Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Hogyan lehet elköltözni az...

Hogyan lehet elköltözni az országból?

Figyelt kérdés
Nem tudom jó kategória-e, bocsi. Azért írtam ki a kérdést, mert kíváncsi vagyok, hogy ez hogyan megy. Nem nagyon van élettapasztalatom, ötletem sincs, hogy akik kiköltöznek, ők ezt hogyan tervezik meg, stb. Jelenleg egyetemen vagyok. És hát nem tudom, hogy külföldön kapnék-e állást, abban a szakmában, amit tanulok. Ugye gépészmérnökin vagyok, és nem tudom, hogy ami diplomát itthon megszerzek, azt külföldön hogyan tudnám elfogadtatni. Mennyire nehéz honosítattni, lenne-e hátrányom, hogy külföldi vagyok, ilyenek. Mert ha külföldön takarítanom kéne és nem tudnék a szakmában dolgozni, akkor inkább maradok itthon, ahol viszont tudok. A külföld egyébként Közép-Európát jelent. Nem mennék messzire, igazából akár Szlovákia is megteszi. Bár Csehország a legszimpatikusabb. Nem az életszínvonal miatt mennék el itthonról (annyit azért számít, hogy rosszabb ne legyen, mint itthon, de nem baj, ha nem is jobb), szóval ez még nem dőlt el. Illetve az sem, hogy végül is elmenjek-e. Lehet maradok. Nem tudom. Igazából messze van ez még, viszont kíváncsi lennék, hogy akinek ebben van tapasztalata, ő erre mit mond. Hogy ez mennyire macerás, mi a menete, ilyenek. Köszönöm, ha valaki megosztja velem a tapasztalatát.

2020. dec. 6. 20:51
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
EU-n belül (mint Szlovákia vagy Csehország, ahogy írod) fogod a cuccaid és úgy, mintha országon belül lennél. Azon kívül pedig érdeklődsz az ország weboldalán vagy nagykövetségén, igényelsz engedélyt meg papírokat és ha megkapod őket, akkor fogod a cuccaid és mész. Illegálisan is mehetsz, de ahhoz sok szerencse kell és nem éri meg, felesleges.
2020. dec. 6. 20:56
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
**Azon kívül = Európai Unión kívül**
2020. dec. 6. 20:57
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Húsz évesen költöztem ki külföldre, pontosabban Olaszországba, egyetemre. Négy évig éltem kollégiumban, majd a barátommal vettünk egy pici lakást a városban (Firenze), amibe a diákmunkánk bére és szülői támogatás mindkét részről segített.

Annak nem tudom a menetét, hogy kell a diplomát, hogy kell elfogadtatni, de ennek is megvan a menete, érdeklődj a szakodon, vagy ha már biztos, hogy ki mész, akkor a leendő munkahelyeddel.

Bárhova mész (ha a Magyarországhoz közel szeretnél maradni, akkor Csehországot tartom a legjobb megoldásnak) a nyelvet mindenképp tud legalább egy középszinten, de ha ez nem megy, az angolod legyen nagyon erős. Emellett legyél tisztában alapvető történelmi és kulturális dolgokkal, mert nem csak az áthangolódást segíti, de a helyiek szemében is szimpatikusabb leszel.

Elég bizonytalannak tűnsz, ezért mindenképpen gondold át, hogy ki szeretnél-e menni, és ha igen, akkor hova és miért.

Az, hogy elfogadnak attól függ, hogy milyen jellemed van és hogy viszonyulsz hozzájuk. Én könnyen beilleszkedtem, semmi hátrányom nem volt abból, hogy magyar vagyok. Ezért is írtam, hogy legyenek alapvető ismereteid.

26/N

2020. dec. 6. 21:03
 4/7 anonim ***** válasza:
58%

1. Miért akarsz elmenni?

2. Milyen nyelveket beszélsz?

3. Slovákiában mi lenne jobb szerinted?

2020. dec. 6. 21:13
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Igen a nyelvet mindenképp meg akarom tanulni.

#4 hát csak azért szeretnék elmenni, mert egy kihívásnak érzem. Meg szeretek külföldön lenni. Olyan kívülállónak is érzem magam, de meg nem is. Jó a tudat, hogy idegen terepen vagyok, még akkor is, ha egy idő után megszokom és otthonossá is válik az új környezet is. Szóval ennek egyedül a személyiségemhez van köze. Ezért elég Szlovákia is, és nem célom mondjuk Svédország. És bizonytalan is ezért vagyok, mert nem tudom megéri e. Viszont ha sikerülne, akkor a hangulatomnak jót tenne. Szóval vágyok rá, de nem halok bele, ha nem jön össze.

2020. dec. 6. 21:29
 6/7 anonim ***** válasza:
Beszélsz szlovákul?
2020. dec. 6. 21:50
 7/7 A kérdező kommentje:
Nem, de meg tudom tanulni, ugyanis még most kezdtem az egyetemet. Szóval annyi idő alatt meg tudom a nyelvet tanulni. Illetve ez minden országra igaz lenne, ha Hollandiába akarnék menni, akkor is meg kéne a Hollandot tanulnom.
2020. dec. 6. 21:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!