Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Miért vannak hajléktalanok?

Miért vannak hajléktalanok?

Figyelt kérdés

Nem tudok már mit kitalálni, hogy aki hajléktalan miért nem tud dolgozni.

Tényleg? Semmi? Hát azért dolgozni mindenkinek kéne. Dolgozik=kap pénzt.

hajlék mindenkinek jár. bőven tudnák fizetni a legksiebb, legótvarabb lakás bérleti díját, sőt még kaviárra is telne mellé. Ha dolgoznának.

Utcaseprő például. Minimálbér felét, ha megkapják abból is lehet nagyon apró albit fizetni.

Tudom, mert a húgom az egyeteme miatt keresett valamikor kiadó lakásokat és voltak havi 30-40 ezres lakások is. a minimál bér fele 80e Ft. 40e Ft marad kajára, ruhára egy hónapban.

És jéé nem lennének hajléktalanok.

Ha én elveszíteném mindenem és kirúgnának a munkahelyemről, legyen az egy gyár például,(szó szerint mindenemet) és utcára kerülnék a legelső dolog, hogy munkát találnék. Mi olyan nehéz ebben?

2020. nov. 26. 12:01
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%

Azért van egy pár hajléktalan aki dolgozik, de el lehet képzelni milyen ótvar helyekre veszik fel őket ha nem tudják megoldani az alapvető higiéniat, sokszor nincs tapasztalatuk és az utcán élnek. Ráadásul feketén dolgoznak. Na most ha valaki feketén dolgozik azt vagy kifizetik vagy nem. Ha nem, akkor sem verheted magadat senkinek, mert feketén dolgoztál, senkit nem fog érdekelni hogy milyen "jogaid" lennének mint alkalmazott. Ha ki is fizetnek kapsz naponta x ezer forintot(azalatt nagyon minimális összeget értek) de te aznap meg nem ettél, nem ittál.Ha marad is, arra sincs esélyed hogy gyűjtögesd, mert hidd el jobban jársz azzal hogy elköltöd minthogy a kabátzsebedben tárolva gyűjtögeted és egyszer nem kelsz fel mert a szállón meg az utcán 800ft-ert agyonvert egy hajléktalan társad.

Az a baj hogy a hajléktalankérdés egy iszonyatosan összetett kérdés és a te "sekélyes" gondolataid messze nem fedik le meg az egy tizedet sem.

2020. nov. 26. 13:48
 22/30 anonim ***** válasza:
2020. nov. 29. 10:02
 23/30 anonim ***** válasza:
100%
A hajléktalanság azért alakult ki, mert undorító a társadalom. Minden ember alapvető joga, hogy lakjon valahol.
2020. dec. 6. 19:11
 24/30 anonim ***** válasza:

#23: Pontosan. Valahol, de nem mindenhol és bárhol.

Egyfelől nem minden hajléktalan koldus és nem minden koldus hajléktalan. Önmagában a hajléktalanokkal szerintem kevés embernek van baja, illetve többségük motivált arra, hogy visszailleszkedjen a társadalomba és tesz is érte. A koldusokkal viszont sokaknak baja van, sajnos nem elegeknek és nem lépnek fel kellően komolyan ellenük.

Én nem bántanám azokat, akik kietlen senki földjére kunyhót építenek maguknak és ott élnek. Oldják meg maguknak, ha ki akarnak vonulni a társadalomból, termeljenek, gazdálkodjanak távol a civilizációtól.

De nem furcsa, hogy általában a koldusok mindig oda gyűlnek, ahol a csúnya, gonosz kapitalizmus legnagyobb luxusa található? Belváros, Váci utca, forgalmas terek, pályaudvarok, ahol a legtöbb olyan ember vonul át, akitől valami kis aprót kapnak, ami a nap végére jóval több pénz is lehet, mint amennyit tisztességes munkával az ország 70-80%-a megkeres?

Ha valakiben túlteng a segítőkészség, ne azoknak a férgeknek szórjon aprót a poharába, akik minden nap ugyanott vannak éveken keresztül vagy cserélgetik hétről-hétre a pozíciójukat, hanem nézze meg, hogy sötétedés után ki az, aki csuklyában ételt keres a kukákban, mert utóbbi az, aki igazán rászorul és aki szégyelli a csóróságát. Akinek meg nem ég le a pofájáról a bőr, hogy az átmenőforgalmas helyeken minden nap "munkaidőszerűen" rázza a poharát annak nem pénzt kéne adni, hanem golyót a fejébe.

