Kezdőoldal » Emberek » Egyéb kérdések » Mi melyik osztályba tartozunk?

Mi melyik osztályba tartozunk?

Figyelt kérdés
Mindig azt olvasom, hogy Magyarországom nincs középosztály, de szerintem van, én oda sorolom magunkat is. És van sok ismerősünk akiket szintén. Van egy nagy értékú ingatlanunk, amiben lakunk, és van több közepes értékű, amiket kiadunk. Van külön autónk nekem és a férjemnek is. Évente többször el tudunk utazni külföldre. Ha szeretnénk egy új ruhát vagy bármit, nem okoz gondot a megvétele, bármikor el tudunk menni étterembe, vagy ha elromlik a telefon, tévé, vagy hűtő másnap el tudunk menni és venni egy másikat. Ninc startozásunk, hitelünk, és minden számla be van fizetve mindig időben.
2020. okt. 17. 15:51
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
Szerintem az én családom is kb ez a kategória, én is ezt gondolom a középosztálynak.
2020. okt. 17. 15:53
 2/9 anonim ***** válasza:
81%
Amit írsz, azért az szerintem minimum a felső középosztály.
2020. okt. 17. 16:00
 3/9 anonim ***** válasza:
68%

"ha elromlik a telefon, tévé, vagy hűtő másnap el tudunk menni és venni egy másikat"

Nálunk az a módi, hogy megjavítjuk

2020. okt. 17. 16:13
 4/9 anonim ***** válasza:
91%
Azért mondják ezt, mert a többség aki itt van, az vagy felfelé ível vagy lefelé, a középosztály inkább egy ideiglenes átutazó sáv, kevesen ragadnak benne 30-40 évre. Egyébként hasonló anyagi helyzetben vagyunk mint amit leírtál, kb szerintem is ez a középosztály.
2020. okt. 17. 16:17
 5/9 October15 ***** válasza:

A középosztály nem csak jövedelmi kategória, de ha csak aképpen kezeljük akkor definíció szerint a medián jövedelem 75-200%-a közé eső keresetű személy tartozik a középosztályba. Magyarán az a háztartás ahol az egy főre jutó jövedelem ~170k-460k huf [bruttó] között van az számít középosztálynak.

Ugyanakkor ezt a meghatározást nálunk lényegesen szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban fogalmazták meg és alkalmazzák. :D

Magyarországon bizony statisztikailag kb nem létező [2-3%] a középosztály. Noha a fenti amúgy OECD meghatározás szerint viszonylag sok embernek kellene ide tartoznia de van pár fontos kikötés ami árnyalja a dolgot: A közposztálybeli stabil anyagi jólétben él, a döntéseit nem az határozza meg, hogy valamit megengedhet-e magának hanem, hogy hajlandó-e megvenni. Már ezt a kritériumot is nagyon kevesen ütik meg Magyarországon de ha még hozzá tesszük azt, hogy egyszerűen azok az emberek akik hagyományosan a középosztály tagjainak kellene, hogy legyenek [középhivatalnoki réteg, KKV szektor, köz- és felsőoktatásban dolgozó tanárok, ügyvédek stb] azok egyszerűen vagy messze ezen szint alatt vannak vagy efölött. Egséz egyszerűen a középosztály mint réteg kb már nem létezik. Amiről te beszélsz az már rég nem középosztály. [Vagy ha havi 460k-nál kevesebbet hoztok össze ebből valahogy akkor ott valaki nagyon félre számláz. :D ]

2020. okt. 17. 16:24
 6/9 A kérdező kommentje:

"A közposztálybeli stabil anyagi jólétben él, a döntéseit nem az határozza meg, hogy valamit megengedhet-e magának hanem, hogy hajlandó-e megvenni."

Ez például igaz ránk nagy részben. Viszont többet keresünk mint 460 ezer. Én azért gondolom azt, hogy mi vagyunk a középosztály, mert enm kell nélkülöznünk, mindenünk megvan, de nem áll számolatlanul a pénz, meg például yacht-ozni nem tudnánk, tehát nagyon gazdagnak sem mondanám magunkat, bár van vagyonunk az tény, ami bőven elég arra hogy kényelmesen éljünk.

2020. okt. 17. 16:38
 7/9 anonim ***** válasza:

"Viszont többet keresünk mint 460 ezer"

Mi is, ráadásul kékgallérral

2020. okt. 17. 16:42
 8/9 anonim ***** válasza:
Szerintem van középosztály, így oda tartoztok. Mi is.
2020. okt. 17. 19:31
 9/9 A kérdező kommentje:
Köszi. Igen szerintem is, mert se szegények, se gazdagok nem vagyunk, tehát a kettő között. Szerintem is ez a középosztály.
2020. okt. 17. 21:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!