Ki volt a legrégebben született ember, akiről tudomásotok volt?
Úgy vettem észre sajnos, hogy a velünk elő történelem lassan már kihalni látszik. Már nem él szinte senki sem, aki emlékezne az I. Világháborúra, a II.-ra is már egyre kevesebben.
Én beszélgettem még 20 éve egy asszonnyal, aki 1905-ben született. De olyannal sosem, aki még az 1800-as években született. Nektek volt olyan?
Illetve a nagymamám mesélt egy rokonunkról, aki 1861-ben született és a II. vh alatt halt meg. Nekem ő legidősebb ember, akit még ismert valakim és sokat hallottam róla.
Nektek vannak régebbre visszanyúló "kapcsolataitok"? Nagyon kíváncsi vagyok!
Dednagymamam 1900-ban szuletett, ot ismertem, de csak 6 eves voltam, dednagyapam 1896-ban, de ot nem ismertem.
Viszont ha temetoben jarok, gyakran idozok regi siroknal, a legregebbi talan a 1790 koruli volt, amit ki tudtam olvasni. Szamomra roppant izgalmas dolog, amit ilyenkor erzek, mintha egy kicsit a multba mehetnek vissza.
A 90 éves nagyapám nagyapja, vagyis nekem az ükapám aki 1865-ben született, illetve az ükanyám aki 1864-ben született. Ők velük élt egy darabig csak ezért tudok róla. Emellett még él az egyik dédanyám, ő idén 95-98 éves lehet. Soha nem beszéltem vele, de nem is hallottam róla semmit azon kívül, hogy él még.
A másik ágon, ott 1600-as évekig vissza volt vezetve a családfa. Annyi derült ki belőle, hogy német római katolikus kereskedő család leszármazottai vagyunk. Érdekesnek találom a dolgot, de a főágon kívül nem nagyon tudunk a számunkra mellékágon lévőkről. Viszont olyan élő rokont nem ismerek ezen az ágon, aki beszélt/emlékezett volna 1900 előtt született rokonokkal.
Nekem a dédpapám 1898-ban született én meg 1998-ba. De a nagypapám 1925-ben, kimaradt nálunk egy generáció mert az apukám 1970-ben született.
Dédmamám 1913-ban született fél éves voltam amikor elhunyt, de! Emlékszem rá nem tudom miért pár hónapos voltam volt egy néni aki párna mögé bújt és megijesztett, akkor mondták a szülők, higy ilyet a dédimama csinált csak, de arra nem emlékezhetek, hát de.
Volt egy idős juhász bácsi az alföldön, amikor 7 éves voltam akkor volt 96 éves, na ő volt a legidősebb akivel beszéltem. 1909-ben született.
Zsidó temetőkben sok ilyen 1750 meg hasonlókat találni, sajnos a többiben 25 év után kidobják a csontokat ha nem váltja meg valaki így azt ujra kiadják, hát igen a zsidók nagyon gonoszak.. juj de rosszak jajaj de pénz éhesek mégis a keresztény temetőkbe kell megváltani a sírhelyet.
A hetes hozzászóló válasza miatt jutott eszembe, hogy leírjam, hogy én még csak idén leszek 19 éves. Így számomra nagy csoda, hogy tudok beszélgetni egy ilyen idős családtaggal. Főleg, hogy emlékszik még a 20. század első felében történt történelmi dolgokra is, pl a csatákra amik a környékünkön zajlott a II. világháború idején, Horty Miklósra kormányzóként, 1945-1946-os hiperinflációra. Mindről sokat mesél/mesélt. (Az egyik szülőm kései gyerek volt, 40+ éves volt a nagyapa, mikor megszületett. Emiatt van ekkora korkülönbség köztünk.)
"Úgy vettem észre sajnos, hogy a velünk elő történelem lassan már kihalni látszik."
A történelem nem csak 3 generációval a szemlélő előtti eseményeket jelöli, hanem folyamatosan íródik. A rendszerváltás vagy a 2008-as gazdasági válság ugyanúgy fontos történelmi események például, csak nem tartod őket különlegesnek, mert sokan élnek még azok közül, akik átélték. Természetes dolog, hogy az emberek meghalnak, szóval napjainkban a történelem pont annyira hal csak meg, mint ahogy a bronzkori, viktoriánus kori vagy a jövőben a napjaink történelme is "meg fog halni".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!