Itt cseszték el a hajléktalantörvényt is. Hogy nem azokat büntetik, akik a poharas koldusoknak a poharába szórnak, hanem a csóri hajléktalanokat meg azokat csesztetik, akik behúzódnának meleg helyekre a hideg ellen.

Mindenki pénzből él és a többség aki nem örökölt vagy nyert a lottón az megdolgozott a pénzéért. Még a bűnöző is azzal, hogy kockáztatott (ezzel nem pártolom a bűnözést), ráadásul annyit adózunk (nem csak itthon, hanem az összes jóléti fejlett társadalomban), hogy inkább azzal kéne foglalkozni, hogy ne lopják el azt a pénzt PÁRTSZÍNTŐL FÜGGETLENÜL. Meg hasznos dolgokra fordítsák.

Ilyen az, hogy aki ÖNHIBÁJÁN KÍVÜL utcára került, annak EMBERHEZ MÉLTÓ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT (nem ágyipoloskás, tetves, csótányos, cipőt a lábról álmában lelopós, párna alól mobiltelefont kilopós lepukkant tömegszálló) biztosítják a lehetőséget, hogy összeszedje magát.

Ha meg erre nem képes a társadalom, akkor szomorú, de le kell vágni az üszkös lábat, hogy a test megmaradjon.

De annak végképp nincs értelme, hogy létminimum alatti "lélegeztetőgépen" tartanak egyre nagyobb tömegeket, amik 3 dologra jók csak.

1. Kitermelnek egy szélesedő reményvesztett, kéregető, drogos, tróger réteget, aki modern lázadóként életstílusukká alakítják a hajléktalan-kéregető életformát és betonstabil ideológiát gyártanak a rafináltságuk mögé, csicska lúzer birka biorobot népségnek tekintve a társadalom gerincét, a dolgozó népet, akik mindenért teljes árat fizetnek és a legtöbb adót fizetik és még a kéregetőknek is leginkább ők adnak valami kis aprót a poharukba.

2. Aki VALÓBAN rászorulna az éhenhal amíg a bürokrácia malmai eljutnak odáig, hogy jogosult-e az adott támogatásra, segítségre.

3. Aki VALÓBAN vissza akar illeszkedni a társadalomba, az inkább messze elkerüli ezeket a civil meg segélyszervezeteket, ahogy az állami változataikat is, hanem megoldja másképp.

Miért nem látok olyan táblákkal embereket, amikre az van írva: "Dolgoznék és bármilyen kis lyukban ellaknék, ahol legalább +15 fok van, amíg összeszedem magam."

vagy

"Nem értek semmihez ami a jelen munkaerőpiacon kell, de hajlandó vagyok bármit megtanulni, amire képes vagyok, ha kell ház körüli munkákat végezni, megfőzni, kutyát sétáltatni, stb."

Költői kérdés volt... Nyilván azért, mert ha akad is ilyen, az nem sokáig marad az utcán, hanem még aznap valaki segít neki.

2020. dec. 7. 05:33
 25/30 anonim ***** válasza:
Azért vannak,mert undorító moslék vadkapitalista tőkés fogyasztói társadalom van.
2020. dec. 13. 13:38
 26/30 anonim ***** válasza:
Dolgozni mindenkinek kéne, meg tudna is, csak ha alapból a rendezett körülmények között élő pályakezdő, szakképzett fiatalt az állásinterjúról úgy küldik el, hogy "köszönjük hogy megjelent, majd értesítjük" és így hónapokig otthon a szüleivel kényszerül eltartattni magát, akkor hogy dolgozzon az olyan hajléktalan, aki csak fényévekkel ezelőtt látott szappant? :D Persze valahogy mindent meg lehet oldani, csak hát nem mindegy, hogyan.
2021. jan. 22. 20:01
 27/30 anonim ***** válasza:

#26: Mert 3 különböző problémakört mosol össze.

