Pár száz évvel ezelőtt nagyobb volt a szabályok tisztelete ,mint ma ?
Ez elég összetett kérdés szerintem. Nehéz összehasonlítani, mert ma egy nagyon más világban élünk mint akár csak száz évvel ezelőtt.
Mindenesetre szerintem a leglényegesebb szempontok:
1.) a szabályok indokoltsága és elfogadottsága. A mai világ alapvetően túlszabályozott. Egy szabályt akkor tartanak be az emberek, ha azzal legalább valamilyen szinten maguk is egyetértenek, elfogadják a létjogosultságát, indokoltnak tartják. Ma rengeteg a túlzott, értelmetlen, életszerűtlen szabály, ami régebben nem volt jellemző. Az életszerűtlen szabályokat pedig könnyebben átlépik az emberek.
2.) ma olyan világot élünk ahol alapvetően mindenkinek joga van mindenhez. A szabályok megszegőire kirótt büntetések, szankciók súlytalanok, nincs visszatartó erejük. Régen egy tyúk ellopásáért levágták a kezedet, most 5 vagy 10 ezer forint érték alatt tán még szabálysértési eljárás sincs. Persze hogy legyintenek az emberek a szabályokra, ha azok betartása szankciókkal nem kikényszeríthető.
3.) megváltozott a közösség ereje. Régebben kisebb volt a világ, és erősebbek a kisebb helyi közösségek. Ezekben a szűkebb közösségekben pedig valahogy jobban működött a kollektív szabálykövetés, kinézték, megvetették a szabályokat be nem tartókat. A közösség kiközösítette a renitenseket. Mára pedig ezek a közösségek megszűntek, szétestek, a közösség érdeke helyett pedig az egyén érdeke került előtérbe. A közösség visszatartó és önszabályozó szerepe megszűnt.
4.) a szabályok meghozóinak régen tekintélye volt, ami ma már egyáltalán nem jellemző. Ez sem használ a szabálykövetési hajlandóságnak.
A városban ahol élek iratok vannak arról hogy a főtéren embereket gyilkoltak boszorkányság vádjával az 1600as években, szóval nem nagyon tudom hogy mi erre a jó válasz..
Más idők voltak, más szabályokkal, nem hiszem hogy vissza kell sírni őket.
Azt meg pláne nem hiszem, hogy régen jobbak lettek volna bármilyen téren is az emberek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!