velem.
Ez iszonyatosan rosszul esik... Aláássa az önértékelésem, és sokszor nincs is kedvem tanulni már.
Pedig nem vagyok rosszabb képességű és teljesítményű a többieknél, mert amúgy gyors a felfogásom és hamar meglátom a lényeget, valamint ugyanolyan jó jegyeim vannak, mint nekik (négyes/ötös tanuló voltam már a távoktatás előtt is). Valamelyest az is körvonalazódott már, hogy mi érdekelne azon belül, amit tanulok.
De lehet, valójában nem az autizmusommal van bajuk, hanem azzal, hogy nem látom jól magam, és szakmailag is inkompetens vagyok. Mondjuk erre már nem egy tanárnál rákérdeztem, és azt mondták, hogy nem ez a helyzet, sőt, nem is utál senki, valójában nagyon jó, amit csinálok...
Én arra tippelek, hogy csak szánalomból.
Honnan tudhatom biztosan, hogy valóban az autizmusommal van-e bajuk, vagy azzal, hogy szánalmasan kevés az, amit nyújtani tudok?
Naponta 18-20 órát vagyok ébren, mert nem tudok elaludni. Belebetegszem lassan abba, ahogy kezelnek - nem csak a tanáraim, hanem a szaktársaim is. Tudják, mennyivel jobbak nálam.
A szüleim sajnos képtelenek megérteni, hogy van az a gyenge képesség, ami szorgalommal és akaraterővel már nem kompenzálható. Sajnos én ilyen vagyok...
Bárhogy próbálom elmagyarázni, akár zokogva is, képtelenek elengedni az elfogultságukat.
Ha 4-es, 5-ösöket kapsz, akkor mégsem lehetsz rosszabb, mint a többi hallgató, hiszen a legjobb jegyeket kapod... Reálisan nézve ez sokkal inkább kishitűség.
Mellé ha abbahagyod a sulit mihez akarsz kezdeni? Nem akarlak lelombozni, de ha most abbahagyod a tanulmányaid, pont egy gazdasági válság közepén diploma nélkül nincsenek jó esélyid az elhelyezkedésre. Arról nem is beszélve, hogy egy munkahelyen is teljesíteni kell. Sokkal jobb kilátásaid vannak, ha diplomát szerzel, már olyan szinten is, hogy csak elfogadóbbak, intelligensebben állnak majd hozzád a tanult kollégád, mintha mondjuk elmennél egy gyárba szalagmunkásnak.
Viszont nem ártana beszélned a kezelőorvosoddal, egy pszichológus sál erről. Nálunk az egyetemünkön volt ingyenes pszichológiai szolgáltatás is, nem ártana neked is segítség. Hidd el, nem szégyen ez és nem olyan árnyalt ez a szituáció, ahogy te gondolod.
#14 hogy-hogy mit? Elmegyek a többi fogyatékos/autista közé dolgozni. Nem fogok soha külön élni a szüleimtől, de van más lehetőségem?
Sajnos muszáj élnem, akármilyen haszontalan hulladék vagyok.
Van pszichológus az egyetemen, el is mentem hozzá, de sajnos ő is szimpátia alapján válogatja meg, hogy kivel akar foglalkozni.
Figyelj, most olvastam újra a kiírásod, eszedbe ne jusson utolsó évben abbahagyni az egyetemet, ha már ennyit "szenvedtél" a legnagyobb hülyeség lenne kárba veszni a papírt. Most szinte mindenhol távoktatás van, úgy gondolom könnyebb neked is managelni szeritem az egyetemet, a szüleid is azért akarják kierőszakolni belőled ezt, mert a legjobbat akarják neked. Én nem ismerlek, de elhiheted, hogy mindenki szerint hülyeség lenne a finishben visszalépni mikor egyébként jó tanuló is vagy.
Amúgy reálisan nézve olyan nincs, hogy valakivel mindenki bunkó, lekezelő, stb. Persze sok ilyen inger éri az embert fogyatékosságoktól függetlenül de egyszerűen olyan nincs, hogy mindenkit csak ilyen inger ér, valószínűnek tartok, hogy nagyon lesarkítva láthatod a világot és az embereket, rosszul értelmezem benyomásokat. Ne hagyd, hogy ilyenen elcsússzon a diplomád. Pihend ki magad az elövetkező 2 hétben és utána állj vissza a korábbi kerékvágásba.
Szia, szerintem is mindenképp végezd el ezt a szakot. Ilyen jó jegyekkel nem lesz gond. Azt jegyezd meg egyszer és mindenkorra, hogy ne érdekeljen más véleménye. Csak haladj előre, magaddal foglalkozz.
Próbálj meg nem rákenni mindent az állapotodra. Mindenkivel szemetek a tanárok. Elmondom hogy a szakdogámat úgy írtam, hogy a témavezetőm az első alkalom után kerek perec megmondta, hogy nem fog rám időt szánni. És végül egyetlen egyszer se olvasta el amit írtam, nem reagált semmilyen megkeresésemre. Mivel más tanár adta a jegyet, így nem is kellett elolvasnia. Persze minden segítség, tanács nélkül opyan lett, hogy nem is kaptam rá jó jegyet. (Csak a teljesség kedvéért tenném hozzá hogy ez a jellemtelen senki azóta tanszékvezető lett.)
Szóval ha valami rossz ér, ne kend rá az allapotodra. Azt hiszed, mindenki másnak könnyű, pedig nem. Lathatod, hogy legalább annyi előny ér az egyetemen a diagnózisod miatt, mint hátrány.
Ez olyan mint mikor valaki minden rosszul sikerült állasinterjút a rasszizmusnak tud be. Vagy a nőgyűlöletnek. Fölösleges körök. Magaddal foglalkozz.
Egyszerűen hihetetlen... Tényleg senki sem hiszi el, hogy csak szenvedek, mert KÉPTELEN VAGYOK OLYAN JÓL TELJESÍTENI, MINT MÁSOK, hiszen csak egy hülye korcs, egy lassú tetű vagyok?
Szeretnék a nekem való közösségben lenni, a nekem való munkát végezni. Mindenki megérdemli, hogy boldogan élje az egyetlen életét, és ne érezze magát egy szánalmas kis selejtnek (akkor sem, ha tényleg az).
Meg kell győznöm a szüleimet, hogy hadd hagyhassam ott az egyetemet... de nem tudom, hogy hogy tudnék a lelkükre hatni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!