1. A pályakezdő fiatal azért "kényszerül" otthon lakni munka nélkül, mert igényei vannak fizetést és szakterületet illetőleg. Ez egy hatalmas társadalmi probléma a fejlett világban és nem véletlenül volt ennyire "köcsög" Viktor, hogy a szakmunkát favorizálja a diplomával szemben. Mert nincs szükség ennyi diplomásra, mert a társadalom egoista, nárcisztikus f..szt nevelt ki a fiatal generációból, akik azt hiszik, hogy többre hivatottak, mint a többiek. Megmondjam mi történik egy olyan társadalommal, ahol MINDENKI azt gondolja, hogy ő többet érdemel, mint a többiek? Összeomlás így vagy úgy, mert senki nem akarja elvégezni az alja munkát, ha valakinek mégis muszáj az horror összeget követel érte, hogy legalább úgy érezze, hogy "oké, hogy a szemétben túrok, de többet keresek, mint a mérnök". Azért nem érezzük eléggé ezt a problémát, mert van még elég migráns utánpótlás (nem, nem a szírekre gondolok, hanem román, ukrán, stb.), meg egyre több olyan eladósodott magyar is van, akinek soha nem lehet már bankszámlája, amíg nem nyer a lottón és fizeti vissza a sokmilliós végrehajtási díjakat, így ezért kényszerül feketemunkát végezni, az meg csak ilyen alja munkáknál van, amit senki nem akar elvégezni. Takarító, mosogató, építőipar, stb.

2. Nem kéne mindenkinek dolgoznia, valami olyan tevékenyéget kéne mindenkinek végeznie, ami rendszert visz az életébe és hasznos a személyiségfejlődése szempontjából, ugyanakkor az ökológiai lábnyomát nem növeli. Sokan vagyunk a Földön és egyelőre az a szerencsénk még, hogy ahol a legtöbben vannak, ott még nagyon fejletlenek, nem kezdtek el iparosodni sem. Hatalmas problémák lesznek még ebből is. Ez lesz a következő évtizedek egyik legnagyobb talánya, hogy mivel fogják békés úton átvezetni a társadalmat a munkaalapú társadalomból az erőforrásalapú társadalomba. Mert az alapjövedelem kontraproduktív a jelenlegi formájában és ahogy az évtizedek óta x vallású embert sem fogod megtéríteni y vallásra, itt is, aki abban a hitrendszerben nőtt fel, hogy a munka a legfőbb érték és ha nem "termel", akkor ő értéktelen/élősködő, azok többségét nehezebb meggyőzni identitásválság nélkül, hogy bizonyos munkatípusok (jellemzően állami munkahelyek TÖBBSÉGE vagy kevésbé hatékony cégeknél a csavarbehajtó munkás) sokkal több pénzbe kerülnek, mintha azt a munkát gépesítenék.

A covid miatti leállás még további löketet adott a gépesítésnek, pedig rengeteg munkakör ma is csak azért létezik, mert az állam a munkahelyteremtésben érdekelt, így olyan irányba csatornázza a pénzeket és adókedvezményeket (ne feledjük: a cégek bevételének a fele adó, sok cég bevételének a nagy részét a személy jellegű ráfordítások teszik ki), hogy megérje a cégeknek embereket alkalmazni, illetve rengeteg technológia ma még túl drága és csak évek, évtizedek múlva hozná vissza az árát.

Ilyen volt a napelem és az elektromos autó is. Akkor kezdett el terjedni igazán, amikor állami támogatás volt rájuk.

3. A hajléktalan emberek többsége - még akinek szándéka is visszailleszkedni a társadalomban - nagyon komoly szocializációs problémával rendelkezik. És sajnos az egész társadalom annyira tudatlan pénzügyileg és annyira nem képes felelősséget vállalni a tetteiért, helyette másokra mutogat, legyen az dohányzás, alkohol, elhízás vagy bármi, hogy kb. a többségi társadalom legitimálja azt az életvitelt, ami törvényszerűen hajléktalansághoz vezet a kevésbé szerencséseknél. Aki pedig hajlandó felelősséget vállalni a saját életéért, tetteiért, döntéseiért, ezért már egészen fiatal korától igyekszik elkerülni a lehetőségét is, hogy valaha koldusbotra jusson, azt mocskos kuporgató, fillér..szó burzsujnak tartják és folyamatosan csaholnak, hogy vegyék el tőlük a pénzt.

És amíg demokrácia van, ahol a többség dönt, nem pedig a józan ész, addig sajnos lehet is ezzel politikailag kampányolni.

