Miért lehet az, hogy minden országban előbb van a keresztnév, mint a vezetéknév, és csak a magyarban van megfordítva?
Japánban s Koreában is így van, mint nálunk.
Ennek oka, hogy a magyar nyelvben a jelző megelőzi a jelzős szerkezetet.
Nem csak Magyarországon van ez így a világon. A wikipédia "keleti névsorrendnek" nevezi, és felsorolja, mely távol-keleti országokban van ez még így.
Mondjuk az okot nem említik.
Miert van elsö lepontozva? Ez valoban igy van.
Pl ha azt irom:öntözöm a virágokat, ennek a lényegi üzenete a cselekvès, azaz, hogy öntözök.(nem a neten lógok, nem alszok stb)
Ha azt irom hogy: en a virágokat öntözöm, annak van egy olyan jelentése is akár(kontextus függöen is), hogy tied meg a tuják én a virágöntözest választom.
Persze sokkallta árnyaltabban is müködik ez az egész a hangsuly sem mindegy. Ha pl elöreszem ÉN öntözöm a viragokat az jelentheti azt hogy és te a tujàt. Es nincs ilyen hogy pl a virágokat öntözöm ÉN!az én-t elöre tesszük
Ha hátra teszem a hangsulyt akkor jön az amit elsö peldaban irtam
Mindig az van elöl ami a lènyegi elem
Ezer biztos hogy van trivialisabb pelda erre csak nem ugrik bw
Vagy egy egy mondatnak is más és màs az üzenete a sorrend miatt
Pl megyek pecazni a tóra este 6 kor (szimpla cselekményröl info)
Este 6 kor megyek pecazni a tora (azaz este 6 tol nem vagyok otthon)
Pecázni megyek a tora este 6 kor(azaz nem uszni)
A tora megyek pecázni 6 kor (nem a Dunapartra)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!