A legtöbb FELNŐTT ember azt az egyszerű, ősemberrel megértethető képletet képtelen felfogni, hogy ha több a kiadásod, mint a bevételed, akkor csődbe fogsz menni. A társadalom nagy része úgy él, mintha nem lenne holnap, aztán csodálkozik, amikor jön egy vesztes széria és megy a süllyesztőbe.

Nem fogjuk fel, hogy mennyire szerencsések vagyunk a harmadik világhoz képest, amíg nem jön a fekete leves.

2021. jan. 23. 13:38
 28/30 anonim ***** válasza:

Lehet összemosok 3 problémát, de nem feltétlen gondolok a többdiplomás nárcisztikus csicskákra, akik el vannak maguktól ájulva 😀

Ebben az esetben azokra a fiatalokra gondoltam, akiknek nincs diplomájuk, szakmunkás végzettségük van, esetleg elvégeztek egy normális OKJ tanfolyamot, és az állásinterjúkon el se jutnak a fizetés/munkakör megbeszéléséig, mert kihullanak a rostán azzal a szlogennel, amit ugye említettem.

Igazad van neked is ezeket illetően, de nekem meg ez a véleményem.

2021. jan. 24. 10:33
 29/30 anonim ***** válasza:

#28: Ez már a munkaerőpiac sajátossága, ezért mondtam a túlnépesedést. Adott x pozíció és jelentkezik rá y ember.

Ha x nagyobb, mint y, akkor munkaerőhiány van (ez legtöbbször lokális és bizonyos szűk szektorokra korlátozódik, illetve maga a szó annyit jelent, hogy nem akarnak eleget fizetni vagy megfelelő feltételeket biztosítani. Orvoshiány sem azért van, mert kevesen végzik el az orvosit, hanem mert nem mennek el annyiért, hanem elszippantja őket külföld. Majd ha ingyenes lesz az orvosképzés és lemennek a ponthatárok, akkor lehet aggódni, hogy kezdünk fogyni orvosokból.

A piac tökéletesen skálázza önmagát. Bár a népesség is így skálázná önmagát és nem vállalna gyereket boldog-boldogtalan.

A covid előtt engem 3-4 helyről hívogattak, mert jó munkaerő voltam és úgy kellett mindig valamivel lemondani, volt, hogy órabérben licitáltak fel, hogy többért vállalom-e, mert nincs ember, de ezek egyedi esetek sokaságai voltak.

Viszont mivel a munka nem állhat meg, olyan nincs, hogy egy adott pozícióra nincs ember az adott időben. De az meg súlyos bérfeszültséget okoz, ha valaki úgy áll oda a főnök elé, hogy "Nézd, mivel én vagyok az egyetlen ember, aki bemehet az adott pozícióra, mert mást nem találtál, ha én azt mondom, hogy vidéken vagyok és nem érek rá, akkor neked több milliós kötbért kell fizetned a megbízónak. Szóval 10000 Ft-os órabérért vállalom ezt a napot és minden további napot, amíg nem találsz helyettem embert."

Ezt nagyon nem akarja egy munkáltató sem, ezért volt az, hogy olyankor is meg voltak hirdetve pozíciók, amikor már rég meg voltak rá az emberek, csak castingolták az utánpótlást. Mert ha folyamatosan forog az álláshirdetés, akkor mindig vannak friss jelentkezők, ráadásul azt is lehet tudni, hogy ki az, akinek nagyon kéne a munka és nagyon akarná azt az adott munkát.

Ha viszont egyszer felrakják és felhívnak 8 hónap múlva, hogy holnap reggel S.O.S. tudsz-e kezdeni lehet, hogy már fogalmad sem lesz róla, hogy mire adtad be anno a jelentkezésedet.

De ez a tűzoltás. Alapesetben megvannak az emberek meg a dolgozók ismerősei, akiket előrevesznek megüresedés esetén is.

2021. jan. 24. 15:39
 30/30 anonim ***** válasza:

Én azért lettem hajléktalan 21 évesen amellett hogy dolgoztam mert nem kerestem eleget, emellé senki nem adta ki nekem a meghirdetett szobákat stb.

És így utcára jutottam könnyű oda jutni, szüleimre nem számíthatok meg kb senkire.

okt. 7. 16